Εξαγωγές χαλλουμιού στην Αυστραλία χωρίς δασμούς ζήτησε o Υπ. Γεωργίας

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος, συμμετέχοντας στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ. Το Συμβούλιο απασχόλησε η κατάσταση της αγοράς των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ και το εμπόριο με την Ουκρανία, ενώ κατά τη συζήτηση για τη Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών ΕΕ – Αυστραλίας, ο Υπουργός ζήτησε το χαλλούμι να είναι εξαγώγιμο προϊόν χωρίς δασμούς.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, το πλαίσιο του Συμβουλίου, η Σουηδική Προεδρία ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τη Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών ΕΕ – Αυστραλίας για την αγορά γεωργικών προϊόντων.

Ο κ. Ξενοφώντος ζήτησε όπως το χαλλούμι περιληφθεί στον κατάλογο των προϊόντων που θα μπορούν να τυγχάνουν εξαγωγών στην Αυστραλία χωρίς δασμούς. Σημείωσε, επίσης, ότι σε μελλοντική αναθεώρηση του καταλόγου των Γεωγραφικών Ενδείξεων θα πρέπει να προστεθούν εμβληματικά προϊόντα των κρατών μελών που ενισχύουν την τοπική αγροτική οικονομία.

Τη συζήτηση για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων ΕΕ - Ουκρανίας προλόγισε ο Ουκρανός Υπουργός Γεωργίας, Mykola Solskyi, περιγράφοντας την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και η ουκρανική γεωργία, μετά την εισβολή της Ρωσίας. Σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις της εισβολής στις δικές τους αγορές και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εισήγηση μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτών.

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Γεωργίας επανέλαβε τη συμπαράσταση της Κύπρου στην Ουκρανία, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η λήψη μονομερών μέτρων δημιουργεί ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Επεσήμανε, παράλληλα, τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στην Κύπρο, τονίζοντας την πολύ μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής που επηρεάζει το σύνολο των αγροτών και ζήτησε από την Επιτροπή όπως επεξεργασθεί μέτρα στήριξης των γεωργών, που να παρέχουν την απαραίτητη ευελιξία στα κράτη μέλη, με σκοπό τη στήριξη του τομέα παραγωγής.

Αναφέρεται ότι στη συνέχεια, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία ενημέρωσαν για τις επιπτώσεις των δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών στην επικράτεια τους κατά το υδρολογικό έτος 2022. Ο Υπουργός εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κύπρου στους κατοίκους των περιοχών που έχουν επηρεασθεί, σημειώνοντας ότι και η χώρα μας αντιμετωπίζει ακραία καιρικά φαινόμενα με αυξημένη συχνότητα και ένταση. Σημείωσε, ακόμα, την ανάγκη στήριξης της γεωργικής παραγωγής στις περιοχές αυτές καθώς επίσης και σε κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Δειτε Επισης

Ζέστη και βροχές στο καιρικό μενού-Στους 41 βαθμούς η θερμοκρασία
Έκοψαν για ελάχιστα μόρια μαθητή με ΔΕΠΥ για εισδοχή σε αθλητικό σχολείο-«Ένιωσε προσβολή και απόρριψη»
Καμπανάκι από ΕΔΔ για την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης-Κάλεσμα για συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα
Σταμάτησαν τα βελτιωτικά έργα του ψευδοκράτους στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου
Περισσότερα από 300 παιδιά σε εργαστήρια ανάγνωσης με συντροφιά σκύλους θεραπείας
Καθιέρωσαν μηνιαίες συναντήσεις Αριστοτέλους-Σολωμή για τα θέματα του Κορμακίτη
Δεν υποχωρούν οι ψηλές θερμοκρασίες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
Πήρε θέση ο Φειδίας για το περιστατικό με παιδιά αγνοουμένων-Μιλά για παρεξήγηση
Φρενάρει τις... κρατήσεις με πετσέτες σε παραλίες ο Δήμος Παραλιμνίου-Προανήγγειλε δραστικά μέτρα
Ο Mr.Foxy Κυκλοφορεί το Συγκινητικό Single «Crucified» με τον Crisis Renegade