Στην τελική ευθεία η πρόταση ΥΠΑΝ για το σύστημα αξιολόγησης-Τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, όσον αφορά στο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, που θα ισχύει από τη νέα σχολική χρονιά και θα αντικαταστήσει τις εξετάσεις τετραμήνων, με την υπουργό Παιδείας να τονίζει πως εντός των επόμενων εβδομάδων θα κατατεθεί ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, για συζήτηση.

Μετά τα πολλαπλά προβλήματα, που φαίνεται να έχουν προκύψει από το θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων και βρίσκονται ενώπιον όλων των αρμοδίων, το Υπουργείο Παιδείας, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, ξεκίνησε τις εντατικές επαφές με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να καταλήξει σε μία πρόταση αντικατάστασης του υφιστάμενου συστήματος αξιολόγησης των μαθητών, που να ικανοποιεί όλους.

Για το συγκεκριμένο θέμα είχε ξεκινήσει και συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, στην οποία τέθηκε επί τάπητος η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για πλήρη κατάργηση του θεσμού, ωστόσο μπήκε προσωρινά στον πάγο, αφού προέκυψαν άλλα επείγοντα θέματα, αναφορικά με τα σχολεία, παράλληλα με το γεγονός ότι πρέπει να κατατεθεί η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, για να ανοίξει η συζήτηση.

Η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, παρευρέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή, όπου συζητήθηκε το θέμα της βίας στα σχολεία και κατά πόσο είναι εφικτό να τοποθετηθούν κάμερες στις σχολικές μονάδες και σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της Επιτροπής, ερωτηθείσα για το θέμα των εξετάσεων τετραμήνων, σημείωσε πως είναι σχεδόν έτοιμη η πρόταση, για κατάθεση στη Βουλή.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα που τέθηκε, η κα. Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε πως από την αρχή είχε καθοριστεί ότι εντός Μαΐου θα κατατεθεί η πρόταση στη Βουλή και το επανέλαβε, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τέλη του μηνός θα προωθεί στην αρμόδια Επιτροπή η πρόταση.

Πάντως, το Υπουργείο Παιδείας παίζει με τον χρόνο, δεδομένου ότι η πρόταση πρέπει να κατατεθεί στην Επιτροπή Παιδείας, να τύχει επεξεργασίας και συζήτησης, για να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα και στη συνέχεια να προωθηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση. Και όλα αυτά πριν τον Ιούλιο, όποτε και ολοκληρώνονται οι εργασίες της Βουλής και κλείνει για το καλοκαίρι, αφού πρόκειται για θέμα που δεν σηκώνει αναβολή και πρέπει να κλείσει πριν τον Σεπτέμβριο, όταν και θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, καθώς μαθητές, καθηγητές και γονείς πρέπει να γνωρίζουν τι θα ισχύσει τη νέα σχολική χρονιά.

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων

Στο μεταξύ, όλα τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, μετά την επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα, βρίσκονται σε ρυθμούς προετοιμασίας για τις επικείμενες εξετάσεις τετραμήνων, που ανεβάζουν αυλαία στις 15 Μαΐου, για τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές και στις 24 Μαΐου για τα Γυμνάσια. Ο λόγος που τα Λύκεια και οι Τεχνικές Σχολές ξεκινούν νωρίτερα, είναι ώστε να προλάβουν να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις τετραμήνων εντός Μαΐου, λόγω των Παγκύπριων Εξετάσεων που θα πραγματοποιηθούν εντός Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως για το δεύτερο τετράμηνο, έχουν ψηφιστεί τροποποιητικοί κανονισμοί από τη Βουλή, βάσει των οποίων μειώθηκε η βαρύτητα του γραπτού δοκιμίου, από 40% σε 20%, κάτι που συνεπάγεται πως αυξήθηκε η βαρύτητα του προφορικού σε 80%. Την ίδια ώρα, ψηφίστηκε νομοθεσία που προνοούσε πως η εξεταστέα ύλη ανέρχεται στο 60% της διδαχθείσας ύλης.

Το πρόγραμμα των εξετάσεων τετραμήνων για τα Γυμνάσια

cats

Το πρόγραμμα των εξετάσεων τετραμήνων για τα Λύκεια

cats3

Το πρόγραμμα των εξετάσεων τετραμήνων για τις Τεχνικές Σχολές

cats2

Δειτε Επισης

Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης