Πάνω από μέσο όρο ΕΕ οι δείκτες ανεργίας στην Κύπρο το 2022

Στο 6,8%, λίγο πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (6,2%), βρισκόταν το 2022 ο δείκτης της ανεργίας στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της αναδεικνύει τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των περιφερειών σε επίπεδο στατιστικών πληροφοριών NUTS 2. Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ βρισκόταν και ο δείκτης της ανεργίας μεταξύ των νέων.

Υπενθυμίζεται πως η Κύπρος αποτελεί ενιαία περιφέρεια σε επίπεδο NUTS 2 για σκοπούς στατιστικής ανάλυσης λόγω του μεγέθους του πληθυσμού.

Οι χαμηλότεροι δείκτες ανεργίας, που αφορούν τα άτομα χωρίς εργασία μεταξύ 15 και 74 ετών, καταγράφηκαν στην Κεντρική Βοημία της Τσεχίας (1,2%), την Πράγα (1,6%), τη Νοτιοανατολική και τη Νοτιοδυτική Τσεχία, καθώς και την Κεντρική Τρανσδανουβία στην Ουγγαρία (όλα 1,7%).

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στις ισπανικές περιφέρειες Θέουτα (28,4%), Μελίγια (21,6%) και Ανδαλουσία (19,0%), καθώς και στο Γαλλικό υπερπόντιο διαμέρισμα της Γουαδελούπης (18,6%).

Σε σύγκριση με το 2021, οι υψηλότερες αυξήσεις στους δείκτες ανεργίας καταγράφηκαν στη Μελίγια και τη Θέουτα (+1,8 ποσοστιαίες μονάδες ή πμ και στις δύο), καθώς και στη Γουαδελούπη (+1,5 πμ). Οι υψηλότερες μειώσεις καταγράφηκαν στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην Ελλάδα (-8,1 πμ), στις Κανάριες νήσους στην Ισπανία (-5,6 πμ) και στη Δυτική Ελλάδα (-4,9 πμ).

Όσον αφορά το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ μεταξύ των νέων ηλικίας 15 έως 29 ετών, το 2022 βρισκόταν στο 14,1% στην Κύπρο (-0,1 πμ σε σχέση με το 2021) και στο 11,3% σε επίπεδο ΕΕ (-1,7 πμ σε σχέση με το 2021).

Και στα ποσοστά ανεργίας των νέων καταγράφηκαν μεγάλες διαφορές μεταξύ των περιφερειών. Οι περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά ήταν η Κεντρική Βοημία (1,7%), η Νοτιοδυτική Τσεχία (3,1%) και η Πράγα (3,2%), η Άνω Βαυαρία στη Γερμανία (3,3%), και η Δυτική Τρανσδανουβία στην Ουγγαρία (3,6%).

Αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων καταγράφηκαν στη Θέουτα (42,4%), στη Θεσσαλία στην Ελλάδα (39,8%), στη Στερεά Ελλάδα (36,5%) και στη Μελίγια (36,1%). Η Καμπανία και η Σικελία στην Ιταλία (34,2% στην κάθε περιοχή) και η Δυτική Μακεδονία στην Ελλάδα (34,3%) είχαν επίσης υψηλά ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σταθερή αύξηση στη ζήτηση του χαλουμιού από τις αγορές του εξωτερικού-Πάνω από 110 εκ. οι εξαγωγές
Ανοίγει το διάλογο για την ειδική εκπαίδευση ο ΠτΔ-Ζήτησε απόψεις από εμπλεκόμενους φορείς
Υπ. Παιδείας: Κοινή προσπάθεια ο αγώνας κατά του καρκίνου
ΟΣΑΚ για Δέσποινα Ρούσου-«Εχθρική η προτροπή για παραπομπή της σε ιατροσυμβούλιο»
Το «παιδί θαύμα» της Αραδίππου-Οι επιρροές από την παράδοση και τα βήματα προς την κλασική μουσική
Υπ. Γεωργίας: Η βιολογική παραγωγή στην Κύπρο έχει κάνει αλματώδη πρόοδο
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο Ξενοφών Καλλής
Υπ. Εργασίας: Διαχρονικό κενό στη στήριξη για θεραπεία στο εξωτερικό
Στους 39 βαθμούς η θερμοκρασία-Ο καιρός μέχρι και την Τετάρτη
Μπαίνει στο… mute η διασκέδαση στα παράλια-«Λειτουργούμε με ένα εντελώς λανθασμένο μοντέλο»