Αποτυχημένη προσπάθεια Β. Κορέας να θέσει σε τροχιά στρατιωτικό δορυφόρο

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο στρατιωτικός δορυφόρος αναγνώρισης και επιτήρησης που είχε σκοπό να θέσει σε τροχιά «έπεσε στη θάλασσα», λόγω τεχνικής βλάβης που υπέστη ο κινητήρας του πυραύλου «δύο σταδίων» που τον μετέφερε, σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Ο νέος πύραυλος μεταφοράς δορυφόρων Cheollima-1 κατέπεσε στη Δυτική Θάλασσα», ανέφερε το KCNA, χρησιμοποιώντας την κορεατική ονομασία της Κίτρινης Θάλασσας, εξηγώντας πως ο πύραυλος έχασε την ορμή του εξαιτίας βλάβης «στον κινητήρα δύο σταδίων» που φέρει.

Η εκτόξευση ήταν η έκτη προσπάθεια της Πιονγκγιάνγκ να θέσει δορυφόρο σε τροχιά και η πρώτη από το 2016.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση της Ιαπωνίας, η εκτόξευση παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Τόκιο την «καταδικάζει σθεναρά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του βρίσκονται στη διαδικασία ανάσυρσης συντριμμιών του βορειοκορεατικού κατασκοπευτικού δορυφόρου.

«Περί τις 08:05, στρατιωτικοί μας εντόπισαν αντικείμενο που υποθέτουν ότι αποτελούσε μέρος του ‘οχήματος διαστημικής εκτόξευσης’ (...) της Βόρειας Κορέας σε ύδατα 200 χιλιόμετρα δυτικά της νήσου Ότσονγκ» και βρίσκονται στη διαδικασία «ανάκτησής του», ανέφερε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ.

Η εκτόξευση προκάλεσε σύγχυση στη Σεούλ, όπου εστάλη προειδοποίηση για εκκένωση περιοχών από τους πολίτες κατά λάθος, ενώ πυροδότησε επίσης συναγερμό στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, που αποσύρθηκε έπειτα από λίγη ώρα.

Την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου καταδίκασε και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς «αυξάνει τις εντάσεις» στην περιοχή, τόνισε ο Λευκός Οίκος σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Η κίνηση «εγείρει κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κατάστασης ασφαλείας στην περιφέρεια και πέραν αυτής», σημείωσε ο Άνταμ Χοτζ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας, στο κείμενο.

«Η υποτιθέμενη εκτόξευση δορυφόρου χρησιμοποιεί τεχνολογίες που συνδέονται άμεσα με το πρόγραμμα κατασκευής διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας», συνέχισε.

«Δεν κλείνουμε την πόρτα στη διπλωματία, αλλά η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις της και να επιλέξει τον διάλογο», ανέφερε ο κ. Χοτζ στην ανακοίνωση της προεδρίας, καλώντας «όλες» τις χώρες να «καταδικάσουν» την εκτόξευση.

Οι ΗΠΑ «θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια της αμερικανικής επικράτειας και των συμμάχων τους, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας», καταλήγει το δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «καταδίκασε», με τη σειρά του, την εκτόξευση. «Ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζει σθεναρά την εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου» στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε στη Νέα Υόρκη ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ θύμισε ακόμη πως οποιαδήποτε εκτόξευση από μέρους της Βόρειας Κορέας με τη χρήση τεχνολογιών βαλλιστικών πυραύλων «αντίκειται» προς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που της απαγορεύουν την ανάπτυξη τέτοιων όπλων.

Πηγή: AΠΕ

Δειτε Επισης

Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Dali-Επικίνδυνο το έργο της μετακίνησης του πλοίου από τη γέφυρα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εγείρουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση
Η Ισπανία έριξε από αέρος 26 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Ουίλιαμ και Κέιτ θα μείνουν στο εξοχικό στο Νόρφολκ για το Πάσχα, μακριά από την υπόλοιπη οικογένεια