Στην Ουάσινγκτον ο Σούνακ-Η Ουκρανία στο επίκεντρο της συνάντησης με Μπάιντεν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ πρόκειται να μεταβεί στην Ουάσινγκτον την προσεχή εβδομάδα για να συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και να συζητήσει για την υποστήριξη προς την Ουκρανία ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε την Τρίτη η Ντάουνινγκ Στριτ.

Η επίσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 7 και 8 Ιουνίου έχει στόχο «να αυξήσει το επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τις οικονομικές προκλήσεις που θα καθορίσουν το μέλλον», δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

«Θα είναι επίσης μια ευκαιρία να συζητηθούν διάφορα θέματα όπως η υποστήριξη στην Ουκρανία με βάση την επιτυχία της συνόδου κορυφής της G7 και ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ» τον Ιούλιο στο Βίλνιους, πρόσθεσε.

Ο Σούνακ θα συναντηθεί επίσης με μέλη του Κογκρέσου, Αμερικανούς επιχειρηματικούς ηγέτες, αλλά δεν θα γίνουν συνομιλίες για μια επίσημη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου. Αντιθέτως θα δοθεί έμφαση στη μείωση των εμπορικών φραγμών με άλλους τρόπους, όπως συμφωνίες με μεμονωμένες πολιτείες, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Το Λονδίνο ήταν ο πρώτος σύμμαχος του Κιέβου που παρέδωσε βαριά άρματα μάχης στον ουκρανικό στρατό, πριν από τις ΗΠΑ, και τάχθηκε υπέρ της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών πριν από το αμερικανικό πράσινο φως στην προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Είναι το πρώτο ταξίδι του Ρίσι Σούνακ στην Ουάσινγκτον μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Οκτώβριο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός μετέβη τον Μάρτιο στην Καλιφόρνια για τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας AUKUS με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία σηματοδοτώντας την έναρξη ενός φιλόδοξου προγράμματος πυρηνικών υποβρυχίων, κάτι που εξόργισε τη Γαλλία. Όταν ο Μπάιντεν και ο Σούνακ συναντήθηκαν στο Σαν Ντιέγκο για να εγκαινιάσουν την επόμενη φάση της συμμαχίας υποβρυχίων AUKUS μεταξύ των τριών χωρών, ο Σούνακ αποδέχτηκε την πρόσκληση του Μπάιντεν να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο.

Οι δύο άνδρες φάνηκαν να τα πηγαίνουν καλά σε εκείνη την επίσκεψη, με τον Μπάιντεν να σημειώνει ότι ο Σούνακ είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και να ζητά μια επίσκεψη στο σπίτι που έχει ακόμη ο Σούνακ στη Σάντα Μόνικα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μετέβη στα μέσα Απριλίου στο Μπέλφαστ με την ευκαιρία της 25ης επετείου από την υπογραφή της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία έφερε την ειρήνη στη βρετανική επαρχία. Η σύντομη συνάντησή του με τον Σούνακ είχε εκληφθεί από ορισμένους ως μια ένδειξη των εντάσεων που αμαύρωσαν την «ειδική σχέση» μεταξύ του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον λόγω των συνεπειών του Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία δεν έχει αποκεντρωμένη κυβέρνηση για έναν και πλέον χρόνο. Ο Τζο Μπάιντεν είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο θέμα αυτό λόγω των ιρλανδικών ριζών του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Dali-Επικίνδυνο το έργο της μετακίνησης του πλοίου από τη γέφυρα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εγείρουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση
Η Ισπανία έριξε από αέρος 26 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Ουίλιαμ και Κέιτ θα μείνουν στο εξοχικό στο Νόρφολκ για το Πάσχα, μακριά από την υπόλοιπη οικογένεια
«Μήνυμα» προς τη Χαμάς ήταν η ακύρωση της επίσκεψης ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ
Θέλει και η Τουρκία να στείλει πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα