Διαβεβαιώσεις Μακρόν στον ΠτΔ-«Μπορείτε να βασιστείτε στην αμέριστη συμπαράσταση της Γαλλίας»

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βασιστείτε στην αμέριστη συμπαράσταση της Γαλλίας σε ό,τι αφορά το εθνικό πρόβλημα εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Εμμανουέλ Μακρόν, εξαίροντας την προσήλωση και βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι, είχε σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, στο Προεδρικό Μέγαρο (Elysee), όπου κατά την άφιξη του έτυχε θερμής και εγκάρδιας υποδοχής από τον Πρόεδρο Μακρίν, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές. Αμέσως μετά την υποδοχή, οι δύο Πρόεδροι προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Ο Πρόεδρος Μακρόν, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι «κ. Πρόεδρε, αγαπητέ Νίκο, ευχαριστώ που ήρθατε σήμερα στο Παρίσι. Με μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι στην πρώτη σας επίσκεψη στη Γαλλία μετά την επιτυχία σας στις εκλογές για την οποία σας συγχαίρω.

Αυτό το γεύμα εργασίας θα είναι ευκαιρία για να εργαστούμε για διάφορα ζητήματα, ευρωπαϊκά, διμερή και διεθνή που θα μας απασχολήσουν για τους επόμενους μήνες. Βεβαίως θα εξετάσουμε την κατάσταση στην Ουκρανία, συμμεριζόμαστε την ίδια προσήλωση με την Ευρώπη για αυτή την υποστήριξη προς τους Ουκρανούς, ώστε να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση, για τη γενικότερη κατάσταση, βέβαια. Είμαστε ομόφωνα κατά αυτού του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία και συνεχίζει να μαίνεται.

Χαίρομαι πάρα πολύ για την κοινή μας αποφασιστικότητα κατά της παράκαμψης όλων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και με όλους τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους θα εργαστούμε από τώρα για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Θα είμαστε μαζί την 1η Ιουνίου στο Κισινάου της Μολδαβίας εκεί που η ευρωπαϊκή οικογένεια θα συναντηθεί στα πλαίσια της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Όπως και κατά την πρώτη Σύνοδο πέρσι τον Οκτώβρη, θα έχουμε πάλι την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη φιλοδοξία μας για τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής μας ηπείρου και για να συνεχίσουμε την προσπάθεια προστασίας και στον κυβερνοχώρο και για τις κρίσιμες υποδομές μας.

Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία αυτής της Συνόδου στη Μολδαβία θα είναι μια ευκαιρία για να εργαστούμε για τα μεγάλα ευρωπαϊκά μας διακυβεύματα. Βεβαίως θα δώσουμε σημασία στις ευρωπαϊκές υποδομές, στον τομέα της Ενέργειας, της Άμυνας, της Ασφάλειας και βεβαίως μετά από όσα λέχθηκαν στο προηγούμενο Συμβούλιο, θα συνεχίσουμε την επεξεργασία όλων αυτών των θεμάτων. Θα συνεχίσουμε επίσης να διαπραγματευόμαστε για κοινές λύσεις στις Βρυξέλλες για το θέμα της Ρωσίας και έχω απόλυτη επίγνωση του τι σημαίνει αυτό το ζήτημα για την Κύπρο.

Πρόσφατα είχαμε την ενεργοποίηση αυτού του κοινού μηχανισμού αλληλεγγύης και μέσα σε αυτό το πνεύμα εκτίμησης και αλληλεγγύης θα συνεχίσουμε να δρούμε.

Πέραν από αυτά θα συζητήσουμε και για την περιφερειακή κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδίως για το Κυπριακό. Ξέρω, αγαπητέ Νίκο, την προσήλωση σας για αυτό τον σκοπό, τη βούληση σας για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης και μπορείτε να βασιστείτε στην αμέριστη συμπαράσταση της Γαλλίας για αυτό το ζήτημα και σε διπλωματικό επίπεδο και σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως πάντα και στο παρελθόν όταν είχαμε απειλές για κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο σε στρατιωτικά πλαίσια.

