Ποιος θα καθαρίσει την κοπριά από τους στάβλους του Αυγείου; Τρία ερωτήματα για τα στημένα

Σε κάθε περίπτωση αποκάλυψης υπό εκκόλαψη σκανδάλου ή σοβαρής καταγγελίας που μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, συμβαίνει το εξής παράδοξο. Αρμόδιοι και αναρμόδιοι, όταν θεωρούν πως η καταγγελία αγγίζει τους άλλους και όχι αυτούς, επιδίδονται σε ένα επικοινωνιακό σαφάρι. Αρχίζουν να κάνουν δηλώσεις δεξιά και αριστερά, να προβαίνουν σε αναρτήσεις και γενικά να επιχειρούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού προς το πρόσωπό τους, με στόχο βέβαια, να αποκομίσουν μακροπρόθεσμα οφέλη, κυρίως εκλογικά, παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως Μεσσίες κατά της διαφθοράς.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ουσία να χάνεται κάπου στον δρόμο και ο κόσμος αντί να ενημερώνεται, τελικά να μπερδεύεται και να χάνει το νόημα της όλης ιστορίας. Αντί δηλαδή να πιέζει και να ζητά απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα, προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, ο μέσος πολίτης μετατρέπεται σε κομιστή των συνθημάτων που ο κάθε ένας που θεωρεί πως είναι αρμόδιος επαναλαμβάνει με στόμφο, με κάθε ευκαιρία δημόσιας παρουσίας του, δημιουργώντας μόνο θόρυβο, σύγχυση και εκτροχιασμό της συζήτησης από την ουσία.

Αυτό συμβαίνει και στις πρόσφατες καταγγελίες για τον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο Χάρης Σαββίδης με απλή και κατανοητή γλώσσα, εξήγησε και στους βουλευτές αλλά και την περασμένη Παρασκευή στο podcast του Χριστόφορου Χριστοφή, LegalMatters, την ουσία των πολύ σοβαρών καταγγελιών του και τα βασικά ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων.

Αφήνοντας κατά μέρος την προσωπική, όπως εξελίχθηκε κόντρα του Αντρέα Παπαχαραλάμπους με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και τα όσα θυμήθηκαν να πουν κάποιοι βουλευτές, απλά για να προκαλέσουν εντύπωση και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μέσων, ώστε να παίξουν και οι δικές τους τοποθετήσεις και δηλώσεις, ο δικηγόρος Χάρης Σαββίδης, περιέγραψε με δυο κουβέντες την δική του εμπλοκή στις υποθέσεις των στημένων.

Θα ήταν πιο εύκολο, όλα αυτά που ο Χάρης Σαββίδης λέει, να μπουν σε μια σειρά, έτσι ώστε να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του σκανδάλου, αλλά και την ανάγκη να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις, από συγκεκριμένα πρόσωπα, που ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπερπροβάλλονται, το τελευταίο διάστημα είναι εξαφανισμένα.

Τα βασικά ζητήματα που προκύπτουν από τα όσα ανέφερε ο Χάρης Σαββίδης είναι τρία:

Α) Τι συνέβη τελικά με τους 16 κόκκινους φακέλους για τους οποίους η ΚΟΠ δηλώνει άγνοια;

Β) Ποιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της UEFA τηλεφώνησε στον Χάρη Σαββίδη, εκφράζοντας το παράπονο γιατί δημοσιεύτηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας η ύπαρξη 16 φακέλων;

Γ) Σε ένα άλλο επίπεδο, ποια είναι η τύχη των δύο πορισμάτων που ετοίμασε ως ερευνώντας λειτουργός ο κ. Σαββίδης για τον χώρο του ποδοσφαίρου και τη διαιτησία, στη βάση των καταγγελιών Παπασταύρου;

Οι δεκαέξι φάκελοι και η άγνοια της ΚΟΠ

Πιάνοντας το νήμα από την αρχή, έχει σημασία να αντιληφθεί κανείς τη σειρά που συνέβησαν τα πράγματα αλλά και τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση των δεκαέξι φακέλων που αποστάλθηκαν, ενδεχομένως από λάθος από την UEFA προς τον Χάρη Σαββίδη, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού.

28/9/2020 Ο Χάρης Σαββίδης λαμβάνει στο email στοιχεία στα οποία περιλαμβάνεται και ένας συγκεντρωτικός πίνακας με στοιχεία για 16 κόκκινους φακέλους για μια περίοδο 18 μηνών, από τον Ιανουάριο του 2019, μέχρι τον Αύγουστο του 2020.

Συγκεκριμένα από τους δεκαέξι φακέλους, οι έντεκα αφορούν την Καρμιώτισμα και οι πέντε τον Ερμή. Σύμφωνα με τον Χάρη Σαββίδη, με βάση την τακτική που ακολουθείτο, αυτοί οι φάκελοι, είχαν σταλεί μεμονωμένα ο κάθε ένας, στην Ομοσπονδία, μέσα στο διάστημα των 18 μηνών, ωστόσο δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την ΚΟΠ.

Με βάση τους κανονισμούς, κανονικά η UEFA στέλνει άμεσα έναν κόκκινο φάκελο και στις περιπτώσεις που κατονομάζεται και η υπαίτια ομάδα για ένα στημένο, εφαρμόζει τον πειθαρχικό κανονισμό, ο οποίος προβλέπει από βαριά πρόστιμα, μέχρι αφαίρεση βαθμών, υποβιβασμό ή ακόμα και διαγραφή Σωματείου από τα μητρώα της Ομοσπονδίας.

29/9/2020 Την επόμενη ημέρα ο Χάρης Σαββίδης ενημερώνει τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής Δεοντολογίας για τα στοιχεία που ήρθαν στην κατοχή του από την UEFA. Ομόφωνα τα μέλη της επιτροπής, υπό την προεδρία του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, συμφωνούν όπως ετοιμάσουν δελτίο Τύπου για να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για αυτή την πολύ σοβαρή εξέλιξη.

30/9/2020 Την επόμενη ημέρα εκδίδεται από την Αρχή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού ανακοίνωση στους οποίους ενημερώνει ότι έλαβε κόκκινους φακέλους

7/10/2020 Μια εβδομάδα μετά, πραγματοποιείται στα γραφεία της ΚΟΠ, συνάντηση στην παρουσία του προέδρου της Ομοσπονδίας, Γιώργου Κούμα, του Ανθούλλη Μυλωνά, και του Αντρέα Παπαχαραλάμπους και Χάρη Σαββίδη.

Εκεί, σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, ο κ. Κούμας υπέδειξε κατηγορηματικά, ότι η ΚΟΠ δεν έλαβε κανέναν κόκκινο φάκελο για κανένα από τους δεκαέξι που αναφέρονταν στον πίνακα που απέστειλε η UEFA στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαββίδης, «όταν ρωτήσαμε πόσους φακέλους πήραν σε ενάμιση χρόνο, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2019, μέχρι τον Αύγουστο του 2020, η απάντηση ήταν «κανέναν».

Το ερώτημα που προκύπτει, είναι πώς γίνεται, αφού με βάση το πρωτόκολλο που ακολουθείτο, οι κόκκινοι φάκελοι αποστέλλονται από την UEFA προς την Ομοσπονδία για να εφαρμόσει τους πειθαρχικούς κανονισμούς της, από τους δεκαέξι ολόκληρους φακέλους, δεν στάλθηκε ούτε ένας;

O έμμισθος της UEFA που εργάζεται στην ΚΟΠ

Σχολιάζοντας ο κ. Σαββίδης, στον Χριστόφορο Χριστοφή, είπε, πως εάν η ΚΟΠ πήρε τους φακέλους και το απέκρυψε υπάρχει τεράστιο θέμα, όπως υπάρχει και αν κάποιος που όφειλε να τους αποστείλει στην ΚΟΠ δεν το έπραξε. Ερωτηθείς πάντως από τον Χριστόφορο Χριστοφή, εάν η UEFA ζητά ενημέρωση από τις Ομοσπονδίες για τις ποινές που επέβαλε για τους φακέλους, ο κ. Σαββίδης εξήγησε πως σε κάθε ομοσπονδία, υπάρχει ένας έμμισθος της UEFA, o οποίος πληρώνεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, και είναι σε ανοικτή γραμμή με τα Κεντρικά τους για να διαχειρίζεται τους φακέλους.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο, φέρει τον τίτλο του integrity officer, δηλαδή του γραμματέα διαφάνειας της UEFA. Στην ΚΟΠ ο έμμισθος της UEFA, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την παραλαβή και διαχείριση των κόκκινων φακέλων, είναι σύμφωνα με τον Χάρη Σαββίδη, ο Μιχάλης Αγγελίδης.

Συνεπώς, ένα από τα βασικά ερωτήματα που χρήζει μιας ξεκάθαρης απάντησης, είναι πώς και γιατί ο κ. Κούμας δήλωσε άγνοια ενώπιον των δύο μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού για την ύπαρξη δεκαέξι ολόκληρων κόκκινων φακέλων, στους οποίους σύμφωνα με τον Χάρη Σαββίδη, υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχεία, που καθιστούσαν πέραν πάσης αμφιβολίας το στήσιμο συγκεκριμένων αγώνων, αφού συνοδεύονταν από πλούσιο συνοδευτικό υλικό, ακόμα και προφίλ ποδοσφαιριστών και παραγόντων.

