Σε κατάσταση συναγερμού μεγάλο μέρος της Ισπανίας-Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί ένα μεγάλο μέρος της Ισπανίας, λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την Ιβηρική χερσόνησο, όπου οι καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει πλημμύρες, έπειτα από την πολύμηνη ξηρασία.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες –πολύ όψιμες, σύμφωνα με τους ειδικούς, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της σοβαρής λειψυδρίας στη χώρα– έπληξαν το Σαββατοκύριακο κυρίως τα νοτιοανατολικά, τις επαρχίες Αλμέρια και Αλικάντε. Καταρρακτώδης βροχή έπεσε τη νύχτα της Δευτέρας και στη Μαδρίτη, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία σε ορισμένους οδικούς άξονες και να παρατηρηθούν καθυστερήσεις σε πολλές γραμμές του μετρό, λόγω της σημαντικής εισροής υδάτων.

Η Ισπανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Aemet) διατηρεί και σήμερα σε πολλές περιοχές το επίπεδο συναγερμού στο «κίτρινο» ή το «πορτοκαλί», καθώς υπάρχει κίνδυνος χαλαζόπτωσης. Η κακοκαιρία προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Οι βροχές αυτές «θα έχουν σημαντική, θετική συμβολή στο βροχομετρικό έλλειμμα» που αντιμετωπίζει εδώ και μήνες η Ισπανία, καθώς η ιστορικών διαστάσεων ξηρασία που έπληξε τη χώρα τους προηγούμενους μήνες έχει σοβαρές συνέπειες στον αγροτικό τομέα.

Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν ότι στις καταρρακτώδεις βροχές, κατά τις οποίες το νερό δεν προλαβαίνει να διεισδύσει στο έδαφος, είναι ανεπαρκείς και πολύ όψιμες για να καλύψουν το έλλειμμα και να γεμίσουν τους ταμιευτήρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης, κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου το επίπεδο νερού στους ταμιευτήρες έπεσε στο 47,5% της χωρητικότητάς τους, από 47,7% που ήταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Την τελευταία δεκαετία οι ταμιευτήρες αυτήν την περίοδο του έτους ήταν γεμάτοι κατά 68,1%, κατά μέσο όρο.

Η Aemet επισήμανε ότι ο περασμένος Απρίλιος ήταν ο θερμότερος και ξηρότερος που έχει καταγραφεί από την εποχή που άρχισε να τηρείται αρχείο των καιρικών φαινομένων στην Ισπανία. Το 2022 θεωρείται η θερμότερη χρονιά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα