Χ. Αγκαστινιώτης: Προτεραιότητα να έρθει ΦΑ στην Κύπρο για παραγωγή ηλεκτρισμού

Προτεραιότητα της Kυβένησης, με την οποία συμφωνεί το ΚΕΒΕ, είναι να έρθει στην Κύπρο φυσικό αέριο άμεσα, για παραγωγή φτηνού ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, μετά τη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΒΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό, την Τρίτη.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία παρακάθισε και ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, συζητήθηκε πληθώρα θεμάτων που αφορούν το ΚΕΒΕ, την οικονομία και το πολιτικό πρόβλημα, ανέφερε ο κ. Αγκαστινιώτης στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ ανέφερε ότι "είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την Kυβέρνηση", σημειώνοντας τις δράσεις του ΚΕΒΕ, όσον αφορά τη συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους, την Πράσινη Γραμμή, συναντήσεις με τον Colin Stewart και τη συμμετοχή του ΚΕΒΕ στη δικοινοτική επιτροπή για την οικονομία.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το εμπόριο στην Πράσινη Γραμμή, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι το ΚΕΒΕ είναι εταίρος στο θέμα του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, τονίζοντας τη συνεργασία του ΚΕΒΕ με το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο (KTTO), με το οποίο από το 1973 υπάρχει συμφωνία. "Προγραμματίζουμε πολλές κοινές δράσεις, ούτως ώστε να διευκολύνουμε, μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και της δικαιοσύνης, την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων των δύο κοινοτήτων αλλά και τη διευκόλυνση τουρκοκυπριακών επιχειρήσεων να εναρμονιστούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα", σημείωσε.

Για το θέμα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου, ο κ. Αγκαστινιώτης, απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι είναι ορθή η προτεραιότητα της Kυβέρνησης μέρος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που υπάρχουν στην ΑΟΖ, να έρθει στην Κύπρο για να μπορέσει να παραχθεί φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα. "Τα κοιτάσματα που έχουμε είναι πολύ περισσότερα από τις ανάγκες της Κύπρου, οπότε δεν θα απογοητεύσουμε ούτε τους συνεργάτες μας, Ισραήλ, Αίγυπτο κ.λπ.", σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι ανάκγες της Κύπρου σήμερα δεν ξεπερνούν το 20-22% των κοιτασμάτων.

"Πρώτα θα φέρουμε στην Κύπρο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή και μετά ή συγχρόνως, θα γίνουν οι διεργασίες για να εφαρμοστεί και η εμπορευσιμότητα του", ανέφερε, τονίζοντας ότι το κόστος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα είναι "απαράδεκτα δυσβάσταχτο".

Άλλα θέματα που συζήτησε το ΚΕΒΕ με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ήταν τα εργασιακά, η μετεξέλιξη της ΑΤΑ, θέματα εμπορίου και βιομηχανίας, οι ταρίφες του λιμανιού, το τεχνολογικό πάρκο στο Πεντάκωμο. Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα των επιχειρήσεων, όπως το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, η αύξηση του εργασιακού κόστους, η έλλειψη εργατικού δυναμικού, η πολιτική εργοδότησης υπηκόων τρίτων χωρών και πολλά άλλα.

"Εκφράσαμε τη θετική μας άποψη για τις ενέργειες που γίνονται αλλά δηλώσαμε ότι εκ του αποτελέσματος θα κριθούμε όλοι. Ευελπιστούμε να τηρηθούν αυτά που ανακοινώθησαν και να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν", σημείωσε, αναφέροντας ότι έχουν συμφωνηθεί διάφορα πράγματα, τα οποία θα ανακοινώσει ο Πρόεδρος όταν θα είναι έτοιμος.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχτηκε στο Προεδρικό τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνεχίζει τον αμανέ του για δυο κράτη ο Τατάρ και προκαλεί-«Η Τουρκία το 1974 έφερε την ειρήνη»
Κοινή ανακοίνωση 12 οργανώσεων στα κατεχόμενα-Τάσσονται υπέρ της λύσης δυο κρατών
Νέες προκλήσεις των Τούρκων-Θέλουν να ανακοινώσουν ναυτική βάση στην Κύπρο ανήμερα της μαύρης επετείου
Καταδικαστική δήλωση για τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής
Ψηφίζουν Ούρσουλα Φουρλάς και Χατζηπαντέλα-Καταψηφίζουν οι υπόλοιποι, προβληματίζεται ο Γεάδης
Συναίνεση ζήτησαν στη συζήτηση στο ΕΚ οι ομάδες-Πώς τοποθέτησαν πριν τη ψηφοφορία
Στην Κύπρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις 20 Ιουλίου
Διορισμό Επιτρόπου Μεσογείου για προστασία εξωτερικών συνόρων προανήγγειλε η Ούρσουλα
Επανέλαβε την απαισιοδοξία της για το Κυπριακό η Αννίτα-«Εύχομαι να διαψευστώ»
Επίσκεψη Κασσελάκη στην Κύπρο για τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής