Αυτή είναι η πεντάδα της ηγεσίας του ΔΗΣΥ-Αγκαλιές, φιλιά και σηκωμένα μανίκια

Μετά από σχεδόν τρεις μήνες σε προεκλογική εκστρατεία, ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου το παζλ της ανώτατης ηγεσίας του ΔΗΣΥ. Στο πλάι της Αννίτας Δημητρίου, που εξελέγη στις 11 Μαρτίου στην Προεδρία της παράταξης, θα βρίσκεται ο Ευθύμιος Δίπλαρος ως αναπληρωτής πρόεδρος. Πρώτος αντιπρόεδρος εξελέγη ο Μάριος Πελεκάνος, δεύτερη η Σάβια Ορφανίδου και τρίτος ο Γιώργος Κάρουλλας. Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη η καταμέτρηση για τα 25 αιρετά μέλη του Πολιτικού Γραφείου, με τα αποτελέσματα να αναμένεται να ανακοινωθούν την Κυριακή.

Με βάση τα επίσημα αποτελέσματα, ο Ευθύμιος Δίπλαρος έλαβε 8,011 ψήφους, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 47,7%, έναντι 6,336 του Μιχάλη Σοφοκλέους (37,7%) και 2,443 του Σωτήρη Σαμψών (24,6%). Σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους για τις θέσεις αντιπροέδρου, ο Μάριος Πελεκάνος εξασφάλισε 9,455 σταυρούς προτίμησης, η Σάβια Ορφανίδου 7,884 και ο Γιώργος Κάρουλλας 7,327. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι έλαβαν: Φωτεινή Τσιρίδου 7,277 ψήφους, Ξένια Κωνσταντίνου 6,380, Ονησίφορος Ιορδάνου 2,659 και Μιχάλης Μιχαήλ 1,376.

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα με απόλυτη επιτυχία και μαζική συμμετοχή η 8η Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση, για ανάδειξη του Αναπληρωτή Προέδρου, των τριών Αντιπροέδρων και των 25 εκλελεγμένων μελών του Πολιτικού Γραφείου. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα 17.126 μέλη του ΔΗΣΥ για τη συμμετοχή τους. Θέλουμε ακόμη να ευχαριστήσουμε τους εκατοντάδες εθελοντές και εθελόντριες, τα στελέχη της παράταξής μας, που όπως πάντα στέκονται δίπλα στον ΔΗΣΥ για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών», ανέφερε κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Χάρης Γεωργιάδης.

Τα νέα μέλη της ηγεσίας του ΔΗΣΥ έτυχαν θερμής υποδοχής στην Πινδάρου, με αγκαλιές, φιλιά και συναγωνιστικά αισθήματα, ενώ εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συμβάλουν στην πλήρη επαναφορά της ενότητας στο κόμμα και για σκληρή δουλειά. Ακόμη και οι χαμένοι των εκλογών δείχνουν προθυμία να συμβάλουν σε μια εποικοδομητική επόμενη μέρα, μακριά από ζημιογόνους διχασμούς.

Στα πρώτα της λόγια μετά την ανακήρυξη της νέας ηγεσίας, η Αννίτα Δημητρίου τόνισε πως πραγματοποιήθηκε ένα συλλαλητήριο ενότητας και συστράτευσης και «έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι», είπε, συγχαίροντας τους εκλεγέντες. «Κανείς και καμία δεν περισσεύει. Όλοι μπορούν να αξιοποιηθούν και να προσφέρουν για να ισχυροποιήσουμε ακόμη περισσότερο την περήφανη μας παράταξη», είπε. Διαβεβαίωσε πως έχουμε πλάνο, έχουμε όραμα και για τον ΔΗΣΥ και για την Κύπρο μας πάνω από όλα. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον απερχόμενο αναπληρωτή πρόεδρο Χάρη Γεωργιάδη, καθώς και τον πρώην αντιπρόεδρο Γιώργο Γεωργίου. «Με αισιοδοξία, με ευθύνη, με αποφασιστικότητα προχωράμε μπροστά, γυρίζουμε σελίδα», υπογράμμισε.

