Λ. Χριστοφόρου: Σημαντικό η Κύπρος να απορροφήσει κονδύλια €1,2 δισ. από ΕΕ

Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να πετύχει την απορρόφηση των €960 εκ. σε χορηγίες και €260 εκ. σε δάνεια από την ΕΕ, είπε ο Λευτέρης Χριστοφόρου, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό, την Τρίτη.

Ο κ. Χριστοφόρου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη "σημαντική, εποικοδομητική, ωφέλιμη και παραγωγική" συζήτηση, σημειώνοντας ότι, ως Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, "επικεντρωθήκαμε στα θέματα που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση".

"Διαπιστώσαμε θέληση και αποφασιστικότητα από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας η Κύπρος να διεκδικήσει και να απορροφήσει τα κονδύλια που θα μας παρασχεθούν μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας", σημείωσε ο κ. Χριστοφόρου, υπογραμμίζοντας τη σημασία, η Κύπρος να κατορθώνει να έχει στη διάθεσή της περίπου €960 εκ. χορηγίες από την ΕΕ μέσα από τον μηχανισμό ανάκαμψης, μαζί με άλλα €260 εκ. δάνεια, τα οποία, όπως είπε, μπορούν να αποβούν προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας και της κυπριακής οικονομίας.

"Συζητήσαμε σε βάθος, ούτως ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να πετύχει και πάλι να απορροφήσει όλα τα κονδύλια", σημείωσε, τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι ανάμεσα στις πρώτες τέσσερις χώρες της ΕΕ που κατόρθωσαν να έχουν το ψηλότερο επίπεδο απορροφητικότητας για το προηγούμενο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ "και ευελπιστούμε ότι και στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο η Κύπρος και πάλι θα πρωταγωνιστήσει".

Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στηρίζει το έργο και την προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. "Θα προσπαθήσουμε κι εμείς να καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεών μας, ούτως ώστε η Κύπρος να μπορέσει μέσα σε αυτούς τους κανόνες λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου να προχωρήσει στην ορθή αξιοποίηση όλων των κονδυλίων της ΕΕ", κατέληξε.

Δειτε Επισης

Κυπριακό, περιφερειακά και διμερή σχέσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Προέδρου-ΥΠΕΞ Σ. Αραβίας
Προανήγγειλε θετικές εξελίξεις εντός του 2024 για ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα απαλλαγής θεωρήσεων εισόδου των ΗΠΑ ο ΠτΔ
ΒΙΝΤΕΟ: Το παράπονο Κύπριου στον Κασσελάκη για το ολίσθημα για κατεχόμενα και η ανεύθυνη αντίδραση
Τίμησε τον Χριστοδουλίδη με Προεδρικό μετάλλιο το Queens College
Συλλυπητήρια Προέδρου στην οικογένεια του αδικοχαμένου αστυνομικού που σκοτώθηκε στο καθήκον
Επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του για τη Δημαρχεία του Δήμου Παραλιμνίου-Δερύνειας ο Λούκας Πολυκάρπου
Διμερείς σχέσεις και Κυπριακό στις συναντήσεις Κόμπου στη Νέα Υόρκη
Επιμένει για τις υπερωρίες της Κωμοδρόμου το ΑΚΕΛ-«Ο ΚΕ διαψεύδει το έντυπο που επανειλημμένα υπόγραφε»
Μέτσολα προς Αμμοχωστιανούς-«Ακλόνητη η θέση του ΕΚ για την Κύπρο»
Διεκδικεί το χρίσμα του ΔΗΣΥ για Δήμαρχος Παραλιμνίου-Δερύνειας ο Παναγιώτης Κύζας