Άλλα ο υπουργός Ενέργειας, άλλα η New Med Energy για την εκμετάλλευση του «Αφροδίτη»

Το κοίτασμα Αφροδίτη πρόκειται να διασυνδεθεί με τις εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου στην Αίγυπτο με υποθαλάσσιο αγωγό, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ισραηλινής εταιρείας υδρογονανθράκων New Med Energy, η οποία συνδιαχειρίζεται το κυπριακό κοίτασμα με τις εταιρείες Chevron και Shell. Πάντως νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, αναφέρθηκε στο πλάνο της ΚΔ για δημιουργία αγωγού από το Ισραήλ προς την Κύπρο, ενώ άφησε να νοηθεί πως υπάρχει διαφορετική προσέγγιση με την κοινοπραξία του οικοπέδου12.

Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος της New Med Energy στο πρακτορείο Ρόιτερς, «το αναθεωρημένο αυτό σχέδιο αξιοποίησης του Αφροδίτη θα επιταχύνει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος και θα μειώσει το κόστος παραγωγής».

Ο Γενικός Διευθυντής της New Med Energy, Γιόσι Άμπου, σε δηλώσεις του στην ισραηλινή οικονομική εφημερίδα Globes, σχολίασε το αναθεωρημένο σχέδιο αξιοποίησης του κοιτάσματος Αφροδίτη λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «οι περιφερειακές σχέσεις που αναπτύξαμε δημιουργούν νέες ευκαιρίες συνεργασίας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ως επίσης και σε επίπεδο υποδομών, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να διακινήσουμε φυσικό αέριο οπουδήποτε υπάρχει ζήτηση ανά τον κόσμο. Εντός αυτού του πλαισίου προωθούμε άμεσα το σχέδιο αξιοποίησης του κοιτάσματος Αφροδίτη», κατέληξε ο Γιόσι Άμπου.

Η ισραηλινή οικονομική εφημερίδα Globes σχολιάζει σε σημερινό της ρεπορτάζ τη συγκεκριμένη εξέλιξη, τονίζοντας ότι η αναθεώρηση του σχεδίου ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη εκ μέρους της New Med Energy ανακοινώθηκε, ενώ ακόμα Ισραήλ και Κύπρος δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το ζήτημα του γειτονικού κοιτάσματος Ισάι. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το ανοικτό ζήτημα των κοιτασμάτων Αφροδίτης-Ισάι απασχόλησε το τελευταίο δωδεκάμηνο εκτενώς τα Υπουργεία Ενέργειας των δύο χωρών.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Ισραηλινή Υπουργός Ενέργειας, Καρίν Ελχαράρ, μιλώντας στα κρατικά ΜΜΕ, εξέφρασε την άποψη ότι τάσσεται υπέρ της απόσυρσης του Ισραήλ από το Ισάι και της πώλησης των δικαιωμάτων του επί του κοιτάσματος σε μία από τις εταιρείες που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί στην Κυπριακή ΑΟΖ. Οι τότε δηλώσεις Ελχαράρ είχαν προκαλέσει επικριτικά σχόλια στο Ισραήλ, καθότι εξελήφθησαν από την αντιπολίτευση ως «παράδοση εθνικών συμφερόντων στην Κύπρο», επειδή σχετική συμφωνία Ισραήλ-Κύπρου που υπεγράφη το 2010 όριζε ότι σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτασμάτων που θα καλύπτουν τόσο την ισραηλινή όσο και την κυπριακή ΑΟΖ, τότε Ισραήλ και Κύπρος θα εκμεταλλεύονταν το κοίτασμα από κοινού.

Η ισραηλινή εφημερίδα Globes αναφέρει στο σημερινό της ρεπορτάζ ότι «εκτιμάται πιθανότερο το ενδεχόμενο το ισραηλινό μερίδιο στο εν λόγω κοίτασμ να πωληθεί σε μία από τις εταιρείες που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί στην Κύπρο». Ωστόσο, δεν επικαλείται συγκεκριμένη πηγή που να επιβεβαιώνει την εκτίμηση.