Το τηλεφώνημα και η εμπλοκή της UEFA

Το δεύτερο ζήτημα, που είναι άμεσα σχετιζόμενο με το πιο πάνω, έχει να κάνει με το τηλεφώνημα που δέχθηκε από υψηλόβαθμο αξιωματούχο της UEFA o Χάρης Σαββίδης, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση που είχε στην ΚΟΠ με τον Γιώργο Κούμα και τον Ανθούλλη Μυλωνά.

Η συγκεκριμένη καταγγελία για το τηλεφώνημα, δίνει μια νέα, τρομερή διάσταση στην υπόθεση, αφού εάν επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες Σαββίδη, το σκάνδαλο φτάνει μέχρι τα κεντρικά γραφεία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τον Χάρη Σαββίδη, ο αξιωματούχος της UEFA τον κάλεσε και μπήκε κατευθείαν στο ψητό. «Με μια απότομη εισαγωγή, του τύπου έχετε εκδώσει ένα δελτίο Τύπου ότι παραλάβατε κόκκινους φακέλους από την UEFA. Δεν έπρεπε να το δημοσιοποιήσετε». Μάλιστα ο αξιωματούχος, τον οποίο ο Χάρης Σαββίδης δεν κατονόμασε μέχρι στιγμής, του είπε πως έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις της UEFA με την ΚΟΠ και πως ο ίδιος έχει δεχθεί παράπονα.

Δηλαδή την ώρα που η ηγεσία της ΚΟΠ, δήλωνε άγνοια στην Επιτροπή Δεοντολογίας για τους δεκαέξι φακέλους, φέρεται - σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σαββίδης - να προέβη σε διαβήματα στην UEFA, εκφράζοντας παράπονα για το γεγονός ότι ενημερώθηκε, είτε εσκεμμένα είτε εκ παραδρομής, η Επιτροπή Δεοντολογίας για την ύπαρξη δεκαέξι φακέλων, η οποία μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση.

Εξάλλου, ο εν λόγω αξιωματούχος της UEFA, ενημέρωσε τον Χάρη Σαββίδη, πως δεν θα ξαναενημερώσουν την Επιτροπή Δεοντολογίας για την ύπαρξη φακέλων.

Συνεπώς τα ερωτήματα που προκύπτουν από την εν λόγω καταγγελία Σαββίδη, είναι αρκετά. Πρώτον, ο κ. Σαββίδης θα πρέπει να αποκαλύψει ποιος τον πήρε τηλέφωνο από την UEFA. Δεύτερον η ΚΟΠ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει, εάν την ώρα που δήλωνε άγνοια για την ύπαρξη των φακέλων, έκανε και παράπονα στην UEFA για το γεγονός ότι ενημέρωσε και μια άλλη αρχή πέραν αυτής. Τρίτον η ίδια η UEFA καλείται να καθαρίσει το όνομα της και να απαντήσει στην κατηγορία του κ. Σαββίδη, ότι υψηλόβαθμος αξιωματούχος της παρενέβη στο έργο μιας ανεξάρτητης Αρχής, όπως είναι η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού.

Τα πορίσματα που χάθηκαν στη διερεύνηση

Την ίδια ώρα, από τις παρεμβάσεις του Χάρη Σαββίδη, τόσο στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής όσο και στο podcast του Χριστόφορου Χριστοφή, προκύπτει και ένα άλλο ζήτημα, ανεξάρτητο από τα πιο πάνω. Αυτό έχει να κάνει με τα δύο πορίσματα που ο ίδιος ετοίμασε και τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, περιλαμβάνουν σοβαρά στοιχεία, τα οποία επιτρέπουν την ποινική διερεύνηση τους από τις διωκτικές Αρχές.

Τα δύο πορίσματα ετοιμάσθηκαν στη βάση των Καταγγελιών Παπασταύρου. Ειδικότερα το πρώτο αφορά ποδοσφαιρικό παράγοντα και ετοιμάσθηκε στη βάση της μαρτυρίας του προέδρου της Ομόνοιας, ενώ το δεύτερο είναι ογκωδέστατο και αφορά τον χώρο των ποδοσφαιρικών παραγόντων και της διαιτησίας.

