Ξανά ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών το θέμα για μειωμένο ΦΠΑ σε κατοικίες

Συνεχίζεται στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομκών η συζήτηση για το θέμα που αφορά στοχευμένη επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (5%) στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας, στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Στην τελευταία συνεδρία κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα, η Επιτροπή κατέληξε όπως προχωρήσει σε αύξηση της αξίας των ακινήτων που εμπίπτουν στο μειωμένο συντελεστή σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, υπό την αίρεση ωστόσο της σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην ατζέντα της Επιτροπής βρίσκεται επίσης και ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2019, μια πρόταση νόμου των Στέφανου Στεφάνου, Άριστου Δαμιανού και Αντρέα Καυκαλιά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, που αφορά σε διόρθωση στρεβλώσεων και αδυναμιών σε σχέση με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (5%) στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας.

Επίσης στην ατζέντα βρίσκεται και η πρόταση νόμου του Σταύρου Παπαδούρη, βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, που προβλέπει την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ύψους 5% για τα πρώτα 180 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού, σε περίπτωση παράδοσης ή ανέγερσης κατοικίας της οποίας το συνολικό δομήσιμο εμβαδόν δεν υπερβαίνει τα 220 τ.μ., νοουμένου ότι η αξία δεν υπερβαίνει τις €300.000 για την ανέγερση κατοικίας και τις €450.000 για την αγορά κατοικίας.

Εξάλλου, κατά την έναρξη της συνεδρίας τα μέλη της επιτροπής θα ενημερωθούν για τη μεταρρύθμιση του Πλαισίου Οικονομικής Διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μεταβαίνει στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος για προσέλκυση επενδύσεων-Επίκεντρο ναυτιλία, τεχνολογία και ενέργεια
Κ. Λετυμπιώτης: Παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή
Πρώτο crash test μετά τη Γενεύη-Σε εξέλιξη η συνάντηση του Προέδρου με τον Ταταρ με ΜΟΕ στο επίκεντρο
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ-«Η βιωσιμότητα της λύσης περνά μέσα από τον σεβασμό της ιστορικής ταυτότητας»
Συνομιλία Χριστοδουλίδη-Νετανιάχου για περιφερειακές εξελίξεις, διμερή συνεργασία
Υπ. Γεωργίας: Η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη συνεχίζει άοκνα τον αγώνα για λευτεριά της Κύπρου
Α. Δημητρίου: Διαπραγματευτικό μας όπλο το δίκαιο και η νομιμότητα
Στο τραπέζι η άρση των κυρώσεων κατά Συρίας από Κύπρο, Γαλλία και Ελλάδα-Τι αποφασίστηκε στο Παρίσι
Με στόχο να υπάρξουν αποτελέσματα για ΜΟΕ μεταβαίνει στη συνάντηση με Τατάρ ο Πρόεδρος
Κ. Ιωάννου: Δεν θα δεχθούμε τίποτε λιγότερο από μια Κύπρο ελεύθερη, ανεξάρτητη και επανενωμένη