Τα... έψαλλαν στον Αρχιεπίσκοπο Αποελίστες για τον Ομονοιάτη κληρικό-Το παρασκήνιο πριν την αργία

Μέχρι και τον Αρχιεπίσκοπο έφτασαν τα παράπονα των οπαδών της ομάδας του ΑΠΟΕΛ, για το βίντεο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, στο οποίο απεικονιζόταν ο διάκονος που οργάνωνε οπαδούς της Ομόνοιας, φωνάζοντας συνθήματα κατά της ομάδας, στη διάρκεια του τελικού κυπέλου, με τον Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής να του επιβάλει την ποινή της αργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβλήθηκε ποινή στον ιερέα-οργανωτή στην κερκίδα της Ομόνοιας-Τέθηκε σε αργία

Μάλιστα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Μητρόπολης Ταμασσού, ο κληρικός υπέδειξε μεταμέλεια και ζήτησε συγνώμη από τον Μητροπολίτη, παρόλα αυτά τήρησε τις διατάξεις του καταστατικού της Εκκλησίας και κατόπιν ερευνών, επέβαλε την συγκεκριμένη ποινή.

Ωστόσο, όπως προκύπτει, οι διαμαρτυρίες των οπαδών της ομάδας του ΑΠΟΕΛ προς τον Αρχιεπίσκοπο, ήταν αυτές που άσκησαν πίεση προς τον Μητροπολίτη, ώστε να διερευνηθεί το περιστατικό και εν συνεχεία να αποφασιστεί, όπως τεθεί σε αργία ο κληρικός.

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο Θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, ο Μητροπολίτης γνώριζε για το οπτικοακουστικό υλικό, ωστόσο υπήρξαν αντιδράσεις από τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ προς τον Αρχιεπίσκοπο και ο Μητροπολίτης προχώρησε τη διαδικασία μέσα από το καταστατικό. «Από τη στιγμή που ήρθε εις γνώσιν του Μητροπολίτη μια ανάρμοστη συμπεριφορά, είχε την υποχρέωση να τηρήσει το καταστατικό, επιβάλλοντας την ανάλογη ποινή».

Το ατόπημα του συγκεκριμένου κληρικού, ήταν πως πήρε την ντουντούκα και επέλεξε να οργανώσει τους οπαδούς της Ομόνοιας, με σύνθημα που περιείχε ύβρεις, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να βρίζει. Βέβαια, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πρωτοφανής περίπτωση, αφού όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο κος Κυριακού, δεν έχει καταγραφεί κάτι παρόμοιο.

Παράλληλα, με αφορμή το περιστατικό, καλεί την Ιερά Σύνοδο όπως δώσει εντολή στα μέλη της να εφαρμόζουν τους κανόνες χειροτόνησης, αφού ο εν λόγω κληρικός είναι μόλις 21 ετών. «Χειροτονήθηκε όταν ήταν δεκαεννέα ετών. Πράγμα αντίθετο με τους κανόνες της Εκκλησίας που ορίζουν πως εάν κάποιος θέλει να γίνει διάκονος, πρέπει να είναι 25 ετών. Η Ιερά Σύνοδος, θα πρέπει να δώσει εντολή στα μέλη της, δηλαδή στους Επισκόπους που χειροτονούν να εφαρμόζουν τους κανόνες, στους οποίους αναφέρεται, ότι κάποιος μπορεί να χειροτονηθεί ως διάκονος στα 25 και ιερέας στα 30 του έτη».

Ερωτήματα για την στάση της Εκκλησίας σε σοβαρότερα αδικήματα

Η περίπτωση του κληρικού, έχει προκαλέσει σωρεία ερωτημάτων στην κοινή γνώμη, όσον αφορά το δικαίωμα ενός κληρικού να παρακολουθεί το αγαπημένο του άθλημα (σ.σ. ποδόσφαιρο), αλλά κυρίως για την άμεση αντίδραση της Εκκλησίας σε αυτή την υπόθεση, με την επιβολή της ποινής της αργίας, σε αντίθεση με άλλα σοβαρότερα αδικήματα που βαραίνουν άλλους ιερείς, όπως αυτή του Μητροπολίτη τέως Κιτίου, ο οποίος έχει κριθεί ένοχος για άσεμνη επίθεση σε βάρος 16χρονης, που διαπράχθηκε το 1981.

Θέλοντας να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες του κόσμου, ο κος Κυριάκου ξεκαθάρισε πως οι ιερείς έχουν το δικαίωμα να είναι οπαδοί κάποιας ομάδας και να πηγαίνουν στα γήπεδα για να παρακολουθήσουν αγώνες. Θα πρέπει όμως, τόνισε, να δίνουν το καλό παράδειγμα προς τους υπόλοιπους γύρω τους, με την συμπεριφορά τους. «Εάν δεν είχε χειροτονηθεί σε τέτοια νεαρή ηλικία τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, γιατί θα μετέβαινε στο γήπεδο με τα κανονικά του ρούχα και όχι με τα ράσα».

Όσον αφορά την περίπτωση του τέως Κιτίου, ο κος Κυριάκου, έκανε λόγο για μια εντελώς διαφορετική και σοβαρή υπόθεση που θα τύχει χειρισμού από την Ιερά Σύνοδο στις 13 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να συγκληθεί και για άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η περίπτωση του Παγκράτιου Μερακλή.

Ο τέως Κιτίου, όπως εξήγησε, λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών είναι αντιμέτωπος με την ποινή της καθαίρεσης, από την Ιερά Σύνοδο.

Πάντως, τα νομίματα, τα οποία καταγράφονται στον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας και τα οποία μπορούν να οδηγήσουν ένα ιερέα στην επιβολή της ποινής της αργίας, είναι πολλά, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος ή ο εκάστοτε Μητροπολίτης μπορεί να επιβάλει-εάν συντρέχει σοβαρός λόγος- ποινή αργίας μέχρι και για τρεις μήνες. Επί τους ουσίας, όταν ένας κληρικός τίθεται σε αργία έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί τα μυστήρια, αλλά όχι να συμμετάσχει στην τέλεσή τους.

Δειτε Επισης

Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
«Έχουμε δει τα κενά και κάναμε διορθώσεις», απαντούν ΥΠΑΜ και ΕΦ για την έκθεση της Ελεγκτικής
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»
Φρικτό έγκλημα στο Σικάγο-Σκότωσαν 19χρονη έγκυο και της αφαίρεσαν το μωρό
Προειδοποιεί το Ιράν-«Έχουμε εντοπίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ, είμαστε με το χέρι στη σκανδάλη»
Καταβολή επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας σε μητέρα ζητά η Λοττίδη-Απέρριπταν αιτήσεις της για 2,5 χρόνια
Αρνήθηκε της χημειοθεραπείες για να γεννήσει το παιδί της-Έζησε μαζί του μόλις οκτώ μήνες
Επιλύουν το θέμα των πολλαπλών συντάξεων με μια απλή δήλωση αποποίησης τα κόμματα