Ενίσχυση Γραφείου Γενικού Εισαγγελέα και κυρώσεις στο τραπέζι Σαββίδη και Ρέιντερς

Η ενίσχυση του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, όπως επίσης και των κυρώσεων κατά ρωσικών και λευκορωσικών οντοτήτων στην Κύπρο, ήταν τα κύρια θέματα συζήτησης κατά τη συνάντηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Γιώργου Σαββίδη με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντιντιέ Ρέιντερς την Πέμπτη στη Νομική Υπηρεσία.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε τη χαρά του για τη σημερινή συνάντηση με τον Επίτροπο Ρέιντερς, με τον οποίο, όπως είπε, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί επιτυχώς και στο παρελθόν πάνω σε θέματα κοινής αρμοδιότητας.

Χαρακτήρισε επίσης ως πολύ εποικοδομητική τη σημερινή συνάντηση, κατά την οποία, όπως είπε, συζητήθηκε η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου για το τρέχον και το περασμένο έτος, προσθέτοντας πως εξηγήθηκε στον Επίτροπο ότι η Νομική Υπηρεσία έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις εισηγήσεις της έκθεσης.

Ο κ. Σαββίδης προσέθεσε πως συζητήθηκαν επίσης θέματα κυρώσεων έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Νομικής Υπηρεσίας ως αποτέλεσμα των εκθέσεων Νικολάτου για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, θέμα για το οποίο είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον κ. Ρέιντερς το 2021.

«Θα είμαστε βεβαίως σε επαφή για διάφορα θέματα που προέκυψαν στη διάρκεια της συνάντησης και είμαι βέβαιος πως η άριστη συνεργασία μεταξύ των γραφείων μας θα συνεχιστεί και στο μέλλον», κατέληξε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Ρέιντερς είπε ότι και οι δύο πλευρές εργάζονται για την ενίσχυση του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, καθώς στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνεται η διάθεση περισσότερων οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, καθώς και ψηφιακών εργαλείων για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα.

Πρόσθεσε πως είναι πραγματικά σημαντικό να φανεί ότι γίνεται πραγματική επένδυση σε ένα τέτοιο ανεξάρτητο όργανο για διάφορες έρευνες και πως η Επιτροπή έχει διαπιστώσει πραγματική προθυμία διάθεσης περισσότερων πόρων, συμπληρώνοντας πως η συζήτηση επί του θέματος θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Ο κ. Ρέιντερς δήλωσε επίσης ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται για την αναθεώρηση ορισμένων αποφάσεων που ελήφθησαν στο παρελθόν στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου για την ιθαγένεια, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί ότι γίνονται έρευνες σχετικά με το ζήτημα και ότι είναι δυνατόν να καθοριστεί μια σαφής διαδικασία με σκοπό την πιθανή αναθεώρηση ορισμένων αποφάσεων.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης πρόσθεσε ότι λόγω της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας πέρυσι, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ενίσχυση των κυρώσεων, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή προσπαθεί να λαμβάνει όλο και περισσότερες πληροφορίες από την Κύπρο, κυρίως, όπως είπε, από την κυβέρνηση και λιγότερο από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Συμπλήρωσε ότι επιθυμία της Επιτροπής είναι να διασφαλιστεί η δυνατότητα δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε ολιγάρχες και ρωσικές και λευκορωσικές οντότητες, προσθέτοντας πως με τόσες μεγάλες ρωσικές επενδύσεις κατά το παρελθόν στην Κύπρο γίνεται δύσκολα κατανοητό γιατί έχουν δεσμευθεί περιουσιακά στοιχεία ύψους μόνο λίγο μεγαλύτερου των 100 εκατομμύριων ευρώ στη χώρα.

Κλείνοντας, ο κ. Ρέιντερς κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα να διεξαγάγει τις απαραίτητες έρευνες για την καταπολέμηση οποιασδήποτε παραβίασης των κυρώσεων, ένα θέμα που, όπως είπε, θα συζητήσει επίσης αργότερα μέσα στην ημέρα με τα μέλη του κοινοβουλίου.

Δειτε Επισης

Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Στο τραπέζι ΤΟΜ και βουλευτές για την ανάκληση των αερόσακων Takata-Διαβουλεύσεις επί της πρότασης Νόμου
Αδυναμία στην πρόληψη για τους βανδαλισμούς σε μαθητικά λεωφορεία, εμπόδια στην τοποθέτηση καμερών
Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit