Παρευρέθηκαν στην τελετή στέψης του Βασιλιά Καρόλου ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και η σύζυγος του κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη παρέστησαν σήμερα στην τελετή στέψης του Βασιλιά Καρόλου Γ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Λονδίνο.

Η τελετή στέψης πραγματοποιήθηκε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, στην παρουσία, ανάμεσα σε άλλους, δεκάδων αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγος του συμμετείχαν, επίσης, σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο περιθώριο της τελετής, για τους αρχηγούς κρατών που προσκλήθηκαν να παραστούν στην τελετή στέψης.

Με τελετουργικό αιώνων πραγματοποιήθηκε η στέψη του Καρόλου

Με ένα πλούσιο τελετουργικό που έχει τις ρίζες του σε παραδόσεις χιλιετίας πραγματοποιήθηκε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο η τελετή στέψης και ενθρόνισης του βασιλιά Καρόλου Γ’ και της βασίλισσας Καμίλα.

Η ημέρα άρχισε με την Πομπή του Βασιλιά από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ μέχρι το Αβαείο, με το ζεύγος να επιβαίνει στην Πολιτειακή Άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου και να συνοδεύεται από 200 στρατιώτες, με εκατοντάδες άλλους παρατεταγμένους κατά μήκος της διαδρομής.

Στον ναό το ζεύγος υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι, που χοροστάτησε στην τελετή.

Το πρώτο σκέλος της τελετής περιλάμβανε την «αναγνώριση» από το εκκλησίασμα και το ιερατείο του νέου μονάρχη στο πρόσωπο του βασιλιά.

Ακολούθησε ο όρκος σεβασμού του νόμου και της Αγγλικανικής Εκκλησίας, με τον Κάρολο ωστόσο για πρώτη φορά να αναφέρει πως υποχρέωση του μονάρχη είναι η προστασία όλων των θρησκειών και πίστεων.

Ακολούθησε το χρίσμα στον βασιλιά με το Άγιο Μύρο από τα Ιεροσόλυμα, μια στιγμή που εκτυλίχθηκε υπό παραπέτασμα, μακριά από τα βλέμματα των παρισταμένων και της τηλεόρασης λόγω της ιερότητάς της.

Στη συνέχεια, μετά από την παρουσίαση στο βασιλιά των συμβόλων της εξουσίας του, ακολούθησε η στέψη. Αμέσως μετά ο βασιλιάς ενθρονίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο.

Η ίδια αλληλουχία ακολουθήθηκε έπειτα για τη βασίλισσα Καμίλα, αλλά με πιο συνοπτική διαδικασία.

Με το πέρας της δίωρης τελετής, το ζεύγος επέστρεψε στο Παλάτι επιβιβαζόμενο στη Χρυσή Πολιτειακή Άμαξα του 1762. Στη λεγόμενη Πομπή της Στέψης συμμετείχαν αυτή τη φορά 4.000 στρατιώτες, οι οποίοι στη συνέχεια απέδιδαν βασιλικό χαιρετισμό στο ζεύγος στον κήπο των ανακτόρων.

Το τελετουργικό έκλεισε με εμφάνιση των Καρόλου, Καμίλα και των λοιπών ενεργών μελών της βασιλικής οικογένειας στο μπαλκόνι του Παλατιού του Μπάκιγχαμ, όπου τους ανέμενε πλήθος πολιτών.

Ακολούθησε σύντομη υπερπτήση από στρατιωτικά ελικόπτερα και τα ακροβατικά αεροσκάφη Red Arrows.

Από νωρίς το πρωί το κέντρο του Λονδίνου κατακλύστηκε από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ήθελαν να ζήσουν από κοντά μια ιστορική στιγμή.

Στην επιχείρηση ασφαλείας συμμετείχαν 11.500 αστυνομικοί, οι οποίοι προσήγαγαν ορισμένους αντιμοναρχικούς και περιβαλλοντικούς διαδηλωτές λόγω απόπειρας διατάραξης της τάξης.

Την Κύπρο εκπροσώπησε στην τελετή στέψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του.

Συνολικά παρέστησαν περίπου 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του συμμετείχαν επίσης σήμερα σε εκδηλώσεις στο περιθώριο της τελετής στέψης για τους παρευρισκόμενους αρχηγούς κρατών.

Αρχηγοί κρατών χαιρετίζουν τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ'

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον βασιλιά Κάρολο Γ' και τη βασίλισσα Καμίλα για τη στέψη τους, χαιρετίζοντας τη «μακρά φιλία» ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, με μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Η μακρά φιλία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πηγή δύναμης για τους δύο λαούς μας», ανέφερε, προσθέτοντας πως είναι «υπερήφανος» που η σύζυγός του Τζιλ εκπροσωπεί τις ΗΠΑ σε αυτή την ιστορική περίσταση.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα συναντήσει τον μονάρχη τον Ιούλιο για να συζητήσουν κυρίως το ζήτημα του περιβάλλοντος.

«Θα πάμε σε σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και του είπα ότι θα σταματήσω είτε πηγαίνοντας είτε κατά την επιστροφή μου για να μιλήσουμε για το θέμα που τον ενδιαφέρει περισσότερο, το περιβάλλον», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε συνέντευξή του στο MSNBC.

Η ετήσια σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11 και 12 Ιουλίου.

Η Τζιλ Μπάιντεν, η σύζυγος του Αμερικανού Προέδρου, τον εκπροσώπησε στην τελετή ενθρόνισης του Καρόλου.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο Twitter, ευχήθηκε συγχαρητήρια στον βασιλιά Κάρολο Γ' και τη βασίλισσα Καμίλα, τους οποίους χαρακτήρισε φίλους της Γαλλίας. "Περήφανος που είμαι δίπλα σας αυτή την ιστορική ημέρα", έγραψε.

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον βασιλιά Κάρολο Γ' και στη βασίλισσα Καμίλα για τη στέψη τους, όπως μετέδωσαν σήμερα κινεζικά ΜΜΕ.

Ο Σι ανέφερε πως η Κίνα είναι διατεθειμένη να διευρύνει τη συνεργασία και τις πολιτιστικές ανταλλαγές με τη Βρετανία και πως οι δύο χώρες θα πρέπει να προωθήσουν από κοινού την ειρήνη και τη συνεργασία.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο προκειμένου να συγχαρεί τη Βρετανία για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου και να ευχαριστήσει τη χώρα για την υποστήριξή της στη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία.

«Την παραμονή της ιστορικής στέψης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους Βρετανούς φίλους μας για τη φιλία σας. Είμαστε ευγνώμονες για την ακλόνητη υποστήριξη και συνεργασία σας τον περασμένο χρόνο», ανέφερε το Υπουργείο στο Twitter.

Το διάρκειας ενός λεπτού βίντεο, που ευχαριστεί το Λονδίνο για τα όπλα που έδωσε στην Ουκρανία και για την εκπαίδευση χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών, δείχνει συναντήσεις του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον βασιλιά Κάρολο, τον Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ και τον πρώην Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με μουσική επένδυση το "London Calling" του βρετανικού συγκροτήματος The Clash.

Η Βρετανία ήταν κρίσιμος δυτικός εταίρος παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα πέρυσι τον Φεβρουάριο. Η σύζυγος του Προέδρου Ζελένσκι Ολένα και ο Πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ βρίσκονται αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ'.

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών