Έγραψαν ρεκόρ από την... ανάποδη οι δασικές πυρκαγιές-Πρώτη αιτία ο άνθρωπος

Αν και ιστορικά από το 1960 και εντεύθεν, καταγράφηκαν οι πιο λίγες πυρκαγιές την τελευταία αντιπυρική περίοδο (Μάιο μέχρι Οκτώβριο), αφού κατά την περσινή περίοδο εκδηλώθηκαν συνολικά 179 πυρκαγιές, εντούτοις, ακόμα και σε αυτές τις πυρκαγιές που προκλήθηκαν, την πρώτη θέση στα αίτια των δασικών πυρκαγιών, καταλαμβάνει ο ανθρώπινος παράγοντας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Δασών, κατά την αντιπυρική περίοδο του 2022, από τις 179 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, κάηκαν συνολικά 143 εκτάρια γης. Μάλιστα, παρόλο που ο αριθμός των πυρκαγιών είναι μεγαλύτερος κατά 18% από τον μέσο όρο της δεκαετίας 2012-2021, που ήταν 152 πυρκαγιές, η καμένη έκταση ήταν μικρότερη κατά 77% από τον μέσο όρο, δηλαδή 611 εκτάρια. Συγκεκριμένα, η μέση καμένη έκταση ανά πυρκαγιά για το 2022 ήταν 0,8 εκτάρια, ενώ η αντίστοιχη για τη δεκαετία ανέρχεται στα τέσσερα εκτάρια, παρουσιάζοντας δηλαδή μείωση κατά 80%.

Τα αίτια των πυρκαγιών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Τμήματος Δασών, στην πρώτη θέση φιγουράρουν οι εκ προθέσεως πυρκαγιές, αφού το ποσοστό τους ανέρχεται στο 50%, επί του συνόλου των ανθρωπογενών αιτιών πρόκλησης δασικών πυρκαγιών και στο 44% των δασικών πυρκαγιών.

Για το Τμήμα Δασών, αποτελεί το κύριο πρόβλημα ο ανθρώπινος παράγοντας στις προκλήσεις πυρκαγιών και γι’ αυτό το λόγο τα συστήματα τεχνολογίας που εγκαθίστανται δεν στοχεύουν μόνο στην έγκαιρη ανίχνευση και καλύτερη διαχείριση του επεισοδίου της πυρκαγιάς αλλά και στον εντοπισμό των δραστών. Πάντως, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ποσοστό 12% των δασικών πυρκαγιών οφείλεται σε φυσικά αίτια, όπως κεραυνό, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό που ανέρχεται σε 44%, οφείλεται στην ανθρώπινη αμέλεια.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι από τις 179 πυρκαγιές που προκλήθηκαν, οι 57 ήταν δασικές πυρκαγιές οι οποίες έκαψαν συνολική έκταση 30 εκτάρια, η μικρότερη της εικοσαετίας ενώ η μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά ήταν 0,5 εκτάρια η οποία και πάλι ήταν η μικρότερη της εικοσαετίας.

Για σκοπούς σύγκρισης, το Τμήμα Δασών παραθέτει τους μέσους όρους της τελευταίας δεκαετίας, όπου ο αριθμός των πυρκαγιών είναι 68, η καμένη έκταση είναι 537 εκτάρια, ενώ η μέση καμένη έκταση ανά πυρκαγιά είναι 8 εκτάρια. Οι υπόλοιπες 122 πυρκαγιές, σύμφωνα με τα στοιχεία, αφορούν πυρκαγιές σε γεωργικές εκτάσεις, οι οποίες χάρη στην άμεση και αποτελεσματική επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης κατασβήστηκαν έγκαιρα προτού επεκταθούν σε δασική βλάστηση, καίγοντας συνολική έκταση μόνο 114 εκταρίων. Χάρις σ’ αυτήν την αποτελεσματική επέμβαση, σημειώνει το Τμήμα Δασών, το ποσοστό των δασικών πυρκαγιών επί του συνόλου των πυρκαγιών ήταν 31%, το μικρότερο της δεκαετίας, στοιχείο το οποίο αποτελεί ένα από τους καλύτερους δείκτες για την αποτελεσματικότητα του συστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαπιστώθηκαν σημαντικές αδυναμίες στα μέτρα για πρόληψη των πυρκαγιών στην Επ. Εσωτερικών

