Στα ακίνητα του Λονδίνου στρέφει την τουρκική ελίτ ο φόβος της οικονομίας

Στην αγορά πολυτελών ακινήτων του Λονδίνου τοποθετούν τα χρήματά τους όλο και περισσότερα μέλη της τουρκικής ελίτ την τελευταία διετία-τριετία αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο από την οικονομική αναταραχή της διακυβέρνησης Ερντογάν.

«Συνήθως βλέπουμε επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τις ΗΠΑ στο Λονδίνο, ωστόσο, φέτος μία εθνικότητα ξεχωρίζει ως ασυνήθιστα ενεργή και πρόκειται για αγοραστές από την Τουρκία», δηλώνει στους Times η διευθύνουσα σύμβουλος μεσιτικού γραφείου στην κεντρική συνοικία της Belgravia.

Η ιδρύτρια άλλου μεσιτικού γραφείου της βρετανικής πρωτεύουσας λέει στην εφημερίδα πως «πολλοί Τούρκοι φοβούνται πως όσο περισσότερο παραμένει στην εξουσία ο Ερντογάν τόσο χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα για την τουρκική οικονομία - έχουν χάσει πάσα ελπίδα ότι μπορεί να ανατρέψει τα πράγματα».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την Έκθεση Πλούτου του μεσιτικού γραφείου Knight Frank, ο πληθυσμός ιδιωτών με μεγάλη περιουσία στην Τουρκία αναμένεται να αυξηθεί κατά 156,5% ως το 2027. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης του πληθυσμού των πλουσίων κατοίκων από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου.

Ορισμένοι από αυτούς, με ειδική αναφορά στην Κωνσταντινούπολη ως έδρα τους, έχουν επιλέξει να αγοράσουν κατοικία στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στις ακριβές συνοικίες του Knightsbridge, του Mayfair, του South Kensington και της Belgravia.

Η Χανζαντέ Ντογκάν Μπόινερ, ιδρύτρια του «Amazon της Ανατολής», της πλατφόρμας αγορών Hepsiburada, αγόρασε βικτωριανή έπαυλη έξι υπνοδωματίων στην Belgravia έναντι 27 εκατομμυρίων στερλινών πέρυσι το καλοκαίρι.

Το ίδιο ποσό δαπανήθηκε το χειμώνα που μας πέρασε από άλλον Τούρκο αγοραστή για έπαυλη στην πλατεία Cadogan της συνοικίας του Knightsbridge. Η αρχική τιμή πώλησης είχε οριστεί στα 35 εκ. στερλίνες.

Το δημοσίευμα των Times αναφέρει επίσης πρόσφατη αγορά κατοικίας από Τούρκους στο Mayfair έναντι 31 εκ. στερλινών, διαμερίσματος στο Knightsbridge έναντι 7,5 εκ. στερλινών και άλλου διαμερίσματος στο Paddington του δυτικού Λονδίνου έναντι 4,5 εκ. στερλινών.

Επικεφαλής άλλου μεσιτικού γραφείου του Λονδίνου συνδέει το αυξημένο ενδιαφέρον του τελευταίου διαστήματος από Τούρκους αγοραστές με τις εκλογές στη χώρα τους. Αναφέρει μάλιστα πως θέλουν να προχωρήσει η αγορά γρήγορα και έτσι προσφέρουν ρευστό, π.χ. για νεόδμητα διαμερίσματα δίπλα στον Τάμεση.

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον και από Τούρκους επενδυτές που αναζητούν οικογενειακές κατοικίες στο Λονδίνο για πελάτες τους, με προοπτική κέρδους.

Ακόμα ένας παράγοντας που έχει αυξήσει τις τουρκικές αγορές στο Λονδίνο είναι πως η ιδιοκτησία ακινήτου στη βρετανική πρωτεύουσα θεωρείται στους κύκλους της τουρκικής ελίτ επιβεβαίωση υψηλού πρεστίζ, προσθέτει το δημοσίευμα.

Παράλληλα ενδιαφέρον προκαλούν και επιχειρηματικές επενδύσεις από Τούρκους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Σεπτέμβριο του 2021 τουρκική εταιρεία χαρτικών αγόρασε εγκαταστάσεις στο Φλιντσάιρ της Ουαλίας έναντι 600 εκ. στερλινών, σε μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις τουρκικής εταιρείας στη χώρα.

Η διευθύντρια ενός άλλου γραφείου αγοραπωλησίας πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις ανά τον κόσμο σχολιάζει πως ήδη μετά από τη νέα εκλογική νίκη του Ερντογάν πλούσιες τουρκικές οικογένειες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για αγορά στη βρετανική πρωτεύουσα. Βασικό μέλημά τους, μάλιστα, είναι οι κατοικίες να βρίσκονται κοντά σε καλά ιδιωτικά σχολεία.

Σύμφωνα με την ίδια, πάντως, πέρα από το Λονδίνο οι πλούσιοι Τούρκοι κοιτάζουν «εκτενώς» και την αγορά ακινήτων της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι Δημοκρατικοί αναζητούν και νέο υποψήφιο αντιπρόεδρο-Οι εννέα που μπαίνουν στην κούρσα
Πώς ο Μπάιντεν πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από την κούρσα επανεκλογής του-Το παρασκήνιο
Δριμεία επίθεση Συζύγων και Τέκνων Αγνοουμένων κατά Φειδία-«Εισπράξαμε ειρωνεία και χλευασμό, περιμένουμε απολογία»
Πρόεδρος για διορισμό Επιτρόπου στην Κομισιόν: Συζητάμε για συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια με την Ούρσουλα
Ν. Χριστοδουλίδης: Έχουν ληφθεί αποφάσεις, το έργο τερματικού σταθμού στο Βασιλικό θα υλοποιηθεί
Καλύτερα αποτελέσματα στους μέσους όρους στις Παγκύπριες-Εν αναμονή ανακοινώσεων για θεματοθέτες
Επανήλθε ο ΠτΔ για την προαναγγελία τολμηρών αποφάσεων για Κυπριακό-«Δεν χαρίζω σπιθαμή κατεχόμενης γης»
Δολοφονία του επικεφαλής ειδικών επιχειρήσεων της Αστυνομίας του Μεξικού σε ένοπλη επίθεση
Καμάλα Χάρις vs Ντόναλντ Τραμπ-Θα μπορέσει η Εισαγγελέας να τον νικήσει, τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Γ. Γεραπετρίτης: To Kυπριακό είναι ύψιστη πολιτική για την Ελλάδα, η Τουρκία έχει περιέλθει σε πιο ακραία γραμμή