Απόσυρση ΕΛΚ από διαβούλευση για αποκατάσταση φύσης-Aντιδρούν S&D και Πράσινοι

Την απόσυρσή του από τη διαπραγμάτευση μεταξύ των πολιτικών ομάδων για τη θέση του του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Νομοθεσία για την Αποκατάσταση της Φύσης (Nature Restoration Law) ανακοίνωσε η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), επικαλούμενη τις επιπτώσεις που θεωρεί πως θα έχει στον αγροτικό τομέα αλλά και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών.

Την ίδια στιγμή, η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών κατηγορεί το ΕΛΚ για ανεύθυνη στάση και δημιουργία κλίματος αντιπαράθεσης μεταξύ των αγροτών και του περιβάλλοντος, και υπογραμμίζοντας πως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πλήττουν τους ίδιους τους αγρότες.

Η ομάδα των Πρασίνων κατηγορεί τους κεντροδεξιούς Ευρωβουλευτές για διολίσθηση στην ακροδεξιά, και πως η στάση του πλήττει την επισιτιστική ασφάλεια και τα μικρά αγροκτήματα, αλλά και πως η ηγεσία του ΕΛΚ έχει μικροπολιτικά κίνητρα και σχετίζεται με την κόντρα μεταξύ του προέδρου της ομάδας, Μάνφρεντ Βέμπερ, και της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το ΕΛΚ είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 177 από τις 705 έδρες στο σώμα και οι ψήφοι του θεωρούνται εν πολλοίς αναγκαίοι για την έγκριση νομοσχεδίων. Η Πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν, προέρχεται από το ΕΛΚ, το οποίο στηρίζει τη σημερινή Επιτροπή μαζί με τις άλλες μεγάλες πολιτικές ομάδες (Σοσιαλδημοκράτες - S&D και Φιλελεύθεροι - Renew). Υπενθυμίζεται πως ο κ. Βέμπερ ήταν υποψήφιος του ΕΛΚ για την Προεδρία της Κομίσιον, προτού οι 27 ηγέτες των κρατών μελών επιλέξουν την κ. Φον ντερ Λάιεν.

Οι πολιτικές ομάδες βρίσκονταν εν μέσω διαβουλεύσεων για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει της διαπραγμάτευσης με το Συμβούλιο της ΕΕ για τελική διαμόρφωση της νομοθεσίας την οποία κατέθεσε η Κομισιόν. Στόχος της νομοθεσίας είναι να συμβάλει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, οικοτόπων και της βιοποικιλότητας, μέσω συγκεκριμένων στόχων για μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

Από την πλευρά του ΕΛΚ, ο επικεφαλής της ομάδας Μάνφρεντ Βέμπερ και η αρμόδια διαπραγματεύτρια της ομάδας για το θέμα, Κριστίν Σνάιντερ, σημείωσαν πως η κεντροδεξιά θεωρεί πως η πρόταση της Κομισιόν «ήταν εξ αρχής κακή και οι ανησυχίες μας συνεχίζουν να μην απαντώνται».

Σύμφωνα με τον κ. Βέμπερ, η πρόταση όπως κατατέθηκε από την Κομισιόν και στη σημερινή της μορφή «θα οδηγήσει σε μικρότερη παραγωγή τροφίμων στην Ευρώπη, σπρώχνοντας τις τιμές των τροφίμων ψηλότερα, δημιουργεί τον κίνδυνο υπόσκαψης της επισιτιστικής ασφάλειας στην Αφρική ακόμα περισσότερο, και μπορεί να μπλοκάρει έργα υποδομών που είναι κρίσιμης σημασίας για την κλιματική μας μετάβαση».

Ο κ. Βέμπερ πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε λες και τίποτε δεν συνέβη στην οικονομία μας από την αρχή του πολέμου και την υπερβολική πίεση που βάζει στις αγροτικές μας κοινότητες και τους αγρότες μας».

«Το ΕΛΚ στηρίζει την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης, όμως ο νόμος αυτός απλά δεν αρκεί», τόνισε.

