Στις κάλπες ξανά ο ΔΗΣΥ-Κτίζει την ηγετική πυραμίδα του με κατεύθυνση το μέλλον

Στις κάλπες για δεύτερη φορά, μέσα σε διάστημα δύο μηνών, προσέρχονται σήμερα τα μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού, καθώς πραγματοποιείται σήμερα η ψηφοφορία για την ανάδειξη του αναπληρωτή προέδρου, των τριών αντιπροέδρων και των 25 αιρετών μελών του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, με τη λήξη της θητείας της απερχόμενης ηγεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι, λόγω ενεργοποίησης άλλου άρθρου του Καταστατικού, αμέσως μετά τις Προεδρικές Εκλογές, η ψηφοφορία για την Προεδρία πραγματοποιήθηκε ξεχωριστά τον Μάρτιο, με την Αννίτα Δημητρίου να επικρατεί του Δημήτρη Δημητρίου, ωστόσο συνυπήρχε με την απερχόμενη ηγεσία μέχρι σήμερα. Στη σημερινή διαδικασία επρόκειτο να εκλεγεί και η νέα πρόεδρος της ΓΟΔΗΣΥ, ωστόσο η Ουρανία Σχίζα επανεκλέγηκε από την ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων, καθώς δεν υπήρξε άλλη ενδιαφερόμενη για τη θέση. Ως εκ τούτου, τα μέλη του ΔΗΣΥ θα αναδείξουν συνολικά 29 πρόσωπα στην ηγεσία του κόμματος.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσα μέλη ήταν εγγεγραμμένα στο μητρώο μέχρι και τις 5 Φεβρουαρίου και έχουν τακτοποιημένες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Στις εκλογές του Μαρτίου δικαίωμα ψήφου είχαν 50,558 άτομα και δεν αναμένεται μεγάλη διαφοροποίηση στον αριθμό. Υπενθυμίζεται πως τότε είχε προσέλθει στις εσωκομματικές κάλπες το 41%.

Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές από τις 9:00 το πρωί, μέχρι και τις 6:00 το απόγευμα σε 78 εκλογικά κέντρα, σε όλες τις επαρχίες, καθώς και στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο. Τα μέλη του κόμματος μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν στη διεύθυνση https://my.disy.cy/.

Το αξίωμα του αναπληρωτή προέδρου διεκδικούν οι Ευθύμιος Δίπλαρος, Μιχάλης Σοφοκλέους και Σωτήρης Σαμψών. Τα μέλη μπορούν να επιλέξουν μόνο ένα από τους τρεις.

Υπάρχουν επτά υποψήφιοι για τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων. Πρόκειται για τους Σάβια Ορφανίδου, Φωτεινή Τσιρίδου, Γιώργο Κάρουλλα, Ξένια Κωνσταντίνου, Μάριο Πελεκάνο, Μιχάλη Μιχάηλ και Ονησίφορο Ιορδάνου. Με βάση τους κανονισμούς, έγκυρα είναι τα ψηφοδέλτια που φέρουν είτε δύο είτε τρεις σταυρούς προτίμησης. Λιγότεροι ή περισσότεροι σταυροί προτίμησης καθιστούν το ψηφοδέλτιο άκυρο.

Εικοσιπέντε από τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, που είναι ένα αρκετά διευρυμένο όργανο, προκύπτουν μέσα από τις εκλογές, ενώ οι υπόλοιποι καταλαμβάνουν τις θέσεις τους από άλλες διαδικασίες. Τις 25 αυτές θέσεις διεκδικούν 65 μέλη. Για να θεωρηθεί έγκυρο ένα ψηφοδέλτιο, θα πρέπει να περιλαμβάνει το λιγότερο 13 σταυρούς προτίμησης, με ανώτατο όριο τους 25. Ψηφοδέλτια με λιγότερες ή περισσότερες ψήφους θα θεωρούνται άκυρα. Βάσει Καταστατικού, ισχύει ποσόστωση 30% για τη συμμετοχή γυναικών και 30% για τη συμμετοχή νέων ηλικίας μέχρι 35 ετών στο Πολιτικό Γραφείο, ενώ απαραίτητα εκλέγονται δύο μέλη από κάθε Επαρχιακή Οργάνωση, εφόσον υπάρχουν υποψήφιοι.