Βεβαίως να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας και σε θέματα εκπαιδευτικά, οικονομικά και για τον τομέα της Άμυνας, χαίρομαι πάρα πολύ για την εξαιρετικής συνεργασία που έχουμε και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο φιλοδοξίας.

Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να εδραιώσουμε αυτούς τους άριστους δεσμούς μεταξύ μας και να συνεχίσουμε έτσι για το μέλλον».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε τα ακόλουθα: «Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον φίλο Πρόεδρο Εμμανουέλ για την πρόσκληση να επισκεφθώ τη Γαλλία. Πρόκειται στην ουσία για την πρώτη μου επίσκεψη σε κράτος μέλος της ΕΕ μετά την Αθήνα και αυτό από μόνο του αποτελεί απόδειξη των εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και της στρατηγικής σημασίας των διμερών μας σχέσεων.

Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση, πολύ ουσιαστική συζήτηση κατά την οποία θα επαναβεβαιώσουμε την άριστη μας συνεργασία, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της κοινής ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

Πρόσθεσε πως θα δούμε σήμερα πώς μπορούμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη διμερή μας συνεργασία, ειδικότερα σε τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα και η ασφάλεια. Εντός της ΕΕ, η Γαλλία και η Κύπρος υποστηρίζουν σθεναρά την περαιτέρω ολοκλήρωση και στρατηγική αυτονομία της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα και θεωρώ ότι η ενίσχυση των σχέσεων μας στα θέματα που προανέφερα εξυπηρετεί ακριβώς και τους στόχους της ΕΕ.

«Θα συζητήσουμε, επίσης, πώς μπορούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό και θεωρούμε ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει ένα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο. Θεωρούμε ότι η ΕΕ έχει εκείνα τα εργαλεία, τα κίνητρα, για να οδηγηθούμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων. Και επενδύουμε ιδιαίτερα σε εσάς κ. Πρόεδρε και στη Γαλλία, η οποία είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που είναι και Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με ιδιαίτερες ευαισθησίες στην Ανατολική Μεσόγειο, και προσβλέπουμε στη δική σας σθεναρή στήριξη, έτσι ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν», τόνισε.

«Σιγουρά θα συζητήσουμε για την Ουκρανία. Η ΕΕ, η Γαλλία, η Κύπρος βρίσκονται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, δεν μπορούν να υπάρξουν διαφορετικές τοποθετήσεις εκτός από τη σθεναρή υποστήριξη στην κυριαρχία, στην εδαφική ακεραιότητα και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε να πράττουμε και να προσεγγίζουμε το θέμα μέσα από αυτό το πλαίσιο.

Θα συζητήσουμε, επίσης, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, όπου έχουμε ταυτόσημες απόψεις και προσεγγίσεις και θεωρώ ότι θα πρέπει να κινηθούμε μέσα από μια κοινή στρατηγική.

Σε αυτό το πλαίσιο και το θέμα της μετανάστευσης. Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να είναι το κράτος μέλος της ΕΕ με τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών σε αναλογία πληθυσμού και θα πρέπει σε ένα πρόβλημα που είναι ευρωπαϊκό και χρειάζεται να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις, να δώσουμε μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ ευθύνης και έμπρακτης αλληλεγγύης.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Γάλλο Πρόεδρο για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, πριν από περίπου ένα χρόνο, έγιναν σημαντικά βήματα στο θέμα της Μετανάστευσης.

Τέλος, για τη δεύτερη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που θα διεξαχθεί στη Μολδαβία την 1η Ιουνίου, θα είμαι εκεί και θα ήθελα να σας συγχαρώ διότι πρόκειται φίλε Πρόεδρε για μια δική σας πρωτοβουλία που έρχεται να αντιμετωπίσει τις πολλές προκλήσεις που έχουμε σήμερα ως ευρωπαϊκή ήπειρος.

Ευχαριστώ και πάλι φίλε Πρόεδρε, αγαπητέ Εμμανουέλ, για την πρόσκληση και προσβλέπω στη συζήτησή μας».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, καθώς και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους παρακάθησαν σε γεύμα εργασίας και ακολούθως πραγματοποιήθηκε κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων.

Ανέπτυξε εκτενώς την πρότασή του

Σε δήλωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, κ. Εμανουέλ Μακρόν. Η επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη Γαλλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω σύσφιγξης των άριστων αυτών διμερών σχέσεων, με έμφαση στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Άμυνας, των Οικονομικών σχέσεων, αλλά και της Ενέργειας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε στον Πρόεδρο Μακρόν τα δεδομένα ως προς το Μεταναστευτικό και τις διαστάσεις που λαμβάνει στη χώρα μας, τονίζοντας την ανάγκη όπως ολοκληρωθεί, υιοθετηθεί και τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν το «Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο» της ΕΕ.

Περαιτέρω, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέπτυξε εκτενώς στον Πρόεδρο Μακρόν την πρότασή του για ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου, επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν και επίλυση του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεξήγησε τις πτυχές της πρότασής του και πώς η περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά και ενισχυτικά ως προς τις προσπάθειες των ΗΕ.

Η ΕΕ κατέχει εκείνα τα συγκεκριμένα κίνητρα και εργαλεία που μπορούν να οδηγήσουν στην επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης πραγμάτων για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, είπε και πρόσθεσε ότι ο ρόλος της Γαλλίας, ως ισχυρός συμπαραστάτης της Κύπρου, αποκτά μεγαλύτερη σημασία, ιδιαίτερα λόγω του γεγονότος ότι η Γαλλία αποτελεί το μοναδικό Κράτος Μέλος της ΕΕ που είναι και Μόνιμο Μέλος του ΣΑ των ΗΕ. Η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, όπως διαμορφώνεται το διεθνές σκηνικό, αποκτά μια επιπρόσθετη γεωπολιτική διάσταση για την ΕΕ, αλλά και για τον περιφερειακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

«Ο συντονισμός ενεργειών και η συμπαράσταση της Γαλλίας σε αυτή τη μεγάλη διπλωματική προσπάθεια αποτελεί κοινή αντίληψη των δύο Προέδρων και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επικοινωνία», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Επιπλέον, συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής, όπως για τον Λίβανο, τη Λιβύη και τη Συρία και πώς αυτές μπορούν να επηρεάσουν την περιοχή, αλλά και για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από ΕΕ ως προς τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει. Συζητήθηκε επίσης το θέμα της συμμετοχής της Γαλλίας στους τριμερείς μηχανισμούς συνεργασίας.

Τέλος συζητήθηκε, η κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και ευρωπαϊκά θέματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον Πρόεδρο Μακρόν ως προς την πρωτοβουλία του για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα και ενημέρωσε ότι θα παρευρεθεί στη 2η Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Μολδαβία.

Μετά την ολοκλήρωση του γεύματος εργασίας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Πρόεδρο Μακρόν, κατέληξε ο κ. Λετυμπιώτης.

Δειτε Επισης

Β. Πάλμας: Ο κυπριακός λαός δεν θα υπαναχωρήσει, παρά τις όποιες δυσκολίες
Μηνύματα καταδίκης της επετείου της εισβολής από Υπουργούς της Ελλάδας
«Ένας ελαττωματικός κώδικας οδήγησε σε ψηφιακό χάος»-Νέα στοιχεία για το παγκόσμιο blackout
Αρχιεπίσκοπος: Αδιανόητη η ομαλοποίηση ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την Κύπρο
Έσβησε ο 73χρονος Χριστόφορος ενώ βρισκόταν σε πισίνα έπαυλης-Είχε πάει για διακοπές
Καταδίκασαν την μαύρη επέτειο της εισβολής τα κόμματα-«Πενήντα χρόνια θρήνου και προσφυγίας»
Πάνω από 250,000 ευρώ τα χρήματα που χάθηκαν μέσω Metamax-Ξεπέρασαν τις 100 οι καταγγελίες
Ψηφιακή οδύσσεια για το μπλακ άουτ, restart ακόμα και 15 φορές για να φύγει η μπλε οθόνη
«Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό»-Η αναφορά της Φον ντερ Λάιεν και το ευχαριστώ του Χριστοδουλίδη
Πολυτραυματισμός η αιτία θανάτου του 36χρονου που έσβησε στο θανατηφόρο στην Αγία Νάπα