Δεν βγαίνουν οι λογαριασμοί της Κυβέρνησης για Φορέα και... άνοιξαν λογαριασμούς

Την πρώτη ρήξη μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ή καλύτερα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και του ιδίου, κατέγραψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός με αφορμή την πρόθεση του, να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από το τέλος του 0,4% για να καλύψει τμήμα των εγγυήσεων που παρείχε το κράτος για δάνεια προς πρόσφυγες, τα οποία έχουν κατανεμηθεί ως μη εξυπηρετούμενα.

Τα όσα λέχθηκαν ενώπιον της επιτροπής Προσφύγων της Βουλής από τον υπουργό Οικονομικών προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΔΗΣΥ, δηλαδή και του ΑΚΕΛ, τα οποία έκαναν ούτε λίγο, ούτε πολύ λόγο για απόπειρα της Κυβέρνησης να βάλει χέρι σε χρήματα των προσφύγων. Ο Μάκης Κεραυνός σήκωσε το γάντι και έκανε λόγο για εμφανή σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο κομμάτων «στον λαϊκισμό και σε μια χαμηλού επιπέδου αντιπολίτευση», ενώ κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι χρησιμοποιούν τον προσφυγικό κόσμο για να φθείρουν την νέα Κυβέρνηση.

Για την ιστορία το συγκεκριμένο μέτρο του 0,4% σε όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων, ήταν ένα μέτρο που έλαβε η Βουλή το 2021 με στόχο να παρέχει στήριξη στον προσφυγικό κόσμο. Μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που προκάλεσε η αύξηση των τιμών για στέγαση, η Βουλή θεώρησε ότι με αυτό το μέτρο θα μπορέσει να παρέχει ενός είδους στήριξης στους πρόσφυγες. Ωστόσο το μέτρο ταλαιπωρήθηκε αρκετά, αφού από την ημερομηνία της ψήφισης του, τον Φεβρουάριο του 2021, φτάσαμε στον Δεκέμβριο του 2022, όταν χρειάστηκε να επανέλθει στο θέμα, αφού διαπιστώθηκε πως δεν προβλεπόταν από τον Νόμο, ποιος θα εισέπραττε τη συγκεκριμένη φορολογία για να την αποδώσει στον Φορεά Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Συνεπώς, αν και η Νομοθεσία ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021, μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, ουσιαστικά παρέμεινε ανενεργή, ενώ υπολογίζεται, ότι μέχρι τον Μάιο του 2022, χάθηκαν περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του προσφυγικού κόσμου. Μάλιστα υπήρξαν και καταγγελίες ενώπιον της Βουλής, ότι μεγαλοεργολάβοι εισέπρατταν το τέλος του 0,4% και δεν το απέδωσαν ποτέ στο κράτος.

Σήμερα πλέον, ο Έφορος Φορολογίας αναλαμβάνει την ευθύνη είσπραξης του τέλους 0,40% και εκδίδει σχετική βεβαίωση πληρωμής κατά τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας ή τη μεταβίβαση μετοχών εταιρείας που άμεσα ή έμμεσα συμμετέχει σε εταιρεία η οποία κατέχει ακίνητη ιδιοκτησία και τα χρήματα αποδίδονται στον Φορέα.

Σε μια περίοδο μάλιστα που ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων ανάμεσα στους πρόσφυγες, μετά τα όσα έγιναν γνωστά για την πώληση τριών ξενοδοχείων στο Βαρώσι, αλλά και την όλο και πιο αυξημένη ροή προσφύγων στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, δικαιολογημένα υπάρχει αντίδραση, τόσο από τα κόμματα όσο και από τις προσφυγικές οργανώσεις, αφού ήδη η πρόθεση της Κυβέρνησης χαρακτηρίζεται ως προσπάθεια να βάλει χέρι σε χρήματα των προσφύγων.

Αντί δηλαδή να υπάρξει ενός είδους αρωγή προς τους πρόσφυγες για να πεισθούν πως το κράτος αντιλαμβάνεται και κατανοεί τη δυσχερή θέση τους λόγω της απώλειας χρήσης της περιουσίας τους, υπάρχει πλέον εκπεφρασμένη η πρόθεση να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που εισπράχθηκαν για τη στήριξη τους, για να καλυφθεί τμήμα των κρατικών εγγυήσεων, τα οποία είναι μη εξυπηρετούμενα.

Η πρόθεση της Κυβέρνησης, εξάλλου, προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων με τον πρόεδρο της, Γιώργο Λυσανδρίδη να αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, πως προκαλεί λύπη το γεγονός ότι υιοθετούνται απο την Κυβέρνηση επιχειρήματα περί λαϊκισμού και να χαρακτηρίζονται σε επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών οι πρόσφυγες ως «κλέφτες». Ο προσφυγικός κόσμος, υπέδειξε, «στην πλειοψηφία του έχει πληρώσει πολλαπλά το κόστος της εισβολής και τέτοιοι χαρακτηρισμοί δεν περιποιούν τιμή σε κανένα».

Η εκτίμηση που υπάρχει πάντως, σε πολιτικούς κύκλους, είναι πως αργά ή γρήγορα, υπό την πίεση τόσο των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, που εξέφρασαν δημόσια την κάθετη διαφωνία τους και που κατέχουν την πλειοψηφία στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών θα αναγκασθεί να αποσύρει την προταση του και το τέλος του 0,4% να συνεχίσει να εισπράττεται καθαρά για στήριξη των προσφύγων και με γνώμονα ότι κάποια στιγμή θα αρχίσει η υλοποίηση της ισότιμης κατανομής βαρών και η καταβολή αποζημίωσης για κάλυψη της απώλειας χρήσης των τουρκοκρατούμενων περιουσιών των προσφύγων.

Δειτε Επισης

Η Βουλή απέρριψε αναπομπή από τον Πρόεδρο για διορισμούς και προαγωγές στην Αστυνομία
Επετειακή συνεδρία και ημερίδα Βουλής για τα 20 χρόνια ένταξης Κύπρου στην ΕΕ
Γρατσούνισε ευαίσθητες χορδές η Ολγκίν-Ο όρος «κοινωνία των πολιτών» και τι αντιπροσωπεύει
Η αποχώρηση Ξάνθου από τους Οικολόγους και ο καθυστερημένος απόηχος των Προεδρικών
Μ. Σχοινάς: Η στήριξη της ΕΕ για επανένωση είναι δεδομένη και ακλόνητη
Ο Τατάρ δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική βούληση των Τ/κ υποστηρίζει το Βολτ
Ν. Χριστοδουλίδης: Υποχρέωση ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού
Καταδίκασε κάθε είδους επιθετική ενέργεια κατά χώρων λατρείας η Σούπερμαν
Παράνομη επίσκεψη Βούλγαρου Ευρωβουλευτή στα κατεχόμενα
Κυπριακό, ΕΕ, Ουκρανία και Μεσανατολικό στο επίκεντρο συνάντησης ΥΠΕΞ Κύπρου-Σλοβακίας