Του ανέστειλαν την ποινή για τα 640 κιλά ναρκωτικά, τώρα τον ψάχνουν για απάτες με οχήματα

Ξανά στο προσκήνιο έρχεται το θέμα με το πρόγραμμα μαρτύρων της ΥΚΑΝ και οι αναστολές ποινών καταδικασθέντων που δίνονται σε μάρτυρες που καταθέτουν εναντίον σε συγκατηγορούμενους του, ανεξαρτήτως αν κριθούν αναξιόπιστοι, κάτι που έχει αναδειχθεί τον τελευταίο χρόνο μέσα από διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις, με την πιο πρόσφατη αυτή του Κακουργιοδικείου Λεμεσού, το οποίο αθώωσε 41χρονο, που κατά την εκδοχή της Αστυνομίας ήταν ο εγκέφαλος για 35 κιλά ναρκωτικά, εντούτοις το Δικαστήριο υπέδειξε σωρεία παραλήψεων που δεν διερευνήθηκαν σε ότι αφορά ισχυρισμούς μάρτυρα, αντιθέτως οι Αρχές απέσυραν σοβαρές κατηγορίες σε άλλο κατηγορούμενου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δικαστικό χαστούκι σε ΥΚΑΝ και Εισαγγελία για υπόθεση ναρκωτικών-Παραλήψεις, ανταλλάγματα και... φιάσκο

Πριν από αυτή, ήταν η απόφαση του Ανωτάτου τον περασμένο Φεβρουάριο, που αφορά την υπόθεση των 640 κιλών (MDMA) που εξήχθησαν από την Κύπρο για την Αυστραλία μέσα σε φουκούδες τον Ιούνιο του 2020 και εντοπίστηκαν σε εμπορευματοκιβώτια, ενώπιον του οποίου προσέφυγε ο ένας εκ των καταδικασθέντων 59 ετών, κάνοντας λόγο για άνιση μεταχείριση, αφού ο δεύτερος καταδικασθέντας, 32 ετών, εντάχθηκε στο πρόγραμμα μαρτύρων της ΥΚΑΝ. Αποτέλεσμα, να του αποσυρθούν σοβαρότερες κατηγορίες, παρά το γεγονός πως, όπως ανέφερε η ίδια η Κατηγορούσα Αρχή ενώπιον Δικαστηρίου, είχε την ίδια εξίσου σοβαρή εμπλοκή με τον συγκατηγορούμενο του, και να του επιβληθεί ποινή τεσσάρων ετών.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2022, η ποινή φυλάκισης του αναστάλθηκε, ωστόσο το τελευταίο διάστημα ο 32χρονος καταζητείται από την Αστυνομία για απάτες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αστυνομία, εναντίον του διερευνάται υπόθεση κλοπής από αντιπρόσωπο, απόσπασης περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις και Νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αδικήματα που διαπράχθηκαν κατά το έτος 2022 μέχρι και τις 13/4/2023 στην επαρχία Λεμεσού.

Σύμφωνα με αρμόδια αστυνομική πηγή, ο 34χρονος σήμερα, φέρεται να εξασφάλιζε χρήματα από πολίτες με την υπόσχεση να τους φέρει οχήματα από το εξωτερικό, πράγμα το οποίο δεν έγινε, ενώ σε βάρος, υπάρχουν πάνω από δέκα καταγγελίες. Όπως μας αναφέρθηκε, είναι γνωστός στις Αρχές, τις οποίες απασχόλησε για παρόμοιας φύσεως υποθέσεις. Παρά τις έρευνες, μέχρι στιγμής ο 32χρονος δεν έχει εντοπιστεί, ωστόσο οι εξετάσεις συνεχίζονται.

Το κατσάδιασμα του Ανωτάτου

Το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφαση του, μετά από προσφυγή του 59χρονου, (σ.σ εκπροσωπήθηκε από τον Άντρο Πελεκάνο με Χάρη Γεωργίου και Κατερίνα Θεοδούλου για Πελεκάνος & Πελεκάνου ΔΕΠΕ), κατσάδιασε τις Αρχές και έκανε λόγο για άνιση μεταχείριση, αφού επέλεξαν να αποσύρουν κατηγορίες σε βάρος του, που προνοούσαν μέχρι και δια βίου φυλάκιση και παρά το γεγονός πως είχε σημαντικό ρόλο στην εμπορία τέτοιας τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών, που τότε είχε χαρακτηριστεί από την ΥΚΑΝ, ως πρωτοφανής υπόθεση.

Το Ανώτατο στην απόφασή του τονίζει πως η δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας, Χρ. Κυθραιώτου, «ευθαρσώς και χωρίς περιστροφές, δήλωσε πως και οι δύο Κατηγορούμενοι είχαν την ίδια σημαντική εμπλοκή στην όλη παράνομη επιχείρηση κατοχής και εξαγωγής των ναρκωτικών», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν αμφισβητούμε και δεν έχει αμφισβητηθεί και πρωτόδικα ότι ο πρώην συγκατηγορούμενος 2 είχε εξίσου σημαντική εμπλοκή στην όλη επιχείρηση όπως ακριβώς και ο Εφεσείων». 

Με βάση τα πιο πάνω, το Ανώτατο ανέφερε πως επικροτεί την αντικειμενική στάση της δικηγόρου της Δημοκρατίας, ρίχνοντας την ίδια ώρα καρφί, λέγοντας πως «συνάδει και με τον ενδεδειγμένο τρόπο που ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις υποθέσεις». 

Παράλληλα, το Ανώτατο στην απόφαση του υπέδειξε πως, «οι αρμόδιες αρχές του Κράτους, οφείλουν να προσάγουν ενώπιον των ανεξάρτητων δικαστικών αρχών, όλους τους παραβάτες. Αυτό υπαγορεύει η αρχή της ίσης μεταχείρισης των παραβατών», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως ο κατηγορούμενος αντιμετώπιζε αρχικά ποινή μέχρι και δια βίου φυλάκιση, εντούτοις στο τέλος αντιμετώπιζε κατηγορίες με μέγιστη ποινή τα επτά έτη.

«Όλες οι κατηγορίες που ο συγκατηγορούμενος αντιμετώπιζε, αναστάληκαν εναντίον του και αυτός απαλλάχθηκε από αυτές. Και εκεί που αντιμετώπιζε κατηγορία κατοχής εξαιρετικά μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών Τάξεως Α ́ με σκοπό την προμήθεια τους σε τρίτα πρόσωπα και κατηγορία εξαγωγής αυτών από την Κυπριακή Δημοκρατία, αδικήματα για τα οποία ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης δια βίου, κατέληξε να αντιμετωπίζει μια λιγότερο σοβαρή κατηγορία που αφορούσε μόνο σε συνωμοσία προς διάπραξη του αδικήματος της εξαγωγής ναρκωτικών, αδίκημα για το οποίο ο νόμος προβλέπει μέγιστη ποινή φυλάκισης 7 ετών. Σημειώνουμε ακόμη πως ουδέποτε τέθηκε θέμα μεταβολής της θέσης της Κατηγορούσας Αρχής αναφορικά με την αποδεικτική αξία του μαρτυρικού υλικού που αυτή κατείχε σε σχέση με τον συγκατηγορούμενο, ούτε βεβαίως είχαν έλθει στο φως νέα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία ανέτρεπαν το βάθρο των αρχικών σοβαρών κατηγοριών που συγκατηγορούμενος αντιμετώπιζε». 

Το Ανώτατο, μείωσε την ποινή του 59χρονου κατά πέντε έτη, λέγοντας πως «δικαιολογείται η παρέμβαση μας για μείωση των επιβληθεισών ποινών, μόνο και μόνο για να μετριασθεί το αίσθημα αδικίας που προκάλεσε η άνιση μεταχείριση των δύο παραβατών λόγω της αναστολής ποινικής δίωξης εναντίον του ενός».

Υπενθυμίζεται πως δύο μήνες μετά την καταδίκη του 59χρονου, κατόπιν συμφωνίας που είχε κάνει ο κατηγορούμενος με την ΥΚΑΝ το 2021, η ποινή του 32χρονου αναστάλθηκε. Σημειώνεται πως σε ανακοίνωση της η Νομική Υπηρεσία, μετά την καταδίκη του 59χρονου, είχε αναφέρει πως «επρόκειτο για μια μεγάλη επιχείρηση εισαγωγής και εξαγωγής τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών ουσιών, όπου η Κύπρος αποτέλεσε για τους εμπόρους τον διαμετακομιστικό σταθμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις με προεκτάσεις-Στο «εδώλιο» χειρισμοί της ΥΚΑΝ, deal και Πρόγραμμα Μαρτύρων

Δειτε Επισης

Ανοίγουν στόματα για τον προπονητή της ενόργανης-Κλήθηκε για κατάθεση η πρώην πρωταθλήτρια
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Αρνήθηκαν να μετακινήσουν την περιουσία τους και έστειλαν στο νοσοκομείο δύο αστυνομικούς
Ευθύνες στις Αρχές από τους επιζώντες στο Μάτι-«Το ίδιο μας το κράτος, μας κήρυξε τον πόλεμο...»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα στην έξοδο της Μοσφιλωτής
Ικανοποίηση Υπουργείου Δικαιοσύνης για την έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου
Ένα βρέφος δώδεκα μηνών και ένα 13χρονο κορίτσι ανάμεσα στα θύματα του πολύνεκρου τροχαίου στην Ελλάδα
Ομόφωνη απόφαση Εφετείου επιτρέπει αντέφεση σε υπόθεση τ/κ περιουσίας