Άλλα ο υπουργός Ενέργειας

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου επανήλθε με νέες δηλώσεις για την στρατηγική της Κύπρου για το φυσικό αέριο αναφέροντας μεταξύ άλλων, πως η διαχειρίστρια εταιρεία του «Αφροδίτη» έχει ετοιμάσει σε πρόχειρη μορφή το επικαιροποιημένο της σχέδιο για το κοίτασμα. Είπε ότι είναι υπό μελέτη και ότι κάποια σημεία είναι αρεστά και άλλα όχι.

«Το ένα είναι ο χρόνος ανάπτυξης το 2028 που δεν μας βρίσκει σύμφωνους γιατί το κοίτασμα κάθεται από 2011. Θα γίνει διαβούλευση, όταν θα είμαστε έτοιμοι να μπορούμε να το διορθώσουμε, να είναι πιο κοντά στη δική μας στρατηγική», διευκρίνισε.

Σε ερώτηση πότε θα είναι έτοιμος ο αγωγός από το Ισραήλ που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές, είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες για κατασκευή αγωγού για προμήθεια ΦΑ και αναμένεται να εκδηλωθεί αυτό το ενδιαφέρον αυτό το μήνα. Εξήγησε ότι το επόμενο βήμα είναι η εκδήλωση αυτή να μεταφραστεί σε συμφωνίες. Σύμφωνα με τον Υπουργό από τη στιγμή που λαμβάνεται επενδυτική απόφαση και υπάρχει ΦΑ να προσφερθεί για συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, θα χρειαστούν 18 μήνες για τον αγωγό από το Ισραήλ στο Βασιλικό.

Σε άλλη ερώτηση για τα πλάνα της Chevron προς αυτή την κατεύθυνση είπε ότι κάνανε αξιολογήσεις και μας παρουσίασαν μια πρόταση σε επικαιροποιημένη μορφή.

Υποδεικνύεται, είπε, συγκεκριμένη υποδομή κατάληξης σε Αίγυπτο και από εκεί θα προωθηθεί μέσα από υποδομές στην ξηρά σε συγκεκριμένο τερματικό υγροποίησης. «Για να συνδεθούν αυτές με το Αφροδίτη χρειάζονται άλλες υποδομές και παίρνει χρόνο», ανέφερε.

Είπε ότι στην αξιολόγηση υποδεικνύεται το 2028 αλλά πιστεύει ο ίδιος ότι αυτό μπορεί να είναι και νωρίτερα, «ίσως το 2027 ή και νωρίτερα».

Δειτε Επισης

Βεβαιότητα από ΠτΔ ότι πριν από το τέλος του έτους θα υπάρξουν θετικά νέα στο Κυπριακό
Γαλλίδα Πρέσβειρα: Πάντοτε έτοιμοι να βοηθήσουμε για δίκαιη λύση Κυπριακού
Διπλωματικές Πηγές ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για το Κυπριακό
Μητσοτάκης σε Γκουτέρες: Να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού
Εμμένει στη λύση δυο κρατών ο Τατάρ-«Πρώτα επιβεβαίωση της κυριαρχίας μας και μετά διαπραγματεύσεις»
Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου ο Κοινοτάρχης Αναρίτας
Δεν επηρεάζει τη λειτουργία του Αμάλθεια η απομάκρυνση της προβλήτας από τους Αμερικανούς
Έκπληκτη δηλώνει η Αννίτα Δημητρίου για τις αντιδράσεις-Οι εξηγήσεις της και η διόγκωση στον ΔΗΣΥ
Ψηλά στην ατζέντα της τουρκικής διπλωματίας η σχέση της Κύπρου και Ισραήλ-Μιλούν για «μασκαρεμένες» επιχειρήσεις
Συναντάται με Γκουτέρες ο Μητσοτάκης-«Επιβεβλημένο να ξεκινήσουν οι συνομιλίες»