Ικανοποίηση ΔΗΣΥ για την υπογραφή του Νόμου για τα καύσιμα-«Δεν είναι διακοσμητικός ο ρόλος της Βουλής»

«Η υπογραφή του νομοσχεδίου μετά την εισήγηση του ΔΗΣΥ που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Βουλή, για τη μη επιβολή φόρου 4,2 σεντ το λίτρο στα καύσιμα, δεν μπορεί παρά να μας αφήνει ικανοποιημένους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ, επισημαίνοντας πως δεν είναι τυχαίο ότι υιοθετήθηκε ομόφωνα.

«Σχετικά ωστόσο με τις αναφορές που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της Προεδρίας, υποδεικνύεται πως θα πρέπει, πρώτα και κύρια, να συνεννοηθούν με τα συγκυβερνώντα κόμματα, τα οποία επίσης διαφώνησαν με το κυβερνητικό νομοσχέδιο», προστίθεται.

«Κατά δεύτερο, θα πρέπει να γίνει κατανοητό από την Προεδρία ότι ο ρόλος της Βουλής στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, δεν είναι διακοσμητικός αλλά εκ του Συντάγματος καθοριστικός», τόνισε ο ΔΗΣΥ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας το θέμα που αφορά τη μη ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης ως υποβλήθηκε, με το οποίο παρατεινόταν η μη επιβολή τελών για τα καύσιμα κατά το ήμισυ της φορολογίας κατανάλωσης, αλλά με τροποποίηση κατά τρόπο που συνεχίζεται η πλήρης απαλλαγή του φόρου κατανάλωσης καυσίμων.

Παρά το γεγονός ότι η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα είναι ότι συντρέχουν λόγοι που δικαιολογούν αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο ή αναπομπής του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναλογιζόμενος το γεγονός ότι τυχόν αναπομπή ή και αναφορά του νόμου θα είχε ως αποτέλεσμα από τις 5 Μαΐου 2023 οι τιμές των καυσίμων να επιστρέψουν στα επίπεδα της προ της μείωσης του φόρου κατανάλωσης, με το κόστος να επιβαρύνει πλήρως τους καταναλωτές μέχρι την εξέταση είτε της αναπομπής είτε της αναφοράς, αποφάσισε να υπογράψει τον νόμο ως έχει.

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»