Οι παράγοντες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Την ίδια ώρα, οι κυριότεροι παράγοντες που συνέτειναν στο να υπάρχει έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, είναι η βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας του τμήματος, λόγω της βελτίωσης των σχεδιασμών και της οργάνωσης καθώς και η ενίσχυση του συστήματος αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά από Τμήμα Δασών, στην τακτική που εφαρμόζεται και στην αξιολόγηση κάθε επεισοδίου από τα αρχικά του στάδια και την άμεση κινητοποίηση του απαιτούμενου αριθμού δυνάμεων καταστολής, όπως επίσης και στη λειτουργία της ομάδας υποστήριξης, η οποία συστάθηκε με την αύξηση του αριθμού δασοπυροσβεστών.

Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία αντιπυρική περίοδο, υπήρξαν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, όπως υπήρξε βροχερός χειμώνας και ήπιο καλοκαίρι.

Αρχίζει η εβδομάδα προστασίας δασών

Ως εβδομάδα προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές είναι η εβδομάδα που ακολουθεί, όπου θα υπάρξει μια σειρά προγραμματισμένων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων από το Τμήμα Δασών, ενώ θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για εντατικοποίηση της ευαισθητοποίησης για την προστασία των δασών μας από τις πυρκαγιές.

Όλες οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει το κράτος για διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των δασών, αλλά και για τον μεγαλύτερο κίνδυνο που απειλεί τα δάση μας, τις πυρκαγιές.

Το μήνυμα του Τμήματος Δασών, είναι ότι τα δάση μας αποτελούν ανεκτίμητο εθνικό πλούτο και κληρονομιά, και η αποτελεσματική προστασία τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συλλογική προσπάθεια της πολιτείας και του κοινού. «Απαιτείται από τον καθένα μας ξεχωριστά, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις καθημερινές μας δραστηριότητες στην ύπαιθρο αλλά και στις επισκέψεις μας στις δασικές περιοχές ώστε να μη γίνουμε πρόξενοι πυρκαγιάς από αλόγιστες ενέργειες. Η προσοχή μας στρέφεται και στην άλλη κατηγορία τις εκ προθέσεως πυρκαγιές, οι οποίες αποτελούν μείζων πρόβλημα».

Δειτε Επισης

Συνεχίζει την απεργία πείνας η νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης-Για οκτώ χρόνια δεν είδε τα παιδιά της
Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι της Αστυνομίας για αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης
«Θα ξαναχορέψουμε»-To τατουάζ της 21χρονης Mia που απήχθη από τη Χαμάς στο φεστιβάλ
Ανακοίνωσε αποτροπή επίθεσης κατά Ισραηλινών και Εβραίων στην Κύπρο η Μοσάντ
Απίστευτο περιστατικό στην Ελλάδα-Πήγε για λιποαναρρόφηση και έφυγε με παραμορφωμένες γάμπες
Σφοδρές μάχες στην νότια Γάζα, φόβοι για τους αμάχους κοντά στη Χαν Γιουνίς
Συνελήφθη 27χρονη που παρουσίαζε πλαστή ελληνική ταυτότητα για να συνεχίσει να εργάζεται
Οδηγοί που έτρεχαν, μεθυσμένοι και με το κινητό στο χέρι-500 καταγγελίες από την Αστυνομία
Σε εγρήγορση η ΚΔ για μέτρα ασφαλείας ενόψει εορτών-Περισσότερη αστυνόμευση στους χώρους υψηλού κινδύνου
Πήγαινε σε καταστήματα και έφευγε χωρίς να πληρώσει-Συνελήφθη 41χρονος