«Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω…»-Αυτή είναι η dream job για τους Κύπριους

«Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω…» και συνήθως συνοδεύεται με επαγγέλματα όπως δικηγόρος, γιατρός, ηθοποιός, ποδοσφαιριστής, μοντέλο. Και η πρώτη φορά που κάνει την εμφάνισή της αυτή η ερώτηση στο μυαλό των παιδιών, είναι περίπου κοντά στην ηλικία των 6-7, όταν αρχίσουν να αντιλαμβάνονται και βλέπουν παραδείγματα των μεγάλων. Αν κάποιος ρωτήσει μία τάξη Δημοτικού αυτή τη στιγμή, ποια είναι η ονειρική δουλειά για εκείνους, τα πλείστα αγόρια μπορεί να πουν ποδοσφαιριστής, αστυνομικός, πυροσβέστης και τα πλείστα κορίτσια ηθοποιός ή τραγουδίστρια. Κανένας δεν θα βγει μπροστά να πει πιλότος, συγγραφέας. Κι όμως, αυτά είναι μέσα στα πιο περιζήτητα επαγγέλματα.

Το επάγγελμα που αναζητείται πιο συχνά, ανά το παγκόσμιο, δείχνει και τις προτιμήσεις των νέων σε όλες τις χώρες. Τα παλιά επαγγέλματα, που όλοι μας θέλαμε να ακολουθήσουμε, σε κάποιο στάδιο της ζωής μας, όπως είναι οι αθλητές ποδοσφαίρου ή καλαθόσφαιρας, ηθοποιός, σεφ, φωτογράφος, έχουν δώσει τη θέση τους σε πιο σύγχρονα, που όσο περνά ο καιρός αποκτούν έδαφος και θαυμαστές.

Αν κάποιος μας έλεγε πριν δέκα χρόνια ότι πρώτο στις αναζητήσεις στο διαδίκτυο, για τους Κύπριους, είναι η δουλειά του πιλότου, κανείς δεν θα το πίστευε. Κι όμως, βάσει της διεθνούς έρευνας της Remilty, η οποία καταγράφει τις αναζητήσεις που γίνονται στο διαδίκτυο, για τα επαγγέλματα, δείχνει πως η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες στις οποίες το επάγγελμα του πιλότου είναι εκείνο που αναζητείται περισσότερο από άλλα.

Συγκεκριμένα, βάσει της εν λόγω έρευνας, ανάμεσα σε 20 επαγγέλματα, αυτό του πιλότου είναι παγκοσμίως πρώτο στις αναζητήσεις, με συνολικά 930,630 αναζητήσεις και ακολουθεί αυτό του συγγραφέα με 801,200. Στην τρίτη θέση είναι το επάγγελμα του χορευτή με 278,720 αναζητήσεις παγκοσμίως. Όσον αφορά στο επάγγελμα του πυροσβέστη, βρίσκεται στην 16η θέση, με 84,300 αναζητήσεις παγκόσμια, ενώ τη λίστα ολοκληρώνει το επάγγελμα του ψυχολόγου, με 66,750 αναζητήσεις.

cats1

Όσον αφορά τις αναζητήσεις ανά χώρα, εκτός από την Κύπρο, το επάγγελμα του πιλότου είναι δημοφιλέστερο σε όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αλλά και στον Καναδά, καθώς επίσης και στην ήπειρο της Αυστραλίας. Εκτός αυτών και στο Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία έχει κόψει πρώτο το νήμα το συγκεκριμένο επάγγελμα. Σημειώνεται πως η μοναδική χώρα, στην οποία είναι πιο δημοφιλές το επάγγελμα του ηθοποιού είναι η Τουρκία.

cats

Όσον αφορά στο επάγγελμα του συγγραφέα, ανάμεσα στις χώρες που το προτιμούν είναι η Ελλάδα, η Εσθονία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, οι χώρες της σκανδιναβικής χερσονήσου, όπως Σουηδία, Νορβηγία, Φιλανδία, Δανία καθώς επίσης και η Ινδία, το Πακιστάν το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράκ.

2

3

Μέσα στα 20 δημοφιλέστερα τα επαγγέλματα από τα social media

Δεδομένου ότι ζούμε στο 2023, σε μία εποχή που η τεχνολογία εξελίσσεται και μαζί της εξελίσσονται και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι φυσικό επόμενο, αρκετά παιδιά και νεαροί να έχουν ψηλά στις προτιμήσεις τους επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τα social media. Influencer, YouTuber, Blogger είναι ανάμεσα στα επαγγέλματα που κατατάσσονται στα 20 πιο αναζητούμενα παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, το επάγγελμα του YouTuber καταγράφει 195,070 αναζητήσεις, το επάγγελμα του Influencer 159,180 αναζητήσεις και το επάγγελμα του Blogger 104,600 αναζητήσεις παγκοσμίως και βρίσκονται στην τέταρτη, έβδομη και δωδέκατη θέση αντίστοιχα.

Δειτε Επισης

Καταγραφή ονομάτων στο παρατηρητήριο τιμών ζητά ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Γίνονται εκ νέου δεκτές αιτήσεις για Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» μέχρι τέλος Οκτωβρίου
Αναβάλλεται η διαμαρτυρία αγελαδοτρόφων-Θα συναντηθούν με εκπρόσωπο ΕΕ
Κατάθεση τελικής πρότασης ΟΚΥπΥ για συλλογική σύμβαση-Συνάντηση με συντεχνίες στις 7 Οκτωβρίου
Επιβεβαίωση στοιχείων πραγματικών δικαιούχων ζητά το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών
Εντός δύο εβδομάδων τα νέα μέτρα για δημογραφική πολιτική-Πάνω από τριάντα εκατομμύρια το κόστος
Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή-Παρουσιάζει πλεόνασμα 4,8%
Στρατηγική για αύξηση συμμετοχής πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης
Επεκτείνεται στα γυμνάσια ο θεσμός των επιτηρητών ασφαλείας με απόφαση Υπουργικού