Τα ονόματα που ακούγονται για τη νέα κυβέρνηση Ερντογάν-Την Παρασκευή η ορκωμοσία

Μετά τις εθνικιστικές κορώνες το πρωί της Δευτέρας όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρομοίασε την εκλογική του νίκη με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν στην Τουρκία για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησής του μετά την νίκη του στις εκλογές.

Σύμφωνα με τον Ιμπραΐμ Καλίν, σύμβουλο του Ερντογάν, την Παρασκευή (2/6) αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Ήδη στην Τουρκία έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και σενάρια για το ποιοι θα αναλάβουν τα κρίσιμα υπουργεία.

Ο ίδιος ο Ιμπραΐμ Καλίν προαλείφεται για το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ για το υπουργείο Άμυνας κυκλοφορεί το όνομα του επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.

Ακλόνητος φαίνεται πως είναι στη θέση του Υπουργού Άμυνας ο Χουλουσί Ακάρ. Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ ο Ερντογάν αναμένεται να συνεχίσει με τον Ακάρ επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, με τον ίδιο να πρέπει να αφήσει την βουλευτική έδρα που κέρδισε, άλλωστε υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ των δύο αξιωμάτων.

Το ίδιο ζήτημα υπάρχει και για την υποψηφιότητα του Σουλεϊμάν Σοϊλού, που επίσης ακούγεται έντονα πως θα διατηρηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών.

Με μεγάλο ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται και το αν θα αξιοποιηθεί στη νέα κυβέρνηση ο Σινάν Ογάν, ο υπερεθνικιστής προεδρικός υποψήφιος, ο οποίος ευθέως στήριξε στον δεύτερο γύρο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Θολό το τοπίο στην αντιπολίτευση την επομένη ημέρα του θριάμβου του Ερντογάν

Εν τω μεταξύ την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν και η παράταξή του, μετά την μάλλον εύκολη νίκη της Κυριακής, θέλουν να δώσουν την εικόνα της συνέχειας, η αντιπολίτευση στην Τουρκία καλείται να βρει ρόλο και αφήγημα για τα επόμενα πέντε χρόνια εξουσίας του Ερντογάν.

Μια πρώτη ένδειξη έδωσε ίσως ο λόγος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που έδειχναν την εκ νέου επικράτηση του προέδρου Ερντογάν.

Ο ίδιος δεν θέλησε να παραιτηθεί (και δεν δικαίωσε το ειρωνικό «μπάι μπάι, Κεμάλ» του Ερντογάν και των οπαδών του), ενώ έδωσε το μήνυμα ότι αρχίζει ένας αγώνας έναντι στον ολιγάρχη και έναντι στην οικονομία και τον πληθωρισμό που κάνουν τους Τούρκους να υποφέρουν, αδειάζοντας το ψυγείο τους.

Ήδη από την επομένη του πρώτου γύρου και της παρ'ολίγον νίκης του Ερντογάν, ο Κιλιτσντάρογλου φώναζε «είμαι εδώ». Ωστόσο, όπως παρατηρεί η Sabah, το «είμαι εδώ» μετά τον δεύτερο γύρο φαινόταν λιγότερο σίγουρο. Μετά την ήττα το μιμίδιο γύρισε μπούμερανγκ και στα κοινωνικά δίκτυα πολλοί άρχισαν να γράφουν «είσαι ο Κεμάλ και φεύγεις».

Όσο περνούσε η ώρα, το βράδυ της Κυριακής η ατμόσφαιρα στα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου γινόταν όλο και πιο καταθλιπτική. Τελικά και ο εκπρόσωπος Φαΐκ Οζτράκ που έλεγε ότι η μάχη δίνεται «στήθος με στήθος» αποχώρησε χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις.

Μόνο η Μεράλ Ακσενέρ, η ηγέτης του Καλού Κόμματος του έτερου βασικού πόλου της αντιπολίτευσης, συνεχάρη ειλικρινά τον Ερντογάν για τη νίκη του. Προεκλογικά είχε ίσως πλειοδοτήσει σε επιθέσεις κατά του Ερντογάν και της πολιτικής του.

Εν τέλει, η πρώτη αποτίμηση της ήττας έγινε από τους έξι ηγέτες της αντιπολίτευσης που συναντήθηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής στα κεντρικά γραφεία του CHP. Αποχώρησαν έπειτα από μια ώρα χωρίς να προβούν σε καμία δήλωση.