Τα μηνύματα όλων κινούνταν στην ίδια γραμμή. Λίγο μετά την ανακήρυξή του από τον Χάρη Γεωργιάδη, ο Ευθύμιος Δίπλαρος τόνισε πως όλοι θα σταθούμε δίπλα στην Αννίτα Δημητρίου σε αυτή τη νέα προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της μεγάλης μας παράταξης. «Νοιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος. Θέλω να ευχαριστήσω τις χιλιάδες των μελών που προσήλθαν στις κάλπες και μας τίμησαν με την παρουσία και την ψήφο τους. Ένα τεράστιο ευχαριστώ, η ευθύνη είναι μεγάλη», τόνισε. Υπογράμμισε πως θα φανούν αντάξιοι αυτής της μεγάλης τιμής και προσδοκίας τους. Ο κ. Δίπλαρος αφιέρωσε τη νίκη στον πατέρα του, που έφυγε αυτή την εβδομάδα από τη ζωή, λέγοντας ότι «τις αξίες και τα ιδανικά που μας γαλούχησε δεν πρόκειται να τα προδώσουμε ποτέ». Σημείωσε ότι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, δεν περισσεύει κανένας. Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά. «Γυρίζουμε σελίδα και ο ΔΗΣΥ θα προχωρήσει με πιο μεγάλες, μεγαλύτερες νίκες στο μέλλον», κατέληξε.

«Ο ΔΗΣΥ είναι ένας και αδιαίρετος», τόνισε ο Μάριος Πελεκάνος, ο οποίος ευχαρίστησε όσους προσήλθαν στις κάλπες. «Συνεχίζουμε ενωμένοι, με στόχους, με όραμα, θα οδηγήσουμε τον τόπο και την παράταξή μας σε ακόμη καλύτερες μέρες», είπε. Ο ίδιος ευχαρίστησε τη σύζυγό και τα παιδιά του. «Συνεχίζουμε αγαπημένοι, μονιασμένοι και θα οδηγήσουμε τον ΔΗΣΥ ξανά πολύ ψηλότερα από ότι βρίσκεται σήμερα», υπογράμμισε.

«Η παράταξη μας σήμερα έχει γυρίσει σελίδα», ανέφερε από πλευράς της η Σάβια Ορφανίδου. Κανείς δεν περισσεύει, είμαστε εδώ, είμαστε ενωμένοι, είμαστε ισχυροί, ήταν το μήνυμα που έστειλε. Ευχήθηκε όπως αυτή η νέα σελίδα που γυρίζουμε, μαζί με την πρόεδρο μας, τον νέο μας αναπληρωτή και με τους δύο αντιπροέδρους μας να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και να πάρουμε τον Συναγερμό εκεί που του αξίζει.

«Ζήσαμε ακόμα μια μέρα δημοκρατίας. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», ανέφερε ο Γιώργος Κάρουλλας. «Όλοι μαζί ενωμένοι συνεχίζουμε, έχοντας το όραμά μας, στόχους, όρεξη για δουλειά. Γυρίζουμε σελίδα, ενωμένοι, προχωρούμε για έναν ΔΗΣΥ ισχυρό, που υπεύθυνα, σοβαρά, να οδηγεί τον τόπο στην ανάπτυξη, την ευημερία και την απελευθέρωση», δήλωσε, ευχαριστώντας παράλληλα την απερχόμενη ηγεσία. «Είμαστε έτοιμοι με όρεξη για δουλειά, μαζί με την πρόεδρό μας, να δώσουμε τη μάχη για να είναι ο ΔΗΣΥ εκεί που πραγματικά του αξίζει, πάντα για τον τόπο», κατέληξε.

