Αντιστρέφει τα πυρά στον Κεραυνό ο ΔΗΣΥ-«Ατυχής τακτικισμός η συνταύτιση ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ»

«Είναι με λύπη που είδαμε την αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών στη σθεναρή μας αντίσταση να «βάλει χέρι» στα χρήματα που προορίζονται για τον προσφυγικό κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά.

Ο ΔΗΣΥ τοποθετήθηκε πρώτος και με σαφήνεια, είπε. «Ο τακτικισμός του ΥΠΟΙΚ να ταυτίσει ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, είναι τουλάχιστον ατυχής, γιατί στα προσφυγικά θέματα δεν υπάρχει συμπολίτευση-αντιπολίτευση. Στην Επιτροπή Προσφύγων υπάρχει σχεδόν πάντα, ταύτιση απόψεων. Είναι γι’ αυτό που αναμένουμε την τοποθέτηση των συγκυβερνώντων κομμάτων», είπε ο κ. Κουλλά.

«Επαναλαμβάνουμε ότι η Βουλή δεν ψήφισε το τέλος υπέρ των προσφύγων για να καλύψει παρελθούσες υποχρεώσεις του κράτους αλλά για τον σχεδιασμό νέων μέτρων στήριξης. «Κλέφτης» στην προκειμένη περίπτωση, αδιαμφισβήτητα, δεν είναι η ομόφωνη απόφαση της Βουλής και καλό θα ήταν να αποφεύγονται εντυπώσεις και απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί που δεν αρμόζουν σε θεσμούς και μια ευνομούμενη δημοκρατία την οποία όλοι οφείλουμε να υπηρετούμε μακριά από ακρότητες», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ.

«Όσο αφορά στις προσφυγικές πολυκατοικίες, ο ΔΗΣΥ τοποθετήθηκε θετικά, απόδειξη ότι δεν είμαστε χαμηλού επιπέδου αντιπολίτευση», κατέληξε.

Οι... κεραυνοί Κεραυνού

Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΠΟΙΚ απαντούσε στον ΔΗΣΥ και στο ΑΚΕΛ, που νωρίτερα είχαν εξαπολύσει διπλή επίθεση για το θέμα. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «αναφορικά με το θέμα της διάθεσης των εσόδων από το τέλος του 0,4% για τη στήριξη των εκτοπισμένων και όσα λέχθηκαν κατά τη χθεσινή παρουσία του Υπουργού Οικονομικών στη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, με λύπη διαπιστώνω ότι είναι εμφανής η σύγκλιση απόψεων μεταξύ ΑΚΕΛ και Δημοκρατικού Συναγερμού στο λαϊκισμό και σε μια χαμηλού επιπέδου αντιπολίτευση, χρησιμοποιώντας ακόμα και τον προσφυγικό κόσμο στην προσπάθειά τους να φθείρουν τη νέα Κυβέρνηση».

«Ο Υπουργός Οικονομικών ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα να παρευρεθεί στη Συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και διαβεβαίωσε ότι, τόσο ο ίδιος, όσο και η Κυβέρνηση, πάντα θα αντιμετωπίζουν με κάθε θετικό τρόπο τα αιτήματα και τα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «κατά τη Συνεδρία και ενώπιον του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών ότι, τα 11 αιτήματα του Φορέα έγιναν αποδεκτά και θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα του τέλους 0,4% που εκκρεμεί εδώ και μήνες, το οποίο δεν κατάφερε να λύσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, έτσι ώστε να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βρίσκονται σήμερα σε ποσοστό πέραν του 65%. Παράλληλα, ο Υπουργός τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί το θέμα απαίτησης €45 εκ. από την Κυβέρνηση που ήταν εγγυητής σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Φορέα και επί τούτου να αρχίσει ένας παραγωγικός διάλογος με τον Φορέα, ώστε να συναποφασιστεί ο καλύτερος τρόπος διάθεσης των εσόδων από το τέλος, με μοναδικό γνώμονα το όφελος του Φορέα και των προσφύγων».

«Ο Πρόεδρος του Φορέα, κ. Πούρος, ευχαρίστησε τον Υπουργό και συμφώνησε για την έναρξη ενός διαλόγου για αμοιβαία συμφωνημένη κατάληξη», υπέδειξε.

«Η νέα Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ενέσκηψε σθεναρά στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων του προσφυγικού κόσμου, με αδιαμφισβήτητη απόδειξη το σημαντικό Σχέδιο για διάθεση καινούργιων και ασφαλών προσφυγικών κατοικιών, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν φρόντισαν να εκπονήσουν αφήνοντας τις προσφυγικές κατοικίες σε κακή κατάσταση και στο έλεος των φυσικών φαινομένων. Επομένως, επί του θέματος, ας μη φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», κατέληξε ο κ. Κεραυνός.

Το χέρι και ο αιφνιδιασμός

Τον χορό άνοιξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς ο οποίος σε γραπτή του δήλωση, ανέφερε πως, «η Βουλή ψήφισε, με δική της πρωτοβουλία, ένα συγκεκριμένο τέλος 0.4% στις αγοραπωλησίες ακινήτων με μοναδικό σκοπό να στηριχτούν οι πρόσφυγες και να δημιουργηθεί η μαγιά για την προώθηση της απώλειας χρήσης.

«Η εν λόγω πρόθεση», ανέφερε ο κ. Κουλλας, «που μας αιφνιδίασε αρνητικά, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως ασέβεια στη βούληση του Κοινοβουλίου αλλά, πολύ χειρότερα, ως προσβολή για τον προσφυγικό κόσμο. Δεν έχει σημασία πως η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τα έσοδα για υφιστάμενες υποχρεώσεις της. Αυτές οι υποχρεώσεις θα υπήρχαν ακόμα και αν η Βουλή δεν ψήφιζε τη νομοθεσία για το συγκεκριμένο τέλος».

Παράλληλα, ο κ. Κουλλάς υπέδειξε ότι, «θέλουμε να πιστεύουμε ότι η εν λόγω πρόθεση θα ανακληθεί πάραυτα. «Θα μιλήσουμε απλά και ξεκάθαρα. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν πρόκειται να αποδεχτεί σε καμία περίπτωση την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει χέρι στα έσοδα του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών», είπε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς ανέφερε ότι, «η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει την απόφασή της να ''βάλει χέρι'' στους πόρους για την στήριξη του προσφυγικού κόσμου, που συγκεντρώνονται στη βάση του της νομοθεσίας του 0.4% στις πωλήσεις ακινήτων. Σε μια περίοδο που θα έπρεπε να στηριχθούν οι πρόσφυγες προκειμένου να μην εξαναγκάζονται να πουλούν περιουσίες τους στα κατεχόμενα, η κυβέρνηση κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Την ίδια ώρα υπενθύμισε ότι, «η Βουλή θέσπισε τη νομοθεσία για επιβολή τέλους 0.4% στις πωλήσεις ακίνητης περιουσίας προκειμένου να ενισχυθεί ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ώστε να δημιουργήσει νέα προγράμματα με προτεραιότητα σχέδιο αποζημίωσης για την απώλεια χρήσης».

Πρόσθεσε, δε, πως «εντούτοις η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να χρησιμοποιήσει αυτά τα έσοδα για την εξόφληση δανείων με κρατικές εγγυήσεις είναι καταφανώς σε λάθος κατεύθυνση και ουσιαστικά περιφρονεί τη Βουλή και τη νομοθεσία. Ταυτόχρονα, αποτελεί ακόμη μια αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του Νίκου Χριστοδουλίδη για σχέδιο αποζημίωσης της απώλειας χρήσης. Βέβαια, την ίδια ακριβώς πρόθεση είχε εκδηλώσει και η κυβέρνηση του Αναστασιάδη ενώ και ο ΔΗΣΥ με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή τον περασμένο Οκτώβρη επιχείρησε να διαγράψει πέραν των 20 εκατομμυρίων ευρώ που θα εισέπραττε ο ΦΙΚΒ με βάση τη νομοθεσία».

Δειτε Επισης

Σε λειτουργία η υπηρεσία που ψηφίζω ενόψει των επικείμενων εκλογών
Στήριξη Ελλάδας για μεταναστευτικό-«Η Κύπρος δεν είναι μόνη της»
Τα επτά σημεία για το Μεταναστευτικό-Η Κοινή Δήλωση της Υπουργικής Συνόδου για Συρία και Λίβανο
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο