Έκκληση καταναλωτών σε αρμόδιους για έλεγχο στις τιμές-«Δεν είναι υποχρεωτική η μείωση»

Μετά το πράσινο φως του Υπουργικού Συμβουλίου για τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε μια σειρά από βασικά αγαθά και συγκεκριμένα σε ψωμί, γάλα, αυγά, παιδικές τροφές, παιδικές πάνες, προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία και πάνες ενηλίκων, οι καταναλωτές εκφράζουν από τη μια την ικανοποίησή τους για την εν λόγω απόφαση, ωστόσο από την άλλη, καλούν τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως παρακολουθούν στενά τις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς δεν είναι υποχρεωτική η μείωση στις επιχειρήσεις.

Απώτερος στόχος της απόφασης για τον μηδενικό συντελεστή του φόρου κατανάλωσης στα συγκεκριμένα προϊόντα, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, είναι η ανακούφιση των νοικοκυριών για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών σε βασικά προϊόντα που οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες, λόγω των αυξήσεων που έχουν επέλθει διεθνώς και των συνεχών κρίσεων που ταλανίζουν τις οικονομίες και επηρεάζουν αρνητικά τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Σημειώνεται, ότι υπάρχει πλάνο και για μείωση του ΦΠΑ και σε άλλη κατηγορία προϊόντων σε μεταγενέστερο στάδιο.

Πάντως, για τα συγκεκριμένα προϊόντα που αποφασίστηκε το μηδενικό ΦΠΑ, οι καταναλωτές θα μπορούν να τα αγοράσουν από την ερχόμενη Παρασκευή, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριο Δρουσιώτη, να αναφέρει στον REPORTER, πως είναι καλοδεχούμενη η ενέργεια της Κυβέρνησης, καθώς θα βοηθήσει όλα τα νοικοκυριά, άλλα περισσότερο και άλλα πιο λίγο.

Όπως είπε, «ουσιαστικά, το κάθε νοικοκυριό, θα επωφεληθεί αυτού του μέτρου, ανάλογα με τις προτεραιότητες και με τις αγορές που κάνει. Για παράδειγμα, εάν ένα νοικοκυριό έχει τρία μικρά παιδιά, θα αγοράσει γάλα τρία λίτρα την ημέρα, ενώ ένα νοικοκυριό που δεν έχει μικρά παιδιά, θα αγοράσει ένα ή μισό λίτρο για να καταναλώσει. Άρα το ένα νοικοκυριό με τα τρία μικρά παιδιά θα δει μεγαλύτερη ωφέλεια και το άλλο μικρότερη. Το ίδιο συμβαίνει και με το ψωμί, καθώς ανάλογα με το νοικοκυριό, θα δει και την ωφέλεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μηδενικό ΦΠΑ σε γάλα, ψωμί και άλλα προϊόντα-Μέχρι πότε ισχύουν τα μέτρα

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα έντονη είναι η άποψη των καταναλωτών, πως το εν λόγω μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό για τους επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο αισχροκέρδειας σε βάρος των ανυποψίαστων πολιτών και οι τιμές να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

«Το βασικό σημείο στην απόφαση που λήφθηκε, είναι ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι υποχρεωτική και έτσι, δεν είναι απαραίτητη η μείωση της λιανικής τιμής ενός προϊόντος. Δηλαδή, ένα σημείο πώλησης το οποίο πουλάει ένα προϊόν δυο ευρώ σήμερα, αύριο που θα γίνει μείον 5%, δηλαδή 1,90 η τιμή του, μπορεί να συνεχίσει με τα δυο εύρω την τιμή πώλησης και θα είναι νόμιμος, καθώς εάν θέλει ο ίδιος μειώνει την τιμή», είπε ο κ. Δρουσιώτης.

Έχοντας αυτό υπόψη, τονίζει ο κ. Δρουσιώτης, «σημαίνει ότι θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να παρακολουθούν στενά τις τιμές και να δηλώσουν από τώρα ότι θα ελέγχουν τις τιμές αυτών των προϊόντων και θα κατονομάζουν τους πωλητές και τις επιχειρήσεις που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των καταναλωτών και δεν προχώρησαν στη μείωση των τιμών τους. Ο λόγος που θα πρέπει να γίνει αυτό, είναι για να σκεφτούν δυο φορές οι οποιοιδήποτε έχουν σκοπό από αυτή τη μείωση, να επωφεληθούν κάποιο κέρδος».

Επιπρόσθετα, το άλλο σημείο της απόφασης που ο πρόεδρος των Καταναλωτών, εκτιμά ότι θα υπάρξουν κάποια παράπονα, είναι ότι μέχρι την Παρασκευή, πιθανό να υπάρχουν προσφορές σε κάποια προϊόντα, που ανήκουν σε αυτά με τον μειωμένο συντελεστή του ΦΠΑ, όπως το ψωμί και το γάλα. «Εάν για παράδειγμα ο Χ πουλάει το ψωμί του σε προσφορά 1,20 αντί 1,60 που είναι η κανονική η τιμή του και αύριο κάνει την τιμή του ψωμιού στα 2 ή 1,90 ευρώ με τον μειωμένο φόρο κατανάλωσης, τότε θα έρθουν οι καταναλωτές και με το δίκαιό τους φυσικά και να αντιδράσουν, καθώς θα υπάρξει αύξηση, αντί μείωση της τιμής. Δικαιολογημένη και νόμιμη η ενέργεια των επιχειρήσεων για προσφορές, ωστόσο, αυτές οι προσφορές πρέπει να συμβαδίζουν αργότερα και με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και να μην είναι αυξημένες οι τιμές, καθώς θα προκαλέσουν αντιδράσεις στους καταναλωτές και θα έχουν και αυτοί από την πλευρά τους, το δίκαιο με το μέρους τους».

Για το γεγονός ότι γίνεται επεξεργασία και μιας άλλης κατηγορίας προϊόντων για μείωση του ΦΠΑ σε μεταγενέστερο στάδιο, ο πρόεδρος των καταναλωτών ανέφερε ότι είναι και αυτό καλοδεχούμενο με τις ίδιες παρατηρήσεις που υφίστανται και για την απόφαση που λήφθηκε για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Δειτε Επισης

Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023