Επιστημονικό συνέδριο για πτυχές ιστορίας ε/κ εκπαίδευσης διοργάνωσε το ΥΠΑΝ

Φως σε άγνωστες πτυχές της εκπαιδευτικής δραστηριότητας και των εκπαιδευτικών ζητημάτων της τελευταίας περιόδου της Τουρκοκρατίας, της Αγγλοκρατίας, των πρώτων χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι και σήμερα, έριξε το διήμερο επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Πτυχές της Ιστορίας της Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης", που ολοκληρώθηκε χθες στη Λευκωσία.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, στο συνέδριο, που διοργάνωσε το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών του ΥΠΑΝ, έλαβαν μέρος ακαδημαϊκοί, ερευνητές και εκπαιδευτικοί οι οποίοι παρουσίασαν τα πορίσματα της έρευνάς τους σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την ιστορία της ελληνικής κυπριακής εκπαίδευσης.

Ανάμεσα σε άλλες, οι θεματικές που εξετάστηκαν ήταν: η εκπαίδευση κατά τον 19ο αιώνα, πηγές και μεθοδολογικά ζητήματα, πολιτική και εκπαίδευση κατά τη βρετανική αποικιοκρατία, φύλο και εκπαίδευση κατά τη βρετανική αποικιοκρατία, εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξής, οι οποίες κάλυψαν χρονολογικά την περίοδο των αρχών του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας και που αφορούσαν την Ιστορία της Προδημοτικής, της Δημοτικής, της Μέσης και της Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Η τελετή περιελάμβανε χαιρετισμούς από τη Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου, δρα Ιωάννα Χατζηκωστή, τον Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Αναπληρωτή Διευθυντή του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών δρα Κυπριανό Δ. Λούη και την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, δρα Αθηνά Μιχαηλίδου. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Παναγιώτης Π. Περσιάνης, πρώην Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Δημήτρης Φ. Χαραλάμπους, Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη δημιουργία Αρχείου Ιστορίας της Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Στον χαιρετισμό της η Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι το ευρύ χρονικό φάσμα που καλύπτει η θεματική του συνεδρίου, η περίοδος από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, δίνει την ευκαιρία στους ερευνητές να παρουσιάσουν νέα και ενδιαφέροντα στοιχεία.

Τα νέα αυτά δεδομένα, συνέχισε η Υπουργός, φωτίζουν άγνωστες πτυχές της εκπαιδευτικής δραστηριότητας και των εκπαιδευτικών ζητημάτων της τελευταίας περιόδου της Τουρκοκρατίας, της Αγγλοκρατίας, των πρώτων χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι και σήμερα, διασυνδέοντας τις διάφορες φάσεις της εκπαίδευσης και της ιστορίας του τόπου μας και συμβάλλοντας στην οικοδόμηση της συλλογικής μνήμης.

Δειτε Επισης

Καταγραφή ονομάτων στο παρατηρητήριο τιμών ζητά ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Γίνονται εκ νέου δεκτές αιτήσεις για Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» μέχρι τέλος Οκτωβρίου
Αναβάλλεται η διαμαρτυρία αγελαδοτρόφων-Θα συναντηθούν με εκπρόσωπο ΕΕ
Κατάθεση τελικής πρότασης ΟΚΥπΥ για συλλογική σύμβαση-Συνάντηση με συντεχνίες στις 7 Οκτωβρίου
Επιβεβαίωση στοιχείων πραγματικών δικαιούχων ζητά το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών
Εντός δύο εβδομάδων τα νέα μέτρα για δημογραφική πολιτική-Πάνω από τριάντα εκατομμύρια το κόστος
Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή-Παρουσιάζει πλεόνασμα 4,8%
Στρατηγική για αύξηση συμμετοχής πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης
Επεκτείνεται στα γυμνάσια ο θεσμός των επιτηρητών ασφαλείας με απόφαση Υπουργικού