Προτείνει ανάπτυξη του «Αφροδίτη» το 2028 η Chevron, διαφωνεί η Κυβέρνηση-Ικανοποίηση από το εργαστήρι

Η στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολλά σημεία ταιριάζει με στρατηγική των εταιρειών που προσκλήθηκαν στο εργαστήρι το οποίο διοργάνωσε το Υπουργείο με την Κυπριακή Εταιρεία Υδρογονανθράκων και «οποιαδήποτε δημοσιεύματα με αρνητική εικόνα είναι λανθασμένα» δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο κ. Παπαναστασίου επανήλθε την Τετάρτη με νέες δηλώσεις για την στρατηγική της Κύπρου για το φυσικό αέριο απορρίπτοντας δημοσιεύματα και εξηγώντας τους χειρισμούς που γίνονται. Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού, μίλησε για δημοσιεύματα που δημιουργούν κάποιες εντυπώσεις που είναι λανθασμένες, όπως είπε, όσον αφορά το εργαστήρι. Επανέλαβε ότι ήταν απόλυτα επιτυχημένο και ότι στόχος του ήταν να μπορέσει να θέσει το κράτος την στρατηγική του μπροστά στις εταιρείες που ασχολούνται με πετρέλαιο και ΦΑ «για να δούμε αν αυτή (η στρατηγική) ταιριάζει με την στρατηγική τους».

«Επιλέξαμε συγκεκριμένες εταιρείες και πρώτιστα εταιρείες που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ και την ΑΟΖ του Ισραήλ και είχαμε καταλήξει σε εταιρίες με τεχνογνωσία να μας βοηθήσουν με την στρατηγική μας και άλλες που θα παίρνουν το φυσικό αέριο και θα το πάνε στις αγορές», εξήγησε.

Ο Υπουργός είπε ότι η στρατηγική της ΚΔ σε πολλά σημεία ταιριάζει με στρατηγική των εταιρειών που προσκλήθηκαν και «οποιαδήποτε δημοσιεύματα με αρνητική εικόνα είναι λανθασμένα».

Ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε ότι το στρατηγικό μας πλάνο είναι ο φθηνός ηλεκτρισμός, άρα χρειαζόμαστε χαμηλού κόστους ΦΑ να έρθει σε αέρια μορφή με αγωγό και ήδη έχουμε εκδήλωση ενδιαφέροντος για αγωγό από το Ισραήλ στο Βασιλικό.

«Άρα ο πρώτιστος στόχος επιτεύχθηκε. Ο δεύτερος στόχος ήταν εφόσον οι υποδομές έχουν κόστος να δημιουργηθεί και μια εναλλακτική και αυτό είναι η υγροποίηση για να πάει σε αγορές της Ευρώπης. Αυτό ίσως να μην χρειάζεται γιατί έχουμε τον πρώτο στόχο», εξήγησε.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι η Κυβέρνηση επικεντρώνεται στο γεγονός ότι το ΦΑ είναι ένα μεταβατικό προϊόν για να μας πάρει στην πράσινη ενέργεια. Εξήγησε ότι η πράσινη ενέργεια είναι ο στόχος μας και αυτό είναι το πλάνο μας το οποίο και παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σημείωσε ότι επειδή το μεταβατικό στάδιο αγγίζει το ΦΑ και θέματα γεωστρατηγικής, πρέπει να περάσει από έγκριση του ΠτΔ.

Ο Υπουργός είπε ότι το πρόσφατο εργαστήρι επικεντρώθηκε στην πράσινη ενέργεια ενώ απαντώντας σε κάποια δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι τα δικά μας κοιτάσματα είναι μικρά και διεσπαρμένα στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μια δέσμευση από το παρελθόν με την Αίγυπτο.

Ανέφερε ότι πιθανώς οι υποδομές της να είναι προς την ορθή κατεύθυνση αλλά η ΚΔ πρέπει να εξασφαλίσει το δικό της εισόδημα και ήδη η διαχειρίστρια εταιρεία του «Αφροδίτη» έχει ετοιμάσει σε πρόχειρη μορφή το επικαιροποιημένο της σχέδιο για το κοίτασμα. Είπε ότι είναι υπό μελέτη και ότι κάποια σημεία είναι αρεστά και άλλα όχι.

«Το ένα είναι ο χρόνος ανάπτυξης το 2028 που δεν μας βρίσκει σύμφωνους γιατί το κοίτασμα κάθεται από 2011. Θα γίνει διαβούλευση, όταν θα είμαστε έτοιμοι να μπορούμε να το διορθώσουμε, να είναι πιο κοντά στη δική μας στρατηγική», διευκρίνισε.

Σε ερώτηση πότε θα είναι έτοιμος ο αγωγός από το Ισραήλ που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές, είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες για κατασκευή αγωγού για προμήθεια ΦΑ και αναμένεται να εκδηλωθεί αυτό το ενδιαφέρον αυτό το μήνα. Εξήγησε ότι το επόμενο βήμα είναι η εκδήλωση αυτή να μεταφραστεί σε συμφωνίες. Σύμφωνα με τον Υπουργό από τη στιγμή που λαμβάνεται επενδυτική απόφαση και υπάρχει ΦΑ να προσφερθεί για συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, θα χρειαστούν 18 μήνες για τον αγωγό από το Ισραήλ στο Βασιλικό.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα γίνει διακρατική συμφωνία ο Υπουργός εξήγησε ότι οι διακρατικές συμφωνίες δεν δίνουν λύσεις από μόνες τους αλλά το πλαίσιο για να τοποθετηθεί το έργο. Είπε ότι οι υποδομές γύρω από το Αφροδίτη είναι ανύπαρκτες.

Σε άλλη ερώτηση για τα πλάνα της Chevron προς αυτή την κατεύθυνση είπε ότι κάνανε αξιολογήσεις και μας παρουσίασαν μια πρόταση σε επικαιροποιημένη μορφή.

Υποδεικνύεται, είπε, συγκεκριμένη υποδομή κατάληξης σε Αίγυπτο και από εκεί θα προωθηθεί μέσα από υποδομές στην ξηρά σε συγκεκριμένο τερματικό υγροποίησης. «Για να συνδεθούν αυτές με το Αφροδίτη χρειάζονται άλλες υποδομές και παίρνει χρόνο», ανέφερε.

Είπε ότι στην αξιολόγηση υποδεικνύεται το 2028 αλλά πιστεύει ο ίδιος ότι αυτό μπορεί να είναι και νωρίτερα, «ίσως το 2027 ή και νωρίτερα».

Δειτε Επισης

Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Το Διεθνές Δικαστήριο διώκει τον... νεκρό ηγέτη της Χαμάς-Εγείρεται ξανά το ερώτημα αν ζει
Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου-Συγκρούστηκε με όχημα, εγκατέλειψε τη σκηνή ο δεύτερος οδηγός
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου