Εισηγήσεις για την προώθηση χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Σε σειρά εισηγήσεων για την προώθηση της χρήσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κύπρο, προέβη το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου (ΣΟΑΚ). 

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Συμβούλιο αναγνωρίζει τη σημαντικότητα των δράσεων που ήδη προωθούνται από την κυβέρνηση σε σχέση με την ηλεκτροκίνηση και την επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου που έχει τεθεί για μηδενικές εκπομπές από καινούρια αυτοκίνητα και φορτηγά έως το 2035.

Επιθυμώντας να συμβάλει στην όλη προσπάθεια, εισηγείται την επιδότηση επιτοκίων δανείων για πράσινα αυτοκίνητα, την απαλλαγή τελών κυκλοφορίας, την μείωση φόρου στις εταιρείες που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και παρέχουν σημεία φόρτισης, την επιχορήγηση ποσού σε εταιρείες για αντικατάσταση αυτοκινήτων, τη διεύρυνση του δικτύου φορτιστών, τη δημιουργία χώρων στάθμευσης ειδικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και για την υποστηρικτική πολιτική προτείνει την βελτίωση των δημόσιων μεταφορών με γνώμονα την πράσινη μετάβαση και ηλεκτροκίνηση.

Σημειώνει ότι στην Κύπρο, οι οδικές μεταφορές ευθύνονται για το 50% περίπου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τις δραστηριότητες που δεν εντάσσονται στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών και ότι εθνικός στόχος της Κύπρου για το 2030 είναι όπως το 25% των νέων εγγραφών οχημάτων να είναι ηλεκτροκίνητα και μέχρι το 2035 το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 100%.

"Η μετάβαση, όμως, θα πρέπει να είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς. Οι πολίτες θα επηρεαστούν από τον στόχο αυτό λόγω του αυξημένου κόστους που καλούνται να επωμιστούν και ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξεύρει τρόπους στήριξης, ειδικότερα των ομάδων του πληθυσμού/περιοχών/τομέων που επηρεάζονται περισσότερο" αναφέρει.

Ολόκληρο το κείμενο της πρότασης βρίσκεται αναρτημένο και στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα