Ξέμειναν από ναυαγοσώστες και έκλεισαν πύργους-Οι παραλίες που δεν ελέγχονται στη Λεμεσό
Πέτρος Πετρή 06:00 - 07 Μαΐου 2023
Σοβαρά προβλήματα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι ναυαγοσωστικές μονάδες των παραθαλάσσιων περιοχών λόγω της υποστελέχωσης που υπάρχει, με αποτέλεσμα αρκετοί ναυαγοσωστική πύργοι να παραμένουν κλειστοί και τους ναυαγοσώστες να επιλέγουν τα σημεία που βρίσκεται ο περισσότερος κόσμος για να επιτηρούν, αφήνοντας την ίδια ώρα απαρατήρητες τις παραλίες που υπάρχουν πιο λίγοι λουόμενοι.
Το διαχρονικό πρόβλημα των ναυαγοσωστών με την υποστελέχωση, φαίνεται να συνεχίζει να υφίσταται, καθώς τρανταχτό παράδειγμα, αποτελεί το γεγονός πως στη Λεμεσό, ενώ έπρεπε να εργοδοτούνται εξήντα ναυαγοσώστες, εντούτοις, υπάρχουν μόνο σαράντα οκτώ στην παρούσα φάση. Έτσι, μη έχοντας άλλη επιλογή, αυτοί οι σαράντα οκτώ ναυαγοσώστες, διαμοιράζονται σε όσες παραλίες γίνεται, αφήνοντας κάποιες απαρατήρητες και μάλιστα πρόκειται για τέσσερα παραλιακά σημεία, τα οποία είναι γνωστά που συχνάζει καθημερινώς μερίδα πολιτών.
Πιο συγκεκριμένα, οι τέσσερις ναυαγοσωστικοί πύργοι που είναι κλειστοί στη Λεμεσό, είναι αυτοί που βρίσκονται στο Πισσούρι, στο Κούριο, στο Santa Barbara Άγιο Τύχωνα και στον Πύργο μπροστά από το ξενοδοχείο Saint Raphael. «Προσπαθούμε να αφήνουμε κλειστούς ναυαγοσωστικούς πύργους στις παραλίες που έχουν την πιο λίγη επισκεψιμότητα. Αυτοί οι τέσσερις ναυαγοσωστικοί πύργοι έπρεπε να λειτουργούν κανονικά, αλλά δυστυχώς η υποστελέχωση, δεν μας αφήνει άλλη επιλογή», ανέφερε φανερά προβληματισμένος στον REPORTER, o υπεύθυνος της Ναυαγοσωστικής Μονάδας Λεμεσού, Πέτρος Αντωνίου.
Το γεγονός ότι υπάρχει υποστελέχωση στον ναυαγοσωστικό κόσμο, έγκειται στο ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για πρόσληψη στον συγκεκριμένο τομέα εργασίας λόγω της διάρκειας της εργασίας. «Ο λόγος που ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται να εργαστεί ως ναυαγοσώστης, πιθανολογείται ότι είναι ο χρόνος της εργασίας, καθώς ο μισθός είναι αρκετά καλός αφού είναι στην κλίμακα Ε7. Έπρεπε να προσληφθούν 18 άτομα σε εξαμηνιαία βάση και προσλήφθηκαν μόνο εννέα άτομα που είχαν κάνει αίτηση. Δυστυχώς, η χρονική διάρκεια που δουλεύει ένας ναυαγοσώστης, είναι κάτι που κρατάει πίσω τους πολίτες».
Σήμερα, στη Λεμεσό, υπάρχουν δέκα άτομα σε δωδεκαμηνιαία βάση, 29 άτομα σε οκταμηνιαία βάση και οι υπόλοιποι διαμοιράζονται σε εξάμηνοι, τετράμηνοι και τρίμηνοι. «Στην παρούσα φάση, είμαστε 48 ενώ έπρεπε να είμαστε 60 ναυαγοσώστες στη Λεμεσό. Δηλαδή, υπάρχουν δώδεκα άτομα μείον και αναγκαστικά λόγω αυτής της μείωσης, έχουμε κάποιους πύργους, οι οποίοι δεν έχουν ανοίξει. Δυστυχώς, όπως και πέρσι, ούτε και φέτος φαίνεται να ενδιαφέρεται κόσμος για να δουλέψει ως ναυαγοσώστης».
Αναμφισβήτητα, λόγω αυτής της υποστελέχωσης, κινδυνεύει κόσμος, ωστόσο από την πλευρά τους οι ναυαγοσώστες έχουν τοποθετηθεί σε παραλίες που θεωρούν πιο πολυσύχναστες και άφησαν κάποιες άλλες, που δεν υπάρχουν αρκετοί λουόμενοι. «Το γεγονός όμως ότι κινδυνεύει κόσμος, σίγουρα μας προβληματίζει, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή και εμείς από την πλευρά μας, αφού είμαστε υποστελεχωμένοι. Απ’ ότι γνωρίζουμε, όλες οι επαρχίες έχουν πρόβλημα δυστυχώς, με την υποστελέχωση ναυαγοσωστών, όπως και η Πάφος και η Λάρνακα».
Πάντως, όσον αφορά τον εξοπλισμό των ναυαγοσωστών, έχουν δοθεί εντολές να υπάρξει διαγωνισμός για την αγορά τριών jet-ski παγκύπρια, με τη Λεμεσό να προορίζεται να πάρει ένα από την Κυπριακή Δημοκρατία και ένα από τις Βρετανικές Βάσεις για τις παραλίες που υπάγονται στις Βάσεις. Αναφορικά με τους απινιδωτές, οι ναυαγοσωστικοί πύργοι που λειτουργούν στην παρούσα φάση, έχουν ήδη εξοπλιστεί με αυτούς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.