Επιστολή Α. Δημητρίου προς Προέδρους Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων για το Βαρώσι

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, μετά τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για πώληση ξενοδοχείων στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, θα αποστείλει μέχρι αύριο επιστολή προς τους Ευρωπαίους ομολόγους της, με την οποία θα ενημερώνει για την παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, καθώς και τι τεκταίνεται στο θέμα της Αμμοχώστου.

Κληθείσα, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΔΗΠΑ, Μάριο Καρογιάν, να αναφέρει ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν για να αναχαιτιστούν αυτές οι ενέργειες, η κ. Δημητρίου είπε ότι «η Βουλή των Αντιπροσώπων ήδη ετοιμάζει επιστολή, η οποία θα φύγει μέχρι αύριο προς τους ομολόγους μας, ενημέρωσης για την παραβίαση των ψηφισμάτων κυρίως όσον αφορά αυτή την ουσία του ΟΗΕ και για το τι ακριβώς τεκταίνεται».

Παράλληλα, ανέφερε ότι σε επίπεδο Προέδρου της Βουλής, αλλά και βουλευτών, αξιοποιούν ορθότερα κάθε βήμα και ευκαιρία που τους προσφέρεται, μέσω των Οργανισμών στους οποίους συμμετέχουν, για να σημειώσει ότι από την άλλη ο ΔΗΣΥ -ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη- προβαίνει σήμερα σε ενημέρωση των εταίρων του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, για ότι ακριβώς γίνεται.

Η κ. Δημητρίου χαιρέτισε παράλληλα τη στήριξη του Προέδρου της ΔΗΠΑ στην πρωτοβουλία ενημέρωσης των πολιτών και στη συμβολή για δημιουργία του κλίματος που χρειάζεται, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Βουλή ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί «πώς προχωρούμε παρακάτω, ποιος είναι ο κίνδυνος της διχοτόμησης και ότι το συμφωνημένο πλαίσιο είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και ούτω κάθε εξής».

Όπως σημείωσε, αναμένει και από την ίδια την κυβέρνηση ότι μετά την επιστροφή του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι θα συγκαλέσει και πάλι το Εθνικό Συμβούλιο, ώστε να δουν όλα τα ζητήματα που ξεκινήσαν να συζητούν, αλλά να τύχουν και ενημέρωσης για περαιτέρω ενέργειες, στις οποίες μπορούν να συμβάλουν και τα πολιτικά κόμματα, αλλά και η Βουλή, ενισχυτικά.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ έκανε λόγο για «πολύ δύσκολη» εξέλιξη, η οποία όπως είπε «δημιουργεί τεράστιες παρενέργειες».

Όπως είπε, ο ΠτΔ και ο Υπουργός Εξωτερικών είναι ενήμεροι και έχουν ξεκινήσει επαφές και διάφορες διεργασίες προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης, αλλά ταυτόχρονα και να δουν πώς μπορούν να αντικόψουν αυτές τις διαδικασίες.

Ανέφερε πως η ΔΗΠΑ θα αποστείλει με τη σειρά της επιστολή στο ευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ενώ σημείωσε πως το κόμμα του θα έχει  την ευκαιρία σε λίγες μέρες στην Στοκχόλμη, όπου θα γίνει το Συνέδριο Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων, να θέσει τα ζητήματα.

«Όντως είναι μια εξέλιξη, που δημιουργεί πολλές παρενέργειες αρνητικές. Χρειάζεται σωφροσύνη, συνετές κινήσεις και χωρίς να εγκαταλείπεται ο βασικός στόχος, που είναι να βρεθούν οι τρόποι για να οδηγηθούμε σε μια λύση του Κυπριακού. Και έτσι να τερματιστούν όλες αυτές οι δράσεις της Τουρκίας, που σκοπό έχουν να εμπεδώσουν περαιτέρω τα τετελεσμένα», κατέληξε ο Μάριος Καρογιάν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας