Με συνταγή Προεδρικών Εκλογών ψάχνει συνεργασίες το ΑΚΕΛ στις Δημοτικές

Τη συνταγή των Προεδρικών Εκλογών επιθυμεί να ακολουθήσει το ΑΚΕΛ στις περίπλοκες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο του 2024 ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές. Είναι καλά γνωστό πως αυτές οι εκλογές θα δημιουργήσουν αυξημένες δυσκολίες σε όλα τα κόμματα, καθώς αφενός οι πολίτες θα ψηφίζουν με πολλά ψηφοδέλτια σε τοπικό επίπεδο και παράλληλα η Κύπρος θα αντιμετωπίζεται ως μία ενιαία εκλογική περιφέρεια για σκοπούς Ευρωεκλογών, με μια ατζέντα εντελώς διαφορετική, που αφορά πανευρωπαϊκά ζητήματα. Αυτές οι εκ διαμέτρου διαφορετικές προσεγγίσεις, οι οποίες θα τρέχουν ταυτόχρονα, δημιουργούν επιπλέον πιέσεις, τόσο σε οργανωτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Απριλίου, με αντικείμενο τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανακοινώθηκε ότι «το ΑΚΕΛ συναισθάνεται ότι έχει χρέος να αξιοποιήσει τις δικές του δυνάμεις αλλά και να προχωρήσει σε συνεργασίες αρχών με δυνάμεις και προσωπικότητες πέραν του κόμματός μας ώστε να δώσει επιλογή σε ολόκληρο τον προοδευτικό πόλο της κυπριακής κοινωνίας».

Ουσιαστικά, πρόκειται για προσωπικότητες ή οργανωμένα σύνολα, με τα οποία το κόμμα της Αριστεράς συνυπήρξε στο στρατόπεδο του Ανδρέα Μαυρογιάννη στις Προεδρικές Εκλογές. Η λιγότερο κομματοκεντρική προσέγγιση του κ. Μαυρογιάννη είχε επιτύχει να φέρει αυτούς τους ανθρώπους κοντά και η συνεργασία με το ΑΚΕΛ κύλησε ομαλά, με αποτέλεσμα να θεωρείται πως δημιουργείται πεδίο για κοινή δράση και σε μελλοντικές εκλογικές διαδικασίες. Υπενθυμίζεται ότι γύρω από τον κ. Μαυρογιάννη συγκεντρώθηκαν, πέραν της βάσης του ΑΚΕΛ, και πρόσωπα που θεωρείται πως ανήκουν στο χώρο της Κεντροαριστεράς καθώς και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως επίσης και πρόσωπα που ανήκαν στο ΑΚΕΛ στο παρελθόν και αποξενώθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Η συνύπαρξη αυτών των τάσεων ήταν σημαντική για τα ποσοστά που κατάφερε να συγκεντρώσει ο κ. Μαυρογιάννης, ο οποίος λειτουργούσε ως ο συνδετικός κρίκος. Το ερώτημα είναι κατά πόσον το ΑΚΕΛ είναι σε θέση να συνενώσει επιτυχώς, όπως ο υποψήφιός του στις Προεδρικές, αυτά τα πρόσωπα και τα οργανωμένα σύνολα, σε εκλογές στις οποίες θα κατέλθει υπό την κομματική του σημαία. Η εκτίμηση της Κεντρικής Επιτροπής είναι πως η «προοδευτική συμμαχία», όπως την αποκαλούν, εκφράζεται αρκετά σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγω της θεματολογίας της αλλά και των πολλαπλών αξιωμάτων και υπάρχει χώρος για αυτούς τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με το κόμμα, στόχος είναι η διαμόρφωση ψηφοδελτίων που «θα αγκαλιάσουν και θα αγκαλιαστούν από όλο το προοδευτικό φάσμα της χώρας». Θα αναζητήσει ανθρώπους αποφασισμένους να προσφέρουν με τη γνώση και τη δημιουργικότητά τους, έχοντας σύγχρονο, κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο. Αναφέρεται, ακόμη, σε ψηφοδέλτια με έντονη τη σφραγίδα της νέας γενιάς και της έμφυλης ισορροπίας. Στην ουσία, δηλαδή, θα αναζητηθούν πρόσωπα που θα συνυπάρξουν στα ψηφοδέλτια με τους κομματικούς και που διαθέτουν τα χαρακτηριστικά αυτά. Ως εκ τούτου, θα είναι ταυτόχρονα ελκυστικοί στο κομματικό ακροατήριο αλλά και στο «προοδευτικό» κοινό πέραν του κόμματος.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, όπως άλλωστε συνηθίζεται διαχρονικά στις δημοτικές εκλογές, θα επιδιωχθούν και συνεργασίες σε κομματικό επίπεδο. Η πρακτική που ακολουθείται συχνά από τα κόμματα είναι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την εκλογή δημάρχων, να υποστηρίζουν πρόσωπα προερχόμενα από άλλα κόμματα, στο πλαίσιο συνεργασιών. Αν και αυτές οι συνεργασίες θα μπορούσαν να γίνουν σε κεντρικό επίπεδο και να αφορούν όλους τους δήμους, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο προσανατολισμός του ΑΚΕΛ δεν είναι αυτός, αφού προτιμά να εξετάζει τι θα πράξει ανά περίπτωση, θέτοντας στο επίκεντρο τα πρόσωπα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει και ελευθερία κινήσεων, καθώς θα μπορούσε στον Χ Δήμο να συνεργαστεί με το ΔΗΚΟ και στον Ψ Δήμο με την ΕΔΕΚ, χωρίς να υπάρχει κάποια δέσμευση σε επίπεδο ηγεσίας και χωρίς να μπαίνουν στη λογική των παζαριών.

Πολλή έμφαση αναμένεται να δοθεί στη γνώμη που θα εκφράσουν οι τοπικές κοινωνίες και οι δικές τους επιλογές. Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων που θα προκύψουν μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, θα δοθεί ακόμη περισσότερη βαρύτητα στις απόψεις τους. Έτσι κι αλλιώς, οι διαδικασίες του ΑΚΕΛ είναι τέτοιες, που οι επαρχιακές και οι τοπικές επιτροπές έχουν ιδιαίτερο λόγο στις επιλογές και στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Όπως πληροφορείται ο REPORTER, πρόθεση είναι αυτή η διαδικασία να επεκταθεί στις νέες αιρετές θέσεις που δημιουργήθηκαν και που δεν καλύπτονται από το Καταστατικό του ΑΚΕΛ, μέχρι να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές, μαζί με τις υπόλοιπες καταστατικές αλλαγές που προωθούνται.

Σημειώνεται ότι η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το σκέλος που αφορά τις Ευρωεκλογές, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Γίνεται, όμως, κατανοητό πως η φύση των όποιων συμμαχιών σε εκλογές όπου μόνο έξι έδρες είναι υπό διεκδίκηση, τις δύο εκ των οποίων το κόμμα μπορεί να καταλάβει μόνο με τις δικές του δυνάμεις, είναι πολύ διαφορετική. Το ΑΚΕΛ δεν αποκλείει εκ προοιμίου τη συνομολόγηση των όποιων συνεργασιών με άλλα κόμματα, όμως γίνεται αντιληπτό ότι θέλει να αντιμετωπίσει αυτές τις εκλογές πιο κομματικά, από ό,τι εκείνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις οποίες είναι ανοιχτό σε υποχωρήσεις και υπερβάσεις.

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 20χρονο-Εντόπισαν στο διαμέρισμα του ναρκωτικά και εκρηκτικές ύλες
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Χάθηκαν τα ίχνη 30χρονου στη Λάρνακα-Ζητά τη βοήθεια των πολιτών η Αστυνομία
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»