Ο βασιλιάς Κάρολος φέρει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου-«God Save the King»

Με λαμπρότητα γίνεται σήμερα η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’, η πρώτη στη Βρετανία μετά από 70 χρόνια. Παρουσία περίπου 100 αρχηγών κρατών και άλλων αξιωματούχων, ανάμεσα τους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κάρολος Γ’ θα στεφθεί επισήμως βασιλιάς στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, το οποίο έχει φιλοξενήσει όλες τις στέψεις από το 1066 όταν ενθρονίστηκε ο Γουλιέλμος Α’ της Αγγλίας μέχρι και σήμερα. Δίπλα του θα στεφθεί βασίλισσα η σύζυγός του Καμίλα.

Παρά την αδιαφορία που επέδειξαν αρχικά οι Βρετανοί, η στέψη αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, την τελετή αναμένεται να παρακολουθήσουν πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ενώ στους δρόμους του Λονδίνου εκτιμάται ότι βρίσκονται 2 εκατομμύρια άνθρωποι.

H στέψη της βασίλισσας Καμίλα

stepsi-camilla.jpg

basilissa-camilla-skiptro.jpg

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντερμπούρι και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ γονατίζουν μπροστά στο νέο βασιλιά

stepsi-basilias-karolos-gonatizie-william.jpg

stepsi-basliasa-karolos-gonatizei-arxiepiskopos.jpg

Ο Κάρολος γίνεται ο 40ός βασιλιάς που στέφεται στο Αββαείο, όπου έχει ξεκινήσει το τελετουργικό. Η πρώτη ενότητα της τελετής ήταν η αναγνώριση. Ο σεβασμιώτατος Τζάστιν Γουέλμπι παρουσίασε τον νέο μονάρχη στο εκκλησίασμα ως τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά και ζήτησε δήλωση αφοσίωσης. «Ο Θεός σώζοι τον βασιλιά» απάντησε το εκκλησίασμα.

stepsibasilias-karolos-skiptra-kontino.jpg

stepsi-basilias-karolos-kontino-stemma-skiptra.jpg

Αυτή είναι η πιο ιερή στιγμή της τελετής στέψης όπου ο βασιλιάς Κάρολος βγάζει το τελετουργικό ένδυμα και κάθεται στο θρόνο της στέψης για να πάρει το χρίσμα, τονίζοντας την πνευματική ιδιότητα του ηγεμόνα που είναι επίσης επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος ρίχνει ειδικό μύρο από την Αμπούλα -μια χρυσή φιάλη- στο Κουτάλι Στέψης πριν χρίσει τον βασιλιά, σχηματίζοντας έναν σταυρό στο κεφάλι, το στήθος και τα χέρια του

Ένα παραβάν τοποθετήθηκε γύρω από την καρέκλα για να αποκρύψει τον βασιλιά από τη θέα, επειδή αυτό θεωρείται το πιο ιερό μέρος της τελετής.

stepsi-basilias-karolos-xriso-ganti.jpg

stepsi-basilia-karolos-william-bazei-kapa-karolo.jpg

stepsi-basilias-karolos-spathi.jpg

stepsi-basilias-karolos-filaei-vivlo.jpg

Στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ έφτασαν στις 12:53 ο βασιλιάς Κάρολος με την Καμίλα. Έξω από το Αββαείο τους υποδέχθηκε ο προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι Τζάστιν Γουέλμπι, ενώ μπαίνοντας τους συνόδευαν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον.

Ο πρίγκιπας Τζορτζ, δεύτερος στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου, συνοδεύει τον παππού του.

Το βασιλικό ζεύγος μπήκε νωρίτερα στην Πολιτειακή Άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου με κατεύθυνση το Αββατίο. Η Αδαμάντινη άμαξα είναι η νεότερη και πλέον σύγχρονη βασιλική άμαξα, καθώς κατασκευάστηκε για τα 60 χρόνια της βασιλείας της Ελισάβετ. Ζυγίζει τρεις τόνους και σύρεται από έξι άλογα ράτσας Windsor Grey.

Την άμαξα συνόδευαν περίπου 200 μέλη της μονάδας Συνοδείας του Μονάρχη, του έφιππου συντάγματος ιππικού του βασιλικού οίκου.

Πίσω από τα εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας βρίσκονται οι πρίγκιπες Χάρι και Άντριου.

Στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μετέβησαν στις 11:00 το πρωί (ώρα Κύπρου) . Το βασιλικό ζεύγος πέρασε το βράδυ δειπνώντας ιδιωτικά στο Clarence House, που ήταν το σπίτι τους στο Λονδίνο για 20 χρόνια.

Στις 13:00, έγινε η είσοδός τους από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει το τελετουργικό, που θα ολοκληρωθεί στις 14:00 με τη στέψη.

Στο Λονδίνο έχει αρχίσει να πέφτει βροχή. Οι δρόμοι που μπορούν να σταθούν οι πολίτες έχουν γεμίσει και οι Αρχές κάλεσαν τους πολίτες να σταματήσουν να προσέρχονται και να κατευθυνθούν στο Χάιντ Παρκ.

Νωρίτερα, ξεκίνησαν οι αφίξεις των 2.300 προσκεκλημένων στο Αββαείο. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών, βασιλείς και βασίλισσες, μέλη της βρετανικής αριστοκρατίας και εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Την τελετή παρακολουθούν και διασημότητες, όπως η Κέιτι Πέρι, ο Λάιονελ Ρίτσι, ο Άντριου Λόιντ Βέμπερ, ο Νικ Κέιβ και η Έμα Τόμσον. Στο Αββαείο έφτασε και η Τζιλ Μπάιντεν.

Αποδοκιμασίες εκδηλώθηκαν κατά του πρίγκιπα Άντριου, που μετέβη στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ νωρίτερα από τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, καθώς δεν είναι εργαζόμενο μέλος.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Μέσω TikTok σε τρεις μήνες ριζοσπαστικοποιήθηκε ο Σύρος που σκότωσε 14χρονο στην Αυστρία
Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι «θα σεβαστεί» το σχέδιο του Τραμπ για τη Γάζα
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τραμπ λίγο από πριν τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών
Μετέτρεψαν ιστορική βυζαντινή κινστέρνα 1.500 ετών σε κέντρο σπα στην Τουρκία
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον 10 νεκροί σε πλημμύρες στις ΗΠΑ-Χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα
Η Ουκρανία δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ρωσίας αν δεν συμμετέχει
Με πολυμικροβιακή λοίμωξη νοσηλεύεται ο Πάπας Φραγκίσκος-Άλλαξε η θεραπεία του
Άτυπη συζήτηση για γεωπολιτικές εξελίξεις μεταξύ των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ στις Βρυξέλλες
Συζήτησαν για έκδοση του Μπαρίς Μπογιούν Ιταλοί και Τούρκοι στην Κωνσταντινούπολη
Εκτιμήσεις για «Νέα Γιάλτα« μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το Ουκρανικό-«Ανησυχία σε Ε.Ε. και βαλκανικές χώρες»