Γεμάτη με προκλήσεις η νέα σελίδα του ΔΗΣΥ-Τα πρώτα στοιχήματα για την ηγεσία
06:00 - 07 Μαΐου 2023
Το μήνυμα ήταν σαφές από όλους όσοι εξασφάλισαν μια θέση στην ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού μετά τις εκλογές του Σαββάτου: Το κόμμα πρέπει να μεγαλώσει και να πάει ακόμη ψηλότερα. Αυτό εισέπραξαν από την κάλπη και αυτό μετέφεραν πίσω στη βάση της παράταξης.
Μετά από μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας, η οποία ξεκίνησε πριν από την εκλογική αποτυχία στις Προεδρικές Εκλογές και κορυφώθηκε σε μία τεράστια κρίση όταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου απέτυχε να περάσει στον δεύτερο γύρο, η παράταξη έχει πλέον μια νέα ηγεσία, η οποία ανέλαβε με την υπόσχεση να το οδηγήσει σε καλύτερες μέρες. Η πρόεδρος, Αννίτα Δημητρίου, δήλωσε πως «ο ΔΗΣΥ γράφει μια νέα σελίδα στην ιστορία του» και αυτό ακριβώς φαίνεται πως είναι και ο συλλογικός στόχος. Στο πλευρό της θα βρίσκονται ο Ευθύμιος Δίπλαρος, ο Μάριος Πελεκάνος, η Σάβια Ορφανίδου και ο Γιώργος Κάρουλλας και μαζί θα πρέπει να αναλάβουν να διανύσουν όση απόσταση έχει χαθεί και να ξαναβάλουν την παράταξη σε τροχιά νικηφόρων αποτελεσμάτων.
Σημειώνεται ότι όλοι, πλην του κ. Πελεκάνου που ήταν ο τελευταίος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, είναι μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ, ενώ στη νέα ηγεσία εκπροσωπούνται όλες οι επαρχίες εκτός της Πάφου και της Κερύνειας. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Δημητρίου είναι από τη Λάρνακα, ο κ. Δίπλαρος από τη Λεμεσό, ο κ. Πελεκάνος και η κ. Ορφανίδου από τη Λευκωσία και ο κ. Κάρουλλας από την Αμμόχωστο. Με την εκλογή τους έχει διασφαλιστεί και η αλλαγή γενιάς στο τιμόνι της παράταξης, καθώς ηλικιακά κυμαίνονται μεταξύ 37 και 50 ετών.
Το εγχείρημά τους δεν είναι εύκολο. Παρά τη φαινομενική επιστροφή στην ηρεμία, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν όλες οι πληγές που έχουν δημιουργηθεί μπορούν να επουλωθούν, όπως αισιοδοξούν, ενώ λανθασμένοι χειρισμοί από πλευράς ηγεσίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβίωση της κρίσης. Θεωρητικά έχει μπει ένα τέλος στην αντιπαράθεση μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου (με τον πρώτο να είναι σίγουρα πολύ πιο ικανοποιημένος από το εκλογικό αποτέλεσμα από τον δεύτερο), όμως αυτή δεν ήταν η μοναδική πηγή της αντιπαράθεσης στο κόμμα και η ενότητα είναι εύθραυστη.
Η πεντάδα της ηγεσίας έχει μπροστά της έργο ανασυγκρότησης της παράταξης, το οποίο και αναγνωρίζει. Όπως ήδη προανήγγειλε η κ. Δημητρίου από το βήμα του Συνεδρίου, μεταξύ άλλων θα αναβαθμιστεί και θα συγκεκριμενοποιηθεί ο ρόλος και τα καθήκοντα του κάθε αξιωματούχου του κόμματος έναντι της βάσης, θα διασφαλιστεί η τακτική φυσική παρουσία τους σε τοπικό επίπεδο και θα επαναλειτουργήσει η σχολή πολιτικής επιμόρφωσης του ΔΗΣΥ. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στην αναβίωση των τοπικών επιτροπών και στα καθήκοντα των διάφορων αξιωματούχων του κόμματος, ώστε αφενός να βελτιωθεί η λειτουργία του και αφετέρου να μπει σε πιο σωστή βάση η επικοινωνία με τα απλά μέλη του Συναγερμού.
Υπάρχει μια γενική παραδοχή ότι το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχε σωστή επαφή με τη βάση. Το κόμμα απέτυχε να τη διαβάζει, να κατανοεί πλήρως τις επιθυμίες και τις προσδοκίες της και φαίνεται ότι την προσέγγιζε κυρίως σε περιόδους εκλογών. Δεν είχε ανοιχτές πόρτες, ούτε ανοιχτά αυτιά και δεν ρωτούσε τις σωστές ερωτήσεις. Την ίδια στιγμή, επιλογές που έγιναν είτε από τον ΔΗΣΥ είτε από την Νίκο Αναστασιάδη, φαίνεται να αποξένωσαν μερίδα των απλών μελών του κόμματος, οι οποίοι αισθάνονταν πως η παράταξή τους εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα και όχι τα δικά τους και δεν είναι πλέον συμβατή με τις αρχές της. Μέρος αυτής της δυσαρέσκειας είχε μετουσιωθεί σε υποστήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη από τον πρώτο γύρο. Η νέα ηγεσία θα πρέπει να φροντίσει ώστε να ξαναχτίσει τις γέφυρες με αυτά τα πρόσωπα, τα οποία αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο της βάσης του ΔΗΣΥ, για να μπορεί να ελπίζει σε υψηλές συσπειρώσεις στο μέλλον.
Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε εξατομικευμένη βάση και με προσεκτικές ενέργειες, αφού είναι κατανοητό πως δεν μπορούν πλέον να τα κρύβουν κάτω από το χαλί. Από τη στιγμή που τόσα πολλά μέλη έκαναν ήδη την εκλογική τους υπέρβαση, δεν αποκλείεται να την ξανακάνουν αν παραμείνουν δυσαρεστημένοι, ενώ σε ένα χρόνο από σήμερα ενώπιον του κόμματος θα βρίσκεται η μεγάλη πρόκληση των διπλών εκλογών. Την ίδια στιγμή, όμως, θα πρέπει να φροντίσει η ηγεσία με τις ενέργειές της να μην δυσαρεστήσει άλλα στελέχη και μέλη, που έχουν ισχυρή άποψη πως δεν πρέπει το κόμμα να καλοπιάνει άτομα που θεωρούν «αποστάτες».
Το ζήτημα αυτό άπτεται και του μεγάλου στοιχήματος της φύσης της αντιπολίτευσης που θα ασκεί ο ΔΗΣΥ. Η Αννίτα Δημητρίου έβαλε τέλος στη φημολογία που αναπτυσσόταν περί φλερτ της παράταξης με την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, μετατρέποντας την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου που έθετε το κόμμα στην αντιπολίτευση σε συνεδριακή απόφαση. Ωστόσο, ο ΔΗΣΥ παρουσιάζει, μέχρι στιγμής, ένα αλλοπρόσαλλο αντιπολιτευτικό χαρακτήρα, ενώ είναι ξεκάθαρη η απουσία μιας ενιαίας γραμμής ανάμεσα στους αξιωματούχους του.
Η νέα ηγεσία θα κληθεί να δώσει στην νέα αντιπολίτευση περιεχόμενο και πρακτική εφαρμογή, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της ότι θα πρέπει να εξισορροπήσει ανάμεσα στις φωνές που θέλουν ο ΔΗΣΥ, μέσα από την ενάσκηση αντιπολίτευσης, να τιμωρήσει την «προδοσία» του Νίκου Χριστοδουλίδη, και στο γεγονός πως επτά στους δέκα ψηφοφόρους του έχουν ψηφίσει αυτή την Κυβέρνηση τον δεύτερο γύρο. Γι’ αυτό και θα πρέπει η τακτική και η αντίδραση να είναι ενιαία και να διασφαλίζει την τήρηση των απαραίτητων ισορροπιών. Ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να αποκτήσει ένα διακριτό χαρακτήρα ως αντιπολίτευση και να μην πέφτει στην παγίδα της συνταύτισης με το ΑΚΕΛ, έχοντας πλήρη αντίληψη ότι η παρούσα διακυβέρνηση δανείζεται πολλά στοιχεία (ακόμη και στελέχη) από το κόμμα και την προηγούμενη διακυβέρνησή του, με τα οποία θα πρέπει να συμφωνεί για να μην αυτοακυρώνεται. Γι’ αυτό και η συνεδριακή απόφαση από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα.
Ταυτόχρονα με όλα αυτά, το κόμμα θα πρέπει να πιάσει δουλειά σε σχέση με τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα γίνουν τον Μάιο του 2024. Αυτές οι εκλογές παρουσιάζουν αυξημένη δυσκολία για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αφενός επειδή θα τρέχουν ταυτόχρονα δύο προεκλογικές εκστρατείες και αφετέρου επειδή οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούν εφαρμογή μίας περίπλοκης μεταρρύθμισης και απαιτούν την συμπλήρωση δεκάδων ψηφοδελτίων, με εκατοντάδες υποψήφιους. Με τα κόμματα που δεν είχαν εσωτερικές διαδικασίες να έχουν ήδη προχωρήσει με τις διεργασίες τους, θα πρέπει ο ΔΗΣΥ να αυξήσει στροφές και να ασχοληθεί με τις εκλογές που επιθυμεί να τον επαναφέρουν στην πρωτιά το συντομότερο δυνατό.
Η ηγετική πυραμίδα του ΔΗΣΥ θα πρέπει να αποφασίσει και την ομάδα που θα την πλαισιώνει και θα υποστηρίζει το έργο της. Θα κληθεί, δηλαδή, να προσαρμόσει τον μηχανισμό του κόμματος στη δική της προσέγγιση και να τον στελεχώσει με πρόσωπα της επιλογής της, εάν οι υφιστάμενοι δεν καλύπτουν τις ανάγκες της. Σύντομα αναμένεται να επιχειρήσει και ένα οικονομικό συμμάζεμα, καθώς φημολογείται πως τα οικονομικά του κόμματος δεν είναι στην καλύτερη τους φάση αυτή τη στιγμή, κάτι που θα συνυπολογιστεί σε αυτή την εσωτερική αναδιάρθρωση.