Το πρώτο πόρισμα παραδόθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 2020 στη Νομική Υπηρεσία και έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Σε κάποια στιγμή, όπως είπε ο κ. Σαββίδης, λέχθηκε ότι αυτό διαβιβάστηκε στην Αστυνομία και σε αυτό το πλαίσιο κατέθεσε και ο ίδιος, ωστόσο δεν υπήρξε καμία εξέλιξη.

Το δεύτερο πόρισμα, που σύμφωνα με τον Χάρη Σαββίδη είναι πολύ μεγαλύτερο και πιο σημαντικό, ολοκληρώθηκε μετά την αποχώρηση Παπαχαραλάμπους από την Επιτροπή και την ανάληψη της προεδρίας από τον Χάρη Πογιατζή. Σε αυτό περιλαμβάνονται καταγγελίες για ασυμβίβαστο, θέματα της διαιτησίας και εμπλοκή παραγόντων σε στημένα. Αυτό παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία τον Ιανουάριο του 2022 και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι, σε σχέση με τις σοβαρές καταγγελίες που περιλαμβάνει.

Πάντως για το δεύτερο πόρισμα, αξίζει να σημειωθεί πως ήδη τρέχει αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού κατά της Επιτροπής Διαιτησίας.

Το ερώτημα που προκύπτει από εδώ, έχει να κάνει με τις ενέργειες που έγιναν από τις αρμόδιες Αρχές, τη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία, δηλαδή, σε σχέση με τα όσα περιλαμβάνονται στα δύο πορίσματα. Δεδομένου ότι έχει παρέλθει σημαντικός χρόνος από τη στιγμή που παραδόθηκαν, υπάρχει η ανάγκη να δοθούν απαντήσεις, για την καθυστέρηση που παρατηρείται.

Προβληματισμός…

Και μιας και η κουβέντα πάει και στους Θεσμούς που είναι ταγμένοι να υπηρετούν την ισονομία και τη Δικαιοσύνη, έχει τη δική του αξία να καταγραφεί η μαρτυρία του Χάρη Σαββίδη, σε σχέση με τον τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Όπως έιπε, υπήρξαν πρωταγωνιστές σε υποθέσεις στημένων, αλλά ενώπιον του παρουσιάστηκαν διστακτικοί για να μιλήσουν.

Ο ίδιος μετά την έλευση των φακέλων, μίλησε σε προκαταρκτικό επίπεδο, όπως είπε με εμπλεκόμενους των ομάδων. Η εκτίμηση του είναι πως, «ξέρουν πάρα πολλοί πάρα πολλά, φοβούνται και δεν θέλουν να μπλέξουν, θεωρούν ότι δεν θα γίνει τίποτε, δεν πιστεύουν στους θεσμούς, δεν πιστεύουν ότι υπάρχει πραγματική βούληση για πάταξη της διαφθοράς. Θεωρούν ότι με μαγικό τρόπο ή πολιτικές παρεμβάσεις τα πάντα θα αποσιωπηθούν. Πολύ πιθανόν αυτός που το είπε να θυματοποιηθεί. Είναι πολλά πράγματα που δεν αφήνουν τον κόσμο να δώσει κατάθεση και να το πάρει παρά πέρα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σαββίδης, δίνοντας με τον πιο παραστατικό τρόπο την εικόνα που επικρατεί, όχι μόνο σε όσους γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις για το κυπριακό ποδόσφαιρο αλλά και όλους όσους, γνωρίζουν άλλες υποθέσεις διαφθοράς που έχουν μείνει αδιερεύνητες.

Άλλωστε ο ίδιος ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν κλήθηκε σε εποχή όχι μακριά από τις ημερομηνίες των πιο πάνω αγώνων που αφορούν οι ελλίποντες κόκκινοι φάκελοι, να αναφερθεί στο κυπριακό ποδόσφαιρο, έκανε λόγο για τον «στάβλο του Αυγεία», και μάλλον δεν είχε άδικο. Άλλωστε κανένας δεν τον κατηγόρησε ή τον επέκρινε για αυτές του τις δηλώσεις. Σήμερα που η μυρωδιά του στάβλου, άρχισε να ενοχλεί και τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, είναι αδήριτη η ανάγκη να απαντηθούν τα ερωτήματα, που τίθενται πιο πάνω για να φανεί με ποιου την ευθύνη δεν έγιναν όλα όσα προβλέπονται, ακόμα και σήμερα, έτσι ώστε να περιορισθεί αν μη τι άλλο η μυρωδιά από την κοπριά.

Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο εδώ του Legal Matters

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
«Θέλουμε μία ζωή απαλλαγμένη από τον φόβο της αστυνομικής βίας»-Ειρηνική διαμαρτυρία μεταναστών
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων