«Το δημογραφικό είναι μία απασφαλισμένη χειροβομβίδα και δεν ξέρουμε πότε θα εκραγεί»

«Το δημογραφικό είναι μία απασφαλισμένη χειροβομβίδα και δεν ξέρουμε πότε θα εκραγεί». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Πολυτέκνων, Ντίνος Ολύμπιος, για να στείλει το μήνυμα ότι το πρόβλημα με την υπογεννητικότητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Όλα αυτά, την ώρα που η Ad Hoc Επιτροπή για το Δημογραφικό ζητά εξηγήσεις από το Φορέα Αντιμετώπισης του Δημογραφικού, για το λόγο που δεν συνεδρίασε τα τελευταία τρία χρόνια.

Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Κύπρο μαρτυρούν οι αριθμοί, αφού βάσει των στοιχείων της Κυβέρνησης, ο επίσημος δείκτης για την αναπλήρωση του πληθυσμού, βρίσκεται στο 1,4 για το 2022 και στην πλειοψηφία οι νέες γεννήσεις αφορούν σε μετανάστες. Για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο και την καθιστά στις πρώτες θέσεις σε όλη την Ευρώπη, όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, προειδοποιεί εδώ και αρκετό καιρό η οργάνωση πολυτέκνων, με τον πρόεδρό της μάλιστα, να θέτει τα προβλήματα τόσο ενώπιον των βουλευτών, όσο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Λέμε, λέμε εδώ και χρόνια τα προβλήματα, όμως αν δεν βάλουν το χέρι στην τσέπη, δεν βρίσκουμε λύσεις. Από το 1991, που ξεκίνησε να πέφτει ο επίσημος δείκτης, που ήταν στο 2,1, δόθηκαν επιδόματα και ο κόσμος άρχισε να κάνει παιδιά. Λίγα χρόνια μετά, όταν άρχισαν τα χρηματικά κίνητρα να χάνουν την αξία τους, παρατηρήθηκε κάθοδος, για να φτάσουμε στα επίπεδα που είμαστε σήμερα», εξήγησε στον REPORTER ο Ντίνος Ολύμπιος.

Παρά τις πολλές εκκλήσεις που έχει κάνει η Οργάνωση Πολυτέκνων όλα αυτά τα χρόνια, ζητώντας να δοθούν κίνητρα από την Κυβέρνηση προς τα νεαρά ζευγάρια, ώστε να αποκτήσουν παιδιά, εντούτοις η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει, προκαλώντας ταυτόχρονα απογοήτευση και ανησυχία στους αρμόδιους για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Κύπρο.

«Είναι λυπηρό οι Κυβερνήσεις να εγκαταλείπουν την πατρίδα στο βωμό του χρήματος. Χανόμαστε. Τα στοιχεία μας τρομάζουν. Βλέπουμε πως οι συνταξιούχοι είναι περισσότεροι από τους νέους, αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε νέους. Ποιος θα μας στηρίξει; Ποιος θα στηρίξει την πατρίδα σε μία δύσκολη περίοδο; Πρέπει να δούμε σοβαρά το θέμα».

Πάντως, η Οργάνωση Πολυτέκνων έχει ήδη καταλήξει σε κάποιες εισηγήσεις, όσον αφορά στο θέμα των κινήτρων που μπορεί να δώσει η Κυβέρνηση προς τα νεαρά ζευγάρια, ώστε να τα ενθαρρύνει να αποκτήσουν παιδιά. Εισηγήσεις τις οποίες έθεσε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να τα μελετήσει η Κυβέρνηση και να καταλήξει σε μία πολιτική, που θα επιλύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται.

«Εμείς εισηγούμαστε στην Κυβέρνηση να εξαγγείλει ένα πρόγραμμα, για τις κοπέλες που ήδη έχουν δύο παιδιά και να προνοεί ότι σε περίπτωση που μείνουν έγκυες στο τρίτο παιδί, τότε να απαλλαχθούν στο 50% από τον φόρο εισοδήματος. Σε κοπέλες που ήδη έχουν τρία παιδιά και καταφέρουν να κάνουν τέταρτο, να απαλλαγούν από το φόρο στο 100%. Μία άλλη εισήγηση είναι να ξεκινήσει η Κυβέρνηση να χτίζει διαμερίσματα, για να βοηθήσει τους νέους που δεν μπορούν να βρουν στέγη. Να τους παρέχει ένα διαμέρισμα των 150,000 ευρώ, με ενοίκιο 500 ευρώ το μήνα και στο συμβόλαιο να υπάρχει ρήτρα πως αν στα 3-4 χρόνια που διαμένουν εκεί, κάνουν και τρία παιδιά, τότε να τους χαριστεί το χρέος στο 50%. Σε περίπτωση που κάνουν τέταρτο παιδί, να τους χαριστεί το χρέος στο 100%».

Ενόχληση για τον τρόπο λειτουργίας του Φορέα

Στο μεταξύ, τόσο η Οργάνωση Πολυτέκνων, όσο και η Βουλή έχουν εκφράσει έντονους προβληματισμούς, καθώς και ενοχλήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του Φορέα για την Αντιμετώπιση του Δημογραφικού Προβλήματος, αφού όπως ακούστηκε στην Βουλή, τα τελευταία τρία χρόνια, δεν υπήρξε οποιαδήποτε συνεδρίαση. Ένας φορέας, ο οποίος δημιουργήθηκε για να υπάρχει ένας συντονισμός των Υπουργείων και των κρατικών υπηρεσιών, που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο όπως φαίνεται, μέχρι στιγμής, δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε πολιτικές που να προσφέρουν λύσεις.

«Όταν ρωτήσαμε για ποιο λόγο δεν συνεδρίασε τρία χρόνια ο Φορέας, δεν πήραμε απάντηση. Εμείς ζητήσαμε να μας καλέσουν και θέλουμε να πάμε να δούμε τον τρόπο που λειτουργεί ο Φορέας. Από τη στιγμή που οι δείκτες είναι τόσο χαμηλοί, ο Φορέας δεν κάνει καλά τη δουλειά του», υπέδειξε στον REPORTER ο πρόεδρος της Ad Hoc Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό, Λίνος Παπαγιάννης.

Από πλευράς του, ο Ντίνος Ολύμπιος ξεκαθάρισε πως ο Φορέας είναι ένα όργανο, που έχει πάρα πολλά άτομα και δεν παράγει έργο, αφού οι πολιτικές του δεν είναι ικανοποιητικές. «Πρέπει να καλέσουν τους βουλευτές και άλλους αρμόδιους φορείς για να βρεθούν λύσεις. Ό,τι κάνουμε τώρα, είναι επένδυση για το μέλλον. Το δημογραφικό είναι μία απασφαλισμένη χειροβομβίδα και δεν ξέρουμε πότε θα εκραγεί».

Δειτε Επισης

Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Διακόσιες οικογένειες θα στηριχθούν με δωροκουπόνια και τρόφιμα ενόψει εορτών στην Πάφο
Εκδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία
Συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια τη Δευτέρα για αναπομπή νόμου για όριο συναλλαγών σε μετρητά
Άννα Αριστοτέλους: Έμπρακτη η στήριξη Kυβέρνησης σε εγκλωβισμένους
Α. Αριστοτέλους στην Μαρωνίτικη κοινότητα-«Νιώθουμε περήφανοι για τους αγώνες και την προσφορά σας»
Συννεφιασμένος με ανέμους ο καιρός-Η πρόγνωση για την ημέρα των Χριστουγέννων
Στόχος του ΟΑΥ η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών-Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση των καταχρήσεων και η ενδυνάμωση του ΓεΣΥ