Ο Κιλιτσντάρογλου είχε, βέβαια, να πολεμήσει στο δυσμενές κλίμα -ακόμη και με ωμά fake news- που είχε στήσει η πλευρά Ερντογάν, που κατάφερε να μην «πληγωθεί» από την οικονομική κρίση και από την καταστροφή των σεισμών του Φεβρουαρίου. Σε αυτές τις συνθήκες, αναφέρει η Haaretz, το 45% του πρώτου γύορυ ήταν ένας προσωπικός άθλος για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, μετά τη χαμένη χρυσή ευκαιρία του πρώτου γύρου για την εκθρόνιση του Ερντογάν και την απογοήτευση που έφερε στην αντιπολίτευση, ο Κιλιτσντάρογλου έδειξε ότι έχασε τον βηματισμό του και η εκστρατεία πήρε τον κατήφορο της ξενοφοβίας και του αντιφιλελευθερισμού – ο ίδιος άλλοτε ήταν οξύς και άλλοτε καθησυχαστικός.

Αμφισβήτηση ενόψει στο CHP

Τη Δευτέρα, συνεχίζει η τουρκική εφημερίδα, ήταν ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έβαλε κατά του Κιλιτσντάρογλου.

Δήλωσε ότι «το μόνο πράγμα που δεν αλλάζει είναι η ίδια η αλλαγή» και ότι «δεν περιμένουμε πια διαφορετικά αποτελέσματα κάνοντας τα ίδια πράγματα». Η δήλωση του δημοφιλούς δημάρχου, που θα μπορούσε να είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν με πιθανόν καλύτερα αποτελέσματα, θεωρήθηκε ότι έμμεσα αμφισβητεί την ηγεσία του κόμματος.

Ένας πρώην βουλευτής του κόμματος, ο Τανζού Οζκάν, ήταν σαφέστερος, καλώντας τον Κιλιτσντάρογλου να παραιτηθεί. Είπε ότι όσοι ήταν αντίθετοι με την υποψηφιότητα τη στήριξαν με σφιγμένα δόντια και ότι, μετά την ήττα είναι ώρα για τον Κιλιτσντάρογλου πρέπει να πάει στο σπίτι του με αξιοπρέπεια για να είναι με τα εγγόνια του.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το CHP μπορεί να συγκαλέσει συνεδρίαση σε δύο μήνες και να προγραμματίσει εκλογές για την ηγεσία του. Ο Κιλιτσντάρογλου πιστώνεται μεν τη μετατροπή του παραδοσιακά κοσμικού κόμματος σε έναν νέο πολιτικό κολοσσό, ο οποίος έχασε τον πυρήνα της ιδεολογίας του στην πορεία. Οι επικριτές του δεν ξεχνούν τους φιλικούς δεσμούς με το φιλοκουρδικό κόμμα, αλλά ούτε την όψιμη συμμαχία με τον ακροδεξιό Ουμίτ Οζντάγ , οι εκλογικές επιδόσεις του οποίου ήταν ούτως ή άλλως πενιχρές.

Όσο για τα άλλα κόμματα, το τοπίο παραμένει θολό.

Τα περισσότερα εξασφάλισαν κοινοβουλευτικές έδρες στις εκλογές της 14ης Μαΐου, χάρη στον Κιλιτσντάρογλου, βέβαια και πάλι πλειοψηφεί στην Εθνοσυνέλευση το κόμμα του Ερντογάν. Και στο Καλό Κόμμα της Ακσενέρ θα υπάρξουν το προσεχές διάστημα εσωκομματικής διαδικασίες. Καθώς είναι τα μεγαλύτερα της συμμαχίας, που παρά λίγο και αυτή να καταρρεύσει πριν βρει ηγέτη, θα δώσουν τον τόνο για τις κινήσεις της αντιπολίτευσης.

Υπήρξαν, από την άλλη, συνομιλίες για τον σχηματισμό μιας νέας συμμαχίας μεταξύ του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και του Κόμματος του Μέλλοντος (GP), με επικεφαλής πρώην μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), μαζί με το Κόμμα της Ευδαιμονίας (SP), αλλά δεν καρποφόρησε.

Ώρα, λοιπόν, για μετεκλογική ενδοσκόπηση με φόντο έναν κραταιό Ερντογάν που δεν φαίνεται να βλέπει για την ώρα έναν επικίνδυνο αντίπαλο.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι