Συζήτησαν τη συμμετοχή στο ΕΛΚ Πρόεδρος και ΔΗΣΥ-Δεν εκφράστηκε παράπονο για απόρριψη νομοσχεδίων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κα Αννίτα Δημητρίου.

Μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με την ηγεσία του ΔΗΣΥ, την Πρόεδρο και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, κατά την οποία συζητήθηκαν και ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας και βεβαίως η προσπάθεια του Προέδρου για άμεση άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μέσα από την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόσο και κατά την προεκλογική εκστρατεία αλλά και μετά την εκλογή του, έχει εκφράσει τη βούληση για ειλικρινή συνεργασία με όλες τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις του τόπου και αυτό θα συνεχίσει να πράττει και να επιδιώκει, διότι αυτή είναι η Κυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου, όλων των Κυπρίων και μέσα από ουσιαστικές ωφέλιμες πολιτικές, μέσα από αγαστή και παραγωγική συνεργασία της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις, εκείνα τα έργα, εκείνες τις ενέργειες που να είναι προς όφελος όλων των πολιτών. Τα κόμματα της Κύπρου, τα κόμματα της πατρίδας μας είναι κύτταρα της δημοκρατίας και θέλουμε να υπάρχει μια αγαστή συνεργασία. Πάνω από όλα είναι η πατρίδα μας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια για περαιτέρω εκσυγχρονισμό του τόπου μας, για περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών ζωής του κάθε συμπολίτη μας».

Ερωτηθείς για το θέμα της συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την εκλογή του έχει δεχθεί προσκλήσεις από διάφορες ευρωπαϊκές δυνάμεις και ο ίδιος επέλεξε να συμμετέχει μετά από πρόσκληση στο ΕΛΚ, το οποίο και πράττει. Και αυτό θα συνεχίσει να πράττει, θα είναι μέλος και θα συνεχίσει να είναι μέλος στο ΕΛΚ».

Ερωτηθείς αν θα συμμετέχουν και οι Υπουργοί της Κυβέρνησης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «από τη στιγμή που συμμετέχει ο αρχηγός του κράτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταφέρει τις θέσεις του ενώπιον του ΕΛΚ, υπάρχει αυτή η συνεργασία με το ΕΛΚ».

Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση εκφράστηκε από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας παράπονο για την απόρριψη σημαντικών νομοσχεδίων από τη Βουλή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα για παράπονο είτε από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας είτε της Κυβέρνησης. Εκείνο που υπάρχει είναι μια ειλικρινής ανησυχία από πλευράς της Κυβέρνησης για όλα τα νομοσχέδια, τα οποία προωθούνται στη νομοθετική εξουσία, καταρχάς, να τυγχάνουν μιας παραγωγικής, ουσιαστικής επεξεργασίας από τη νομοθετική εξουσία, από τα κόμματα, από τους βουλευτές και για την ταχεία επεξεργασία τους, για να μπορούν να υλοποιούνται το συντομότερο δυνατόν.

Όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε, και έχει δηλώσει δημόσια πολλές φορές, είναι πως είναι κατανοητές οι όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως επίσης και οι κοινές συνισταμένες που υπάρχουν με διάφορες πολιτικές δυνάμεις, αλλά αυτό που επείγει, αυτό που επιβάλλεται είναι να υπάρχει μια παραγωγική συνεργασία εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Και αυτό θα είναι προς όφελος όχι της Κυβέρνησης, αλλά του ίδιου του τόπου μας».

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε η πρωτοβουλία της Προέδρου του ΔΗΣΥ για ενημέρωση του κοινού για το περιεχόμενο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «συζητήθηκε, ήταν κάτι που συζητήθηκε και σε προηγούμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Εμείς, κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην περαιτέρω ενεργοποίηση και της κοινωνίας, αλλά και του διεθνή παράγοντα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού είναι καλοδεχούμενη. Αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι επικεντρωμένος στη μεγάλη διπλωματική του προσπάθεια για ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της ΕΕ στην άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση της συμφωνημένης λύσης».

Δειτε Επισης

Επαφές του ειδικού αντιπροσώπου του Τατάρ με αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη
Δημόσια δαπάνη η κηδεία του Ξενοφώντα Καλλή με απόφαση Προέδρου-«Αφιέρωσε τη ζωή του για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων»
Σ. Στεφάνου: Το ΑΚΕΛ ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών
Επαφές Ερτουγρούλογλου με αξιωματούχους του ΟΗΕ και ΥΠΕΞ Πακιστάν στη Νέα Υόρκη
Π. Κανάρη: Συνεχίζουν οι εντατικές προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού
Διμερή και διεθνή θέματα στη συνάντηση του Κόμπου με τον Ινδό ομόλογο του
ΥΠΑΜ: Στόχος μας η άρση της κατοχής και η απελευθέρωση της πατρίδας μας
Διπλό «όχι» Τατάρ σε Γκουτέρες για κοινή συνάντηση με ΠτΔ και διορισμό απεσταλμένου-Θετική η Άγκυρα
Ποντάρει σε δύο + μία δημαρχίες η ΕΔΕΚ-Σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής η συζήτηση
Κρίση ηγεσίας και πολιτικής-Οι συσχετισμοί διαχείρισης της ήττας σε ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