Καταχωρούνται οι ποινικές κατά αστυνομικών, στον Αρχηγό οι πειθαρχικές για τα επεισόδια με Αίαντα

Oκτώ και πλέον μήνες έχουν περάσει από την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη για δύο ποινικές διώξεις και αριθμό πειθαρχικών κατά αστυνομικών, σε σχέση με τα επεισόδια στην πορεία διαμαρτυρίας των «Ως Δαμέ», που έλαβε χώρα στη Λευκωσία, τον Φεβρουάριο του 2021, με τις ποινικές και τις πειθαρχικές διαδικασίες να βρίσκονται σε στάση αναμονής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόσω ολοταχώς για εδώλιο οι δυο Αστυνομικοί για τα επεισόδια με Αίαντα

Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, στο γεγονός πως ζητήθηκε από τις διωκτικές Αρχές ο διαχωρισμός του μαρτυρικού υλικού αναλόγως της κάθε περίπτωσης, προτού ξεκινήσουν οι οποιεσδήποτε διαδικασίες και ως εκ τούτου επιστράφηκαν οι ογκωδέστατοι φάκελοι της υπόθεσης πίσω στην Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), για να προβεί στις δέουσες ενέργειες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διαχωρισμός που ζητήθηκε έχει γίνει, όπως ζητήθηκε, και πλέον αναμένεται εντός του επόμενου σύντομου χρονικού διαστήματος να προωθηθεί σε διαφορετικά τμήματα, για να τρέξουν οι διαδικασίες που προνοούνται από το νόμο.

Για τις περιπτώσεις των δύο αστυνομικών που διώκονται ποινικά αναμένεται να καταχωρηθεί υπόθεση ενώπιον Δικαστηρίου για να αρχίσει η εκδίκασή της, ενώ για τον αριθμό των αστυνομικών που θα διωχθούν πειθαρχικά, θα αναλάβει ο Αρχηγός Αστυνομίας, ως καθ' ύλην αρμόδιος να τις διερευνήσει και να επιβάλει ποινές στα μέλη της Δύναμης εάν αποδειχθεί η ενοχή τους.

Σημειώνεται ότι αρμόδια πηγή στον REPORTER, επιβεβαίωσε ότι δεν εντοπίστηκαν ούτε ποινικά, αλλά ούτε πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος του χειριστή του Αίαντα, όχημα από το οποίο τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στο μάτι η 25χρονη Αναστασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Αίαντας» το πόρισμα, ξεπερνά τις 200 σελίδες-Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες

Σε εξέλιξη η δίκη για τους διαδηλωτές

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική διαδικασία εναντίον των διαδηλωτών που είχαν συλληφθεί για τα ίδια επεισόδια, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και οι οποίοι αντιμετωπίζουν αδικήματα οχλαγωγίας, παραβίασης της απαγόρευσης των διαδηλώσεων και μη χρήσης προστατευτικών μασκών.

Μάλιστα, όπως ανέφερε αρμόδιο πρόσωπο που παρακολουθεί στενά τη δική, σε προηγούμενη δικάσιμο το Δικαστήριο είχε ζητήσει από την Νομική Υπηρεσία την παράδοση του πορίσματος στην υπεράσπιση των διαδηλωτών, πράγμα που δεν έγινε. Το ίδιο συνέβη, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, και σε περιπτώσεις βουλευτών που ζήτησαν το ίδιο πόρισμα.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών που διορίστηκαν από την ΑΑΔΙΠΑ ολοκληρώθηκε περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 και στη συνέχεια παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία για να καταλήξει στα συμπεράσματά της, ωστόσο από την μελέτη που έγινε διαπιστώθηκε ότι χρειάζονταν συμπληρωματικές καταθέσεις.

Περί τα τέλη Ιουνίου του 2022, αφότου λήφθηκαν επιπρόσθετες καταθέσεις, ο φάκελος της υπόθεσης επέστρεψε στον Γενικό Εισαγγελέα με εισηγήσεις για ποινικές διώξεις, ο οποίος αφού μελέτησε το μαρτυρικό υλικό, άναψε το πράσινο φως, αφού έκρινε πως υπάρχει μαρτυρία σε βάρος μελών της Δύναμης, ώστε να οδηγηθούν ενώπιον Δικαστηρίου για υπέρμετρη βία.

Μετά την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, για ποινικές διώξεις και της ΑΑΔΙΠΑ για πειθαρχικές, επικράτησε έντονη ενόχληση ανάμεσα στα μέλη της Αστυνομίας που εργάζονται σε αντιοχλαγωγικές ομάδες. Κάποιοι αστυνομικοί είχαν εκφράσει μάλιστα την πρόθεση τους να καταθέσουν τις αντιοχλαγωγικές στολές, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, μετά τη συγκεκριμένη απόφαση, πράγμα που τελικώς έπραξαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναβρασμός στην Αστυνομία, παρέδωσαν αντιοχλαγωγικές στολές-Επίκειται συνάντηση

Σημειώνεται ότι τα επεισόδια είχαν σημειωθεί στην πορεία των «Ως Δαμέ», που διαμαρτύρονταν για τη διαφθορά και τα μέτρα που λαμβάνονταν για την εξάπλωση του κορωνοϊού, στις 13 Φεβρουαρίου 2021. Θέση των διαδηλωτών, είναι ότι αναίτια η Αστυνομία προσπάθησε να καταστείλει τη διαμαρτυρία, ενώ από την άλλη οι Αρχές αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές προκάλεσαν οχλαγωγία και βία και ως εκ τούτου προσπάθησαν να καταστείλουν τα επεισόδια.

Δειτε Επισης

Επαναπατρίστηκαν αλλοδαποί που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο-Πάνω από 4.000 στο 2024
Ε. Χαραλαμπίδου σε Νομική Υπηρεσία-«Ο Εισαγγελέας εκτίθεται, υπάρχουν διαβαθμίσεις για να κλείνουν στόματα»
Απουσιάζει από την οικία του στο Πισσούρι 45χρονος (pic)
Καμπανάκι CPT για τον υπερπληθυσμό στις Φυλακές και κρατητήρια-Όσα καταγράφονται στην έκθεση
Επιβεβαιώνει τις μπάλες με τα κινητά η Διεύθυνση Φυλακών-Διαψεύδει τον εντοπισμό ναρκωτικών
Υπεραμύνεται των αποφάσεων της για Κατσουνωτό η Εισαγγελία-Αντεπιτίθεται στην Αρχή, ενοχλημένη με τις επικρίσεις
H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία
Νεκρή η πεζή που παρασύρθηκε από όχημα στην Κοκκινοτριμιθιά-Παραδόθηκε ο οδηγός
Με την συνδρομή Europol και Interpol οι έρευνες για τα απειλητικά email σε σχολεία
Πυρκαγιά σε χώρο στάθμευσης εταιρείας-Στο Νοσοκομείο ένα πρόσωπο