Ψάχνει την άκρη για τον αξιωματικό που άδειασε τα μέτρα του αεροδρομίου η Βουλή

Σωρεία ερωτημάτων έχει εγείρει το περιστατικό που σημειώθηκε πριν από περίπου δυο μήνες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου ο διευθυντής ασφάλειας της Αστυνομίας, όπως ισχυρίζεται, κατάφερε να περάσει από το σημείο ελέγχου ομοίωμα εκρηκτικών χωρίς να γίνει αντιληπτός από τα μέλη της ασφάλειας, με την Επιτροπή Μεταφορών να ανοίγει το θέμα, ώστε να εξεταστούν τα δεδομένα.

Υπενθυμίζεται, πως για την εν λόγω υπόθεση υπήρξε δυσφορία από πλευράς Κυβέρνησης, καθώς έλαβε ενημέρωση από τον Τύπο και δεν υπήρχε οποιαδήποτε σχετική έκθεση, με την Αστυνομία να αναφέρει μάλιστα πως δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα, εξού και σε βάρος του αξιωματικού διατάχθηκε έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο προκύπτουν πειθαρχικά αδικήματα.

Αν και εκφράστηκαν αμφιβολίες για την εν λόγω σοβαρή υπόθεση που σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου, έπειτα από την οποία αναδείχθηκαν τρύπια μέτρα στο αεροδρόμιο, το όλο θέμα έλαβε διαστάσεις, εξού και εγγράφηκε στην Επιτροπή Μεταφορών για συζήτηση, αφού θεωρεί υψίστης σημασίας το ζήτημα της ασφάλειας των αεροδρομίων και την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων ασφαλείας.

Η συζήτηση, δεδομένου πως πρόκειται για θέματα ασφάλειας της χώρας, θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, ενώ σε αυτή θα παρευρεθούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών, του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Εταιρείας Hermes, οι οποίοι θα κληθούν να τοποθετηθούν για την κατάσταση που επικρατεί στα αεροδρόμια και τα μέτρα που εφαρμόζονται.

Πάντως, πέραν του γεγονότος ότι κατάφερε να περάσει - όπως ισχυρίζεται ο αστυνομικός - το ομοίωμα εκρηκτικών από το σημείο που πραγματοποιείται ο σωματικός έλεγχος, κατά τη συζήτηση στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι χειρισμοί του αξιωματικού, δηλαδή εάν υπήρχε άδεια για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, ποιοι ήταν ενήμεροι και εάν εφαρμόστηκαν τα πρωτόκολλα, πριν η είδηση δει το φως της δημοσιότητας, αφού πρόκειται για θέματα εθνικής ασφάλειας και πρέπει να ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, o πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε ότι κλήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ώστε, «να ακούσουμε τι ακριβώς έχει γίνει, καθώς στον Τύπο γράφτηκαν πολλά και διάφορα και αυτό που θέλουμε να μάθουμε είναι ποια είναι η πραγματικότητα. Για εμάς το πιο σημαντικό, δεν είναι εάν είχαν την άδεια ή όχι για να κάνουν αυτή την ενέργεια, αλλά το θέμα είναι εάν υπάρχουν τρύπες στην ασφάλεια του αεροδρομίου. Και εάν υπήρχαν τρύπια μέτρα, πρέπει να έχουν ήδη κλείσει, καθώς πρωτίστως είναι το θέμα της ασφάλειας που εγείρεται και του καλού ονόματος της Κύπρου, καθώς με τέτοιες φήμες αντιλαμβάνεστε τον αντίκτυπο που έχει στην κυπριακή οικονομία και στον τουρισμό».

Οπόταν, πρόσθεσε ο κ. Μουσιούττας, «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ασφάλεια στα αεροδρόμια μας και επίσης, οφείλουμε να πείσουμε τον κόσμο ότι είμαστε ασφαλείς, όπως ένιωθαν μέχρι σήμερα. Είναι ένα λεπτό ζήτημα και αναμένουμε τη θέση των αρμόδιων υπηρεσιών. Θέλω να πιστεύω, ότι ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, άρα θεωρώ ότι και να υπήρχε κενό, θα έχει εντοπιστεί και να καλυφτεί. Με βάσει και τα πρωτόκολλα που υπάρχουν, θεωρώ ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα που προνοούνται».

Ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Μουσιούττας, αναμένει να ακούσει μεταξύ άλλων τα μέτρα που λαμβάνονται στα αεροδρόμια και πώς προέκυψε αυτό το περιστατικό. «Εάν όντως υπήρχε κενό, τότε θα μελετήσουμε ποιος φέρει ευθύνη, αλλά το κυριότερο, ανεξαρτήτως ακόμη και να υπήρχε κενό, τι έγινε μετά το περιστατικό και τι μέτρα λήφθηκαν για να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο ξανά».

Η θέση της Hermes Airports

Σημειώνεται, πως μετά έλεγχο της αεροπορικής ασφάλειας από μέλη της Αστυνομίας, η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων, με ανακοίνωσή της ανέφερε πως δεν είχε τύχει οποιασδήποτε ενημέρωσης ούτε πριν, ούτε και μετά το πέρας του ελέγχου, ενώ χαρακτήρισε αυτή την ενέργεια αυτόβουλη. «Παρόλο που η ουσία του όλου θέματος δεν έγκειται στο πότε έλαβε ή όχι κάποιος πληροφόρηση, εντούτοις σύμφωνα με τις προβλεπόμενες πρόνοιες του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας, τα οποιαδήποτε ευρήματα πρέπει να κοινοποιούνται έγκαιρα προς τη Διαχειρίστρια Εταιρεία ώστε να τυγχάνουν αμέσου χειρισμού».

Όπως τονίστηκε μάλιστα, «η ασφάλεια των αεροδρομίων παραμένει πρώτιστο μέλημά μας και θέλουμε να διαβεβαιώσουμε το κοινό ότι όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται στα αεροδρόμια για τα μέτρα ασφαλείας, γίνονται σε τακτική βάση και σε κλιμακωτά επίπεδα από εξωτερικούς επιθεωρητές, την ΕΕ και την Πολιτική Αεροπορία ως αρμόδια Αρχή, με βάση διεθνή πρωτόκολλα και κανονισμούς».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά το περιστατικό, πραγματοποιήθηκε ακόμη ένας έλεγχος, με την αρμόδια εταιρεία να αναφέρει ότι, υπήρξε θετική αξιολόγηση από την αρμόδια Αρχή για τα επίπεδα ασφάλειας και των δύο αεροδρομίων. «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Μεταφορών στο αεροδρόμιο συζητήσαμε την άμεση δρομολόγηση σειράς επιπροσθέτων μέτρων και διαδικασιών για την περαιτέρω αναβάθμιση των ήδη εφαρμοζόμενων Ευρωπαϊκών πρακτικών στην αεροπορική ασφάλεια. Επιπρόσθετα, παραθέσαμε αριθμό εισηγήσεων για τον εμπλουτισμό της διαδικασίας ελέγχου της αεροπορικής ασφάλειας που είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε κατόπιν έγκρισης της αρμόδιας Αρχής», ανέφερε μεταξύ άλλων η Hermes Airport.

Δειτε Επισης

Παραδέχθηκε επτά διαρρήξεις 32χρονη-Έκλεψε εκκλησίες, Νοσοκομείο και κατοικία στη Λευκωσία
Συσσωρεύτηκε νερό στον αυτοκινητόδρομο λόγω της έντονης βροχόπτωσης
Με πολλαπλά τραύματα ο 21χρονος Σύρος που δέχθηκε επίθεση ενώ περπατούσε-«Αναίτια» ισχυρίστηκε ο φίλος του
Παραδέχονται τον διαπληκτισμό με το θύμα πριν το θανατηφόρο οι ύποπτοι, αρνούνται εμπλοκή στον θάνατο
Η ιστορία των Αρχηγών Αστυνομίας από το 2000-Αφυπηρετήσεις, παραιτήσεις λόγω σκανδάλων και παύσεις
Άσκηση στο αεροδρόμιο Λάρνακας-«Το κοινό καλείται να μην πλησιάζει τους χώρους»
Κατηγορήθηκαν οι τρεις για τα ναρκωτικά που εντοπίστηκαν με ναρκωτικά σε όχημα στην Πάφο
Ποινή φυλάκισης σε 42χρονο που βρέθηκαν στην κατοχή του διαρρηκτικά εργαλεία
Νεαρός δέχθηκε μαχαιριές από άγνωστο ενώ περπατούσε με φίλο του-Σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο
Εξακολουθεί να απουσιάζει 25χρονη από το χώρο διαμονής της στο Μιτσερό (pic)