Σύμφωνα με την κ. Σράιντερ ο νόμος ήταν εξ αρχής προβληματικός και «είναι επίθεση στην ευρωπαϊκή γεωργία, δασοκομία και αλιεία». Όπως επεσήμανε ορισμένες πρόνοιες έχουν ήδη προκαλέσει προβλήματα μέσω προηγούμενων νομοθεσιών.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να περιμένει από το ΕΛΚ απλά να αποδεχθεί την πρόταση χωρίς μια συνολική αξιολόγηση των επιπτώσεων στην επισιτιστική ασφάλεια, στη μείωση της αγροτικής γης και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως αν η Κομισιόν έχει σοβαρές προθέσεις, θα πρέπει να φέρει νέα πρόταση.

Ο εισηγητής των Σοσιαλδημοκρατών για το θέμα, Σεζάρ Λουένα, δήλωσε σοκαρισμένος από τη στάση του ΕΛΚ έπειτα από έξι γύρους διαπραγματεύσεων και τεχνικών συζητήσεων στις οποίες έγινε προσπάθεια να απαντηθούν οι ανησυχίες του ΕΛΚ.

Ο Αντιπρόεδρος της ομάδας για θέματα Πράσινης Συμφωνίας, Μοχάμεντ Τσαχίμ, ανέφερε πως το ΕΛΚ «δείχνει τεράστια ανευθυνότητα βάζοντας τους αγρότες ενάντια στην προστασία της φύσης», προσθέτοντας πως «η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, με τις ακραίες επιπτώσεις της όπως τις κατ’ επανάληψη περιόδους ανομβρίας, καθώς και την απώλεια βιοποικιλότητας, ήδη πλήττουν τις δραστηριότητες των αγροτών και μειώνουν δραστικά την αποδοτικότητα της γης».

«Η κατάσταση θα γίνει χειρότερη αν δεν θεσπίσουμε τις απαραίτητες νομοθεσίες για να προστατεύσουμε περισσότερο το περιβάλλον και το κλίμα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη φύση για απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας για να κάνουμε τη γεωργία μας πιο βιώσιμη», πρόσθεσε.

Η εξέλιξη αυτή «θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τη βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών, αλλά και τη δυνητική αύξηση του πρασίνου στις πόλεις των πόλεων, μεταξύ άλλων με περισσότερα πάρκα και δέντρα. Αυτό θα καταστήσει πιο δύσκολο να πετύχουμε την ανθεκτικότητα απέναντι στην αύξηση των θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», τόνισε.

Σε δήλωσή της, η Ευρωβουλευτής Γιούτα Πάουλους, σκιώδης εισηγήτρια των Πρασίνων για το θέμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, ανέφερε πως το ΕΛΚ «κινείται με επικίνδυνους ρυθμούς προς την άκρα δεξιά» καθώς το σαμποτάρισμα ευρωπαϊκών νομοθεσιών αποτελεί «γνωστό μοτίβο της άκρας δεξιάς».

«Το μπλοκάρισμα της Νομοθεσίας για την Αποκατάσταση της Φύσης βλάπτει την επισιτιστική ασφάλεια και τα μικρά αγροκτήματα, τα οποία εξαρτώνται ιδιαίτερα από την ύπαρξη υγειών εδαφών», σημείωσε.

«Τα υγιή οικοσυστήματα αποτελούν προαπαιτούμενο για μια παραγωγική γεωργία. Η εμμονή του Μάνφρεντ Βέμπερ να πλήξει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η άγνοια του για την κατεπείγουσα φύση της οικολογικής κρίσης, θέτει σε κίνδυνο τη διαβίωσή μας, αυτή των μελλοντικών γενιών και τη γεωργία της Ευρώπης», πρόσθεσε.

«Καλούμε το ΕΛΚ να ενεργήσει εποικοδομητικά και να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης προς όφελος της φύσης, των τροφίμων και των αγροτών», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα
Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον ο Ταγίπ Ερντογάν
Είκοσι πέντε τόνοι χασίς βρέθηκαν σε φορτηγό με πεπόνια με προορισμό τη Γαλλία
Υπέρ μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης εντός 2025 ο Γάλλος ΥΠΑΜ
Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την αυστηροποίηση των ελέγχων για γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα στο Ιράν
Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε αναβρασμό τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα-Συλλήψεις, καταλήψεις και διακοπή μαθημάτων
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αγορές όπλων αξίας 6 δισ. δολαρίων προορισμένων για τις δυνάμεις του Κιέβου
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο