Σε ρυθμό εξαγγελιών το ΔΗΚΟ-Την Τετάρτη κλειδώνουν οι διαδικασίες

Ο βουλευτής Πάφου του Δημοκρατικού Κόμματος εξήγγειλε επίσημα τη Δευτέρα την υποψηφιότητά του για τις εσωκομματικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στις 9 Ιουλίου. Με μια λιτή ανάρτηση στο Facebook, ο κ. Σαββίδης ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεκδικήσει μία εκ των τριών θέσεων αντιπροέδρου του κόμματος. Είχε προηγηθεί προ μηνών η αναφορά του προέδρου, Νικόλα Παπαδόπουλου, ότι θα επαναδιεκδικήσει, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες επαναλαμβάνει την πρόθεσή του για υποψηφιότητα για την ανώτατη ηγεσία και ο Γιώργος Σολωμού.

Η υποψηφιότητα Χρύσανθου Σαββίδη φημολογείτο εδώ και καιρό στα ΔΗΚΟϊκά πηγαδάκια αλλά, όπως ο ίδιος δήλωσε, έλαβε την απόφαση μετά από την προτροπή πολλών συναγωνιστών και φίλων και κατόπιν αξιολόγησης των δεδομένων. Αντίστοιχα δεδομένα φαίνεται να αξιολογούν, όμως, κι άλλοι.

Όπως με τις πλείστες θέσεις στην ηγετική πυραμίδα του ΔΗΚΟ, η αρχική σκέψη των περισσότερων αξιωματούχων ήταν να επαναδιεκδικήσουν τις θέσεις τους, με εξαίρεση τον Οργανωτικό Γραμματέα, Φύτο Κωνσταντίνου, ο οποίος μετά από πολλά χρόνια κομματικής και πολιτειακής παρουσίας φαίνεται να επιθυμεί να «συνταξιοδοτηθεί» από τα υψηλά αξιώματα. Οι τρεις υφιστάμενοι αντιπρόεδροι είναι ο Λευκωσιάτης Μιχάλης Δαμιανός, ο Λεμεσιανός Νεόφυτος Χαραλαμπίδης και ο Παφίτης Αντώνης Αντωνίου. Πληροφορίες εδώ και καιρό ανέφεραν πως, σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες υποψηφιότητες, ενδεχομένως ο κ. Αντωνίου τελικά να μην επαναδιεκδικήσει, κάτι που θα διαφανεί το επόμενο διάστημα.

Σφήνα, πάντως, φαίνεται να μπαίνει άλλος ένας Λεμεσιανός, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο διεκδίκησης μίας από τις θέσεις αντιπροέδρου σκέφτεται σοβαρά και ο Ανδρέας Μιχαηλίδης. Πρόκειται για ένα παλιό στέλεχος του ΔΗΚΟ, με χρόνια δραστηριοποίησης στα κομματικά δρώμενα, πολύ γνωστό κυρίως στις τάξεις του ΔΗΚΟ Λεμεσού. Αν επαναδιεκδικήσουν και οι τρεις ή οι δύο από τους υφιστάμενους αντιπροέδρους, με την προσθήκη του κ. Σαββίδη και ενδεχομένως του κ. Μιχαηλίδη, η εκλογή των αντιπροέδρων αναμένεται να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις εσωκομματικές εκλογές με τα υφιστάμενα δεδομένα.

Πρόθεση να επαναδιεκδικήσουν τα αξιώματά τους έχουν ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, και η αναπληρώτρια πρόεδρος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία, ωστόσο, δεν το έχει εξαγγείλει. Με βάση τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση δεν αναμένεται να έχουν ανθυποψηφίους, αφού κανένα στέλεχος δεν φαίνεται να εξέφρασε πρόθεση διεκδίκησης αυτών των αξιωμάτων.

Μία θέση που φαίνεται να συγκεντρώνει ενδιαφέρον είναι αυτή του γενικού γραμματέα. Ο νυν κάτοχός της, Άθως Αντωνιάδης, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, ενώ σε σειρά παρουσιών του στα ΜΜΕ ο Γιώργος Σολωμού έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει το αξίωμα. Σκέψεις φαίνεται να κάνουν και κάποια άλλα στελέχη, αλλά δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη σαφής εικόνα. Σε ό,τι αφορά το αξίωμα του κεντρικού οργανωτικού, φαβορί θεωρείται ο αναπληρωτής του κ. Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Πελατές, όμως θα διαφανεί αν θα είναι τελικά υποψήφιος ή αν θα προκύψουν άλλα πρόσωπα.

Υπάρχει, πάντως, αρκετός χρόνος για ανακάτεμα της τράπουλας, δεδομένου ότι η κατάθεση υποψηφιοτήτων θα γίνει κάποια στιγμή στα μέσα Ιουνίου, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν ολοκληρωθεί τα διαδικαστικά του Εκλογικού Συνεδρίου. Για το ζήτημα αυτό θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή την Τετάρτη, ώστε να εγκρίνει την εισήγηση της Γραμματείας για τους κανονισμούς της διαδικασίας και να ορίσει τα χρονοδιαγράμματα και άλλα διαδικαστικά ζητήματα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το Εκλογικό Συνέδριο, πέραν της ανώτατης ηγεσίας, θα εκλεγούν και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς και των Επαρχιακών Επιτροπών του ΔΗΚΟ και ως εκ τούτου αναμένεται οι υποψηφιότητες να είναι δεκάδες και να στηθούν κάλπες σε όλες τις επαρχίες. Αρκετά στελέχη εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους, είτε για εκ νέου διεκδίκηση κομματικού αξιώματος που ήδη διαθέτουν είτε για άλλες θέσεις, ενώ υπάρχουν και νέα πρόσωπα που αναμένεται να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στα συλλογικά όργανα του κόμματος.

Δειτε Επισης

Επαφές του ειδικού αντιπροσώπου του Τατάρ με αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη
Δημόσια δαπάνη η κηδεία του Ξενοφώντα Καλλή με απόφαση Προέδρου-«Αφιέρωσε τη ζωή του για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων»
Σ. Στεφάνου: Το ΑΚΕΛ ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών
Π. Κανάρη: Συνεχίζουν οι εντατικές προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού
Διμερή και διεθνή θέματα στη συνάντηση του Κόμπου με τον Ινδό ομόλογο του
ΥΠΑΜ: Στόχος μας η άρση της κατοχής και η απελευθέρωση της πατρίδας μας
Διπλό «όχι» Τατάρ σε Γκουτέρες για κοινή συνάντηση με ΠτΔ και διορισμό απεσταλμένου-Θετική η Άγκυρα
Ποντάρει σε δύο + μία δημαρχίες η ΕΔΕΚ-Σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής η συζήτηση
Κρίση ηγεσίας και πολιτικής-Οι συσχετισμοί διαχείρισης της ήττας σε ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ
Επανέλαβε τη θέση για δύο κράτη στον Γκουτέρες ο Τατάρ-Έθεσε θέμα διάνοιξης νέου οδοφράγματος στη Μια Μηλιά