Η νέα ηγεσία έχει δύσκολο έργο μπροστά της, καθώς καλείται να αποκαταστήσει την τάξη, την ηρεμία και την ενότητα στο κόμμα, το οποίο βυθίστηκε σε μία βαθιά κρίση μετά την εκλογική αποτυχία στις Προεδρικές Εκλογές, η οποία εξελίχθηκε σε διχασμό. Η κρίση τροφοδοτείτο περαιτέρω από την υπόγεια αντιπαράθεση μεταξύ του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Νίκου Αναστασιάδη, ενώ υπήρξαν και επεισόδια τραμπουκισμού στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, πέραν των πολύ έντονων αντιπαραθέσεων που καταγράφονταν σε όλα τα στρώματα των μελών του ΔΗΣΥ.

Η κρίση φαίνεται σε μεγάλο βαθμό να έχει κοπάσει, καθώς ο πολύ πολιτισμένος προεκλογικός για την εκλογή του προέδρου του κόμματος μεταξύ της Αννίτας Δημητρίου και του Δημήτρη Δημητρίου, σε συνδυασμό με την μη συγκρουσιακή φύση της νέας προέδρου, φαίνεται να συνέβαλαν στην επαναφορά του κόμματος στις συναγωνιστικές ράγες. Ο χρόνος που μεσολάβησε φαίνεται να βοήθησε τα μέγιστα στην επούλωση των πληγών, ενώ και η μάχη για τις υπόλοιπες θέσεις της ηγεσίας κύλησε σε πολύ ήρεμα πλαίσια.

Πλέον, η ηγεσία πρέπει να φροντίσει να επουλώσει όσες πληγές παραμένουν ακόμη ανοιχτές. Και παρά το γεγονός πως φαίνεται να επανέρχεται η ηρεμία, οι προκλήσεις είναι πολλές. Η πικρία που προκλήθηκε το προηγούμενο διάστημα έχει απομακρύνει από το κόμμα αρκετό κόσμο, ο οποίος προστέθηκε σε όσους εξέφραζαν δυσαρέσκεια και αισθάνονταν αποξενωμένοι τα τελευταία χρόνια. Η Αννίτα Δημητρίου και η ομάδα της θα πρέπει να βρουν τους τρόπους εκείνους να προσεγγίσουν εκ νέου αυτά τα πρόσωπα και να τους επαναφέρουν στο κόμμα, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλίσουν πως δεν θα δημιουργηθεί ξανά τέτοιου είδους απόσταση από τη βάση. Ήδη, για το ζήτημα αυτό, προαναγγέλθηκε μία σειρά από ενέργειες την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του ΔΗΣΥ.

Δειτε Επισης

Επικρίσεις Volt σε Εισαγγελέα για μη δίωξη Κατσουνωτού-«Υποσκάπτει τον θεσμό που εκπροσωπεί τη δικαιοσύνη»
«Ο μπαμπάς σκότωσε τη μαμά», φώναζε η κόρη της 40χρονης που δολοφονήθηκε στο Μενίδι
Χαιρετίζει τις δηλώσεις Ιωάννου για πρόταση ΕΛΑΜ για μεταναστευτικό το ΔΗΚΟ
Ανοιχτό το Υπ. Δικαιοσύνης σε τροποποιήσεις για Αρχή κατά της Διαφθοράς-Μύδροι βουλευτών κατά Εισαγγελέα
Υπό κράτηση οι 10 ύποπτοι για την απόπειρα φόνου στο «Δημητρούι»-Πράσινο Δικαστηρίου στην Αστυνομία
Αυτή ψάχνει η Αστυνομία για υπόθεση κλοπής στη Λευκωσία (pic)
Στο επίκεντρο της Υπουργικής Συνόδου η εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και η εξέταση μέτρων
Συνελήφθη 48χρονος που απέσπασε 52 χιλιάδες από ηλικιωμένη-Εμπλέκεται σε κύκλωμα ψευδογιατρών
Στον υπουργό Εξωτερικών το Βραβείο της ΚΣΝ για το Σχέδιο «Αμάλθεια»
Χαιρετίζουν τον διορισμό ποινικών ανακριτών για υπόθεση Θανάση οι Οικολόγοι-Χρειάζεται να γίνουν και πολλά άλλα»