Οι 65 υποψήφιοι είναι οι ακόλουθοι: Αδάμου Σωτήρης, Άδωνη Σάββας, Βωνιάτης Κούλλης, Γαβριηλίδης Κώστας, Γαβριηλίδης Μάριος, Γέρου Κυριάκος, Γρηγορίου Γρηγόρης, Γρηγορίου Κωνσταντίνος, Δημητρίου Λούης, Δημοσθένους Ρένα, Δουκανάρης Ανδρέας, Ελευθερίου Λούκας, Ζαμπάς Νεόφυτος, Ζίττη Άντρια, Ηλία Μάριος, Ιωακείμ Σίμος, Ιωακείμ Σωκράτης, Ιωάννου Σάββας, Καραμανίδης Κλεάνθης, Κασουλίδη Αννούλα, Κοσμά Άννα, Κουντούρη Άντρεα, Κουρουσίδης Πόλυς, Κούσιου Έλενα, Κουτσόφτας Κλεάνθης, Κυριακίδου Λένια, Κωνσταντή Ειρηναίος, Λαζάρου Χριστίνα, Λουκά Γεώργιος, Λυσανδρίδης Γιώργος, Μαππουρίδης Ανδρέας, Μεγάλεμος Νικόλαος, Μιχαηλίδης Λοΐζος, Μουζάλα Έλενα, Μουλαζίμη Μαρία, Νικηφόρου Μιχάλης, Νικολάου Νικολίνα, Νικολέττος Γιώργος, Ξενοφώντος Νίκκη, Ξενοφώντος Χριστιάνα, Πάλλης Χρίστος, Παμπαρή Γιώργος, Παναγή Πανίκκος, Παντελίδου Κατερίνα, Παπαγεωργίου Σάββας, Πατέρα Γιωργούλλα, Πέτρου Μαρία, Πηλείδου Μαρία, Πιτταράς Κώστας, Σκουλιάς Χρίστος, Σουρμελή Στέλλα, Στεφάνου Στέφανος, Στυλιανού Χαράλαμπος, Σωτηρίου Μάριος, Τσιέλεπος Γεώργιος, Τσολάκκης Αντώνης, Τταουξιής Ανδρέας, Χαπούπη Δέσποινα, Χαραλάμπους Μάριος, Χατζηγιάγκου Λούκας, Χατζηλιασής Κυριάκος, Χατζημηνάς Σάββας, Χατζηνικολάου Λεωνίδας, Χατζηστυλλής Ανδρέας και Χρίστου Νίκος.

Δύσκολο το εγχείρημα

Στόχος στον ΔΗΣΥ είναι οι εσωκομματικές εκλογές να κλείσουν την περίοδο εσωστρέφειας στην οποία βρίσκεται το κόμμα εδώ και αρκετό καιρό και που κορυφώθηκε σε μία από τις χειρότερες κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία του μετά την αποτυχία στις Προεδρικές Εκλογές. Αν και σε μεγάλο βαθμό η τάξη και η ηρεμία αποκαταστάθηκαν, ο διχασμός που παρατηρήθηκε δημιούργησε πολλές πληγές, τις οποίες η νέα ηγεσία καλείται να επουλώσει.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση, η οποία επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο του Παγκύπριου Συνεδρίου το περασμένο Σάββατο, πως η προηγούμενη ηγεσία είχε απόσταση από τη βάση, γεγονός που θεωρείται και μία από τις αιτίες της κρίσης που εκδηλώθηκε. Και είναι προτεραιότητα όλων των υποψηφίων, άλλων περισσότερο και άλλων λιγότερο, αλλά και της ίδιας της προέδρου του ΔΗΣΥ, να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί που θα διασφαλίζουν την ορθή επικοινωνία και την εμπλοκή των διάφορων κομματικών στρωμάτων στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων. Το ζήτημα έχει και οργανωτική διάσταση και άπτεται της ορθής λειτουργίας του κόμματος.

Συνεπώς, πέραν της διασφάλισης της ενότητας, τα πρόσωπα που θα εκλεγούν θα πρέπει να φροντίσουν να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος αλλά και να γίνει μια νέα αρχή στην παράταξη, η οποία να την επαναφέρει σε τροχιά νικηφόρων εκλογικών αποτελεσμάτων. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει τα απλά μέλη που απομακρύνθηκαν από το κόμμα λόγω πολιτικής δυσαρέσκειας να αισθανθούν ξανά ότι ο ΔΗΣΥ τους εκπροσωπεί αλλά ταυτόχρονα να αποκατασταθούν οι δεσμοί με όσους έκαναν διαφορετικές επιλογές στις Προεδρικές Εκλογές και δέχθηκαν μεγάλη πολεμική εκ των έσω. Κι αυτή είναι μια άσκηση λεπτών ισορροπιών, που απαιτεί πολύ προσεκτικές κινήσεις.

Δειτε Επισης

«SMS από πολιτικά πρόσωπα, αδελφότητες και κανονίσματα από τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα»
Απέρριψε όλες τις προτάσεις και εισηγήσεις μας ο Τατάρ-«Οι προσπάθειες δεν θα σταματήσουν»
Σ. Στεφάνου: Καθυστερεί η υλοποίηση εξαγγελιών για στεγαστική πολιτική
Καταγγέλλει παρέμβαση της Τουρκίας στις Ευρωεκλογές ο Οζ Καραχάν-«Αποτρέπει συμμετοχή των Τ/κ»
Οπαδικά τα συνθήματα στο τέμενος απαντά η Κυβέρνηση, δόθηκαν οδηγίες για καθαρισμό
Κ. Λετυμπιώτης: Συνέχιση υλοποίησης πολιτικών με την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης
Λετυμπιώτης για την απόπειρα δολοφονίας Φίτσο-«Οι πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία»
Αγκυροβόλησαν την προβλήτα στην παραλία της Γάζας οι Αμερικανοί
Επικρίσεις Volt σε Εισαγγελέα για μη δίωξη Κατσουνωτού-«Υποσκάπτει τον θεσμό που εκπροσωπεί τη δικαιοσύνη»
Χαιρετίζει τις δηλώσεις Ιωάννου για πρόταση ΕΛΑΜ για μεταναστευτικό το ΔΗΚΟ