Στα 70 εκ. η στήριξη του πρωτογενούς τομέα

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία για την καταβολή χρηματοδότησης πέραν των €70 εκ. για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, σχεδόν διπλασιάζοντας το κονδύλι δύο προηγούμενων προκηρύξεων λόγω υψηλού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ), το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), προκήρυξε εκ νέου δύο από τα πιο σημαντικά επενδυτικά μέτρα του ΠΑΑ, τα οποία έχουν έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση νέων στην ύπαιθρο και στον πρωτογενή τομέα.

Πρόκειται στην Γ’ προκήρυξη Καθεστώτος 4.1 «Επενδύσεις στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» με ποσό προκήρυξης €31 εκ. (προκήρυξη 7 Φεβρουαρίου 2022 – 5 Σεπτεμβρίου 2022) και την Β’ προκήρυξη Μέτρου 6.1 «Ενίσχυση πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών» με ποσό προκήρυξης €5 εκ. (προκήρυξη 7 Φεβρουαρίου 2022 – 5 Σεπτεμβρίου 2022).

Όπως αναφέρεται, από την εξέταση των αιτήσεων, διαφάνηκε ότι το ενδιαφέρον για συμμετοχή στα δύο αναπτυξιακά μέτρα ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Συγκεκριμένα, στο Καθεστώς 4.1 υποβλήθηκαν 525 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό €60,7 εκ. ενώ στο Μέτρο 6.1 υποβλήθηκαν 291 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε €10,2 εκ.

«Μετά από εξέταση όλων των σχετικών στοιχείων το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αποφάσισε την αύξηση του ποσού των προκηρύξεων, από €36 εκ. που προέβλεπε η αρχική προκήρυξη, σε €70 εκ.  ώστε να εγκριθούν όλες οι επιλέξιμες αιτήσεις, δηλαδή όλες οι αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια συμμετοχής», αναφέρεται.

Καταλήγοντας, το Υπουργείο Γεωργίας τονίζει ότι η στήριξη των νέων αγροτών αποτελεί πρωταρχικό στόχο της πολιτικής του, καθώς οι νέοι αποτελούν το μέλλον της κυπριακής γεωργίας.

Δειτε Επισης

K. Iωάννου: Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα πρόσβασης σε προσιτή ασφαλή στέγη
«Γυναίκες έρχονται κουμπωμένες μέχρι το λαιμό, φοβισμένες να δείξουν το κατακρεουργημένο στήθος τους»
Ανησυχία Οικολόγων για θέσεις Υπ. Γεωργίας για τα γενετικά τροποποιημένα φυτά
Στοχευμένες επιθεωρήσεις τον Οκτώβρη για αδήλωτη εργασία
Συνάντηση με τον ΥΠΕΣ ζήτησε η Δήμαρχος Λακατάμιας για ενδεχόμενη δομή φιλοξενίας
Ξεκίνησε την λειτουργία του ο Σταθμός Δημόσιων Συγκοινωνιών στη Πάφο
Αναστολή εργασιών σε εργοστάσια παραγωγής χαλλουμιού στα κατεχόμενα
Ξεκίνησε για το ταξίδι ζωής στη Γερμανία ο 10χρονος Λούκας-Το συγκινητικό μήνυμα του μέσα από το αεροπλάνο
Μικρή τριμηνιαία μείωση στις τιμές κατοικιών στην Κύπρο-Eτήσια αύξηση
Η Λεμεσός βάζει μπρος για υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης