Πώς χτύπησαν οι χάκερς την Τράπεζα Θεμάτων-Κανένα πρόβλημα με τις Πανελλαδικές
17:01 - 30 Μαΐου 2023
Επίθεση «μεγατόνων» με 165 εκατομμύρια «χτυπήματα» από 114 χώρες του κόσμου, ήταν αυτή που δέχτηκαν χθες και σήμερα τόσο η Τράπεζα Θεμάτων όσο και παράπλευρα συστήματα του υπουργείου Παιδείας, όπως το MySchool, και είχε σαν συνέπεια να υπάρξουν καθυστερήσεις στην άντληση θεμάτων για τις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις. Το πρόβλημα περιοριζόταν με το πέρασμα του χρόνου και τις απαραίτητες τεχνικές ενέργειες των υπουργείων Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με συνέπεια τα σχολεία να μπαίνουν και να αντλούν κανονικά θέματα.
Την ίδια στιγμή και με τις πανελλαδικές εξετάσεις να ακολουθούν, θεωρούνται άκρως σημαντικές οι διαβεβαιώσεις τόσο από τον ΓΓ του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρου Κόπτση όσο και από τον Άκη Σκέρτσο, πως δεν πρόκειται να προκύψει ανάλογο πρόβλημα και σε αυτή τη διαδικασία.
Πώς «χτύπησαν» οι χάκερς
Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφαλείας, Μάνος Σφακιανάκης, αναφέρθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ, στο θέμα της κατάρρευσης της πλατφόρμας, τονίζοντας πως δεν βρίσκεται ένα άτομο πίσω από αυτήν την κυβερνοεπίθεση, αλλά περισσότεροι «οι οποίοι έχουν νοικιάσει υπολογιστικά συστήματα από το σκοτεινό διαδίκτυο. Μετά από πολλή δουλειά, μπορεί να τους εντοπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Καλύπτουν τα ίχνη τους όμως υπάρχουν και τα λάθη. Για αυτό τον λόγο είμαστε εμείς εδώ». Σύμφωνα με αναφορές, η επίθεση φέρεται να έχει ξεκινήσει από κάποια ασιατική χώρα και χάκερς, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει πλασματικούς λογαριασμούς. Με τα μαζικά τους ταυτόχρονα «χτυπήματα», οδήγησαν το δίκτυο σε κατάρρευση, ενώ δεν αποκλείται ανάλογες επιθέσεις να πραγματοποιηθούν και τις επόμενες ημέρες. Παράληλα, το κόστος της, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτιμάται ότι ανέρχεται - μόνο για σήμερα - σε 200.000 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούνται κρίσιμες οι δικλείδες ασφαλείας που διαθέτει ο κρατικός μηχανισμός, ώστε να αποτραπεί περαιτέρω εισχώρηση στα υπολογιστικά συστήματα και πιθανές απόπειρες άντλησης δεδομένων.
Τα Υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαιώνουν για τις Πανελλαδικές
Κοινή ανακοίνωση για την κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων εξέδωσαν το μεσημέρι της Τρίτης τα Υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σε αυτήν αναφέρουν χαρακτηριστικά πως: «Χθες η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ, που φιλοξενείται στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση. Στόχος η παρεμπόδιση της διεξαγωγής των εσωτερικών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων Λυκείου. Οι επιθέσεις απομονώθηκαν και οι εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά στην συντριπτική πλειονότητα των σχολείων.
Σήμερα, οι κακόβουλες επιθέσεις επαναλήφθηκαν από νωρίς το πρωί με στόχο αυτή τη φορά την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ). Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απαραίτητες ενέργειες.
Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό.
Σημειώνεται ότι τα θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν.
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων.
Υπογραμμίζεται εκ νέου, ότι η πλατφόρμα αυτή του ΕΔΥΤΕ είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων».
Η πιο σοβαρή ιστορικά επίθεση που έχει δεχτεί ελληνικός δημόσιος κυβερνητικός οργανισμός
«Είναι η πιο σοβαρη - ιστορικά- επίθεση που έχει δεχθεί ελληνικός δημόσιος κυβερνητικός οργανισμός. Έχουμε μετρήσει αυτή τη στιγμή 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες απ όλο τον κόσμο με στόχο την Τράπεζα Θεμάτων. Δεν προέρχονται από μία πηγή, ουσιαστικα πρόκειται για οργανωμενο κυβερνοέγκλημα για το οποίο θα γίνουν οι δέουσες ενέργειες και παρεμβάσεις και προς τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να γίνει η αναγκαία έρευνα. Το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής που διαχειρίζεται την Τράπεζα Θεμάτων. Στις 29/5 η επίθεση απετράπη στις 09:00 το πρωί και σε 9 στα 10 σχολεία λειτούργησε κανονικά το σύστημα. Η δεύτερη πολύ πιο έντονη επίθεση στις 30/5 απετράπη στις 08:00 το πρωί και όλοι οι μαθητές και καθηγητές φαίνεται να έχουν πάρει τα θέματα, επομένως υπάρχει μια πολύ καλή κανονική ροή της λειτουργίας των εξετάσεων. Είναι προφανές ότι υπάρχει μια συντονισμένη επίθεση που σχετίζεται και με την κατάσταση της μεταβατικής υπηρεσιακής κυβέρνησης που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή εν όψει των επόμενων εκλογών. Είναι μία επίθεση προς τις ίδιες τις οικογένειες και τους μαθητές και νομίζω ότι σε αυτό πρέπει να σταθούμε όλοι, όλο το πολιτικό σύστημα, απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να καθησυχάσουμε τους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς ότι η λειτουργία των Πανελληνίων εξετάσεων είναι απολύτως διασφαλισμένη. «Τρέχει» σε ένα διαφορετικό, πολλαπλώς εγγυημένο ως προς τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας σύστημα και σε κάθε περίπτωση η υπηρεσιακή Κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα και φυσικά δεν θα υπάρξει και κανένα ζήτημα συμμετοχής στις Πανελλήνιες εξετάσεις για οποιοδήποτε μαθητή αντιμετώπισε οποιοδήποτε πρόβλημα αυτές τις δύο μέρες. Οι γονείς, οι μαθητές πρωτίστως και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Είμαστε δίπλα τους, λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, προφανώς λυπούμαστε για την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί αυτές τις δύο μέρες» ανέφερε σχετικά ο Ακης Σκέρτσος.
Παρέμβαση Ντογιάκου
Άμεση ήταν η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου για τη δεύτερη διαδοχική ημέρα προβλημάτων στο σύστημα της τράπεζας θεμάτων κατά την διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων στα σχολεία.
Ειδικότερα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε ήδη την παραγγελία του στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο, ζητώντας τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά και τη σε βάθος έρευνα.
Σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Ντογιάκου, για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων.
«Δεν θα τους περάσει - Να μην ανησυχούν τα παιδιά»
Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης μίλησε στην ΕΡΤ και έκανε λόγο για «επίθεση μεγατόνων». Όπως είπε «ενώ ολη τη νύχτα ήμασταν πάνω στο θέμα και δεν είχε καταγραφεί κάποια επίθεση και είχαμε λάβει περισσότερα μέτρα, το πρωί είχαμε μια μεγαλύτερη επίθεση όχι μόνο στο σύστημα αυτό αλλά και στα παράπλευρα συστήματα».
«Δεν θα τους τους περάσει, το κράτος είναι δίπλα στα παιδιά» υπογράμμισε ο κ. Κόπτσης με αφορμή την κυβερνοεπίθεση της Δευτέρας, εξηγώντας ότι «πάνω από 1.000 σχολεία έχουν μπει και αντλούν θέματα και λίγα αντιμετωπίζουν προβλήματα». «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη ροή» πρόσθεσε ο κ. Κόπτσης.
Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανάλογο πρόβλημα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς σε αυτές τα θέματα προκύπτουν και διανέμονται από άλλο, ανεξάρτητο δίκτυο.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ η επίθεση των χάκερ δεν έγινε στην πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, όπως τη Δευτέρα, αλλά στο δίκτυο του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) που υποστηρίζει την Τράπεζα Θεμάτων.
Λόγω αυτής της επίθεσης καταγράφηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην άντληση θεμάτων από σχολεία σε αρκετές περιοχές, ανάμεσα στις οποίες Θεσσαλονίκη, Θεσπρωτία, Κέρκυρα, Ηλεία, Κερατσίνι.
Πηγή: protothema.gr