Προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Καταναλωτών-«Να κατονομάζονται όσοι δεν ανταποκρίνονται στην μείωση ΦΠΑ»

Θα πρέπει οι αρμόδιοι να παρακολουθούν και να κατονομάζουν τα σημεία πώλησης που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των καταναλωτών όσον αφορά στο μέτρο μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, είπε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, σημειώνοντας ότι αυτό είναι «το μόνο αποτελεσματικό σημείο» που μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές, να πάρουν την μείωση και όχι, μαζί με αυτούς, και κάποιοι άλλοι.

Ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι χαιρετίζουν την οποιαδήποτε προσπάθεια «για ελάφρυνση του οικογενειακού εισοδήματος σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», σημειώνοντας όμως ότι θα πρέπει και οι καταναλωτές να παρατηρούν κατά πόσο τα σημεία πώλησης δεν έχουν αυξήσει τις τιμές αυτών των προϊόντων, αλλά και το Κράτος να παρακολουθεί για να διασφαλιστεί ότι αυτή η μείωση του ΦΠΑ θα πάει ολόκληρη στους καταναλωτές «και ότι δεν θα επωφεληθούν κάποιοι ενδιάμεσοι», και να μη πάει ολόκληρη η μείωση τους καταναλωτές.

Ο λόγος που το αναφέρει, είπε, είναι ότι πριν εννιά μήνες όταν μειώθηκε ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 8,3 σεντς το λίτρο, «δεν πήγε όλη η μείωση στους καταναλωτές, καθώς οι τιμές μειώθηκαν κατά 7,3 σεντς το λίτρο, δηλαδή 1 σεντ το λίτρο απορροφήθηκε από τα πρατήρια».

Για το θέμα του ΦΠΑ, ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε ότι, η μείωση του φόρου ΦΠΑ δεν είναι υποχρεωτική ως προς την μείωση και της λιανικής τιμής πώλησης. Εξήγησε ότι η μείωση του ΦΠΑ θα φανεί στις αποδείξεις που λαμβάνουν οι καταναλωτές, αφού δεν θα καταγράφεται στο κάτω μέρος η χρέωση ΦΠΑ για τα προϊόντα για τα οποία έχει αποφασιστεί η ελάφρυνση. «Από την άλλη όμως, έχουν δικαίωμα τα σημεία πώλησης, και δεν είναι παράνομο,» πρόσθεσε, να ανεβάσουν τις τιμές τους σε αυτά τα προϊόντα, έτσι δεν θα επέλθει κάποια μείωση για τον καταναλωτή. Είπε, αν για παράδειγμα, το γάλα, κοστίζει €2 και πρέπει να μειωθεί κατά 5%, δηλαδή 10 σεντ, κάποιες επιχειρήσεις μπορεί να αυξήσουν την τιμή κατά 10 σεντ και να μην υπάρξει κάποια μείωση για τον καταναλωτή.

Αυτό το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί, είπε ο κ. Δρουσιώτης, αν η αρμόδια αρχή, που είναι το Υπουργείο Ενέργειας, «παρακολουθεί στενά τις τιμές και ανακοινώνει το οποιοδήποτε σημείο λιανικής πώλησης που δεν ανταποκρίθηκε σύμφωνα με την μείωση του ΦΠΑ».

«Εάν το κάνει από τώρα, θα αποτρέψει, τουλάχιστον σε ένα βαθμό, εκείνους οι οποίοι θα ήθελαν να επωφεληθούν και αυτοί από αυτή την μείωση», πρόσθεσε. Αυτό είναι «το μόνο αποτελεσματικό σημείο» που μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές ώστε να πάρουν την μείωση και όχι, μαζί με τους καταναλωτές και κάποιοι άλλοι», είπε.

Σημείωσε ότι, πρέπει να έχουν οι καταναλωτές υπόψιν τους ότι «δεν είναι υποχρεωτικό» οι λιανικές τιμές να αυξηθούν ή να μειωθούν, και ότι υπάρχουν και κάποιοι που θα επωφεληθούν. Είπε ότι τα σημεία πώλησης έχουν προμηθευτές και εισαγωγείς και, εάν αυτοί αυξήσουν τις τιμές τους, θα τις ανεβάσουν και τα σημεία πώλησης.

Προϊόντα που είναι ήδη σε προσφορά

Ένα άλλο σημείο, για το οποίο αναμένεται ότι θα υπάρξουν παράπονα καταναλωτών, σημείωσε ο κ. Δρουσιώτης, είναι η πιθανότητα, επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη ανακοινώσει προσφορές σε κάποια από τα προϊόντα τα οποία από την Παρασκευή θα είναι με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, να τις καταργήσουν, διότι, «δεν έχουν επιλογή», και να ανακοινώσουν τις κανονικές τιμές πώλησης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις από καταναλωτές, είπε ο κ. Δρουσιώτης, αλλά «είναι δικαιολογημένα τα σημεία πώλησης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα είναι λογική και η αντίδραση των καταναλωτών, οι οποίοι μπορεί να σκεφτούν ότι, λίγο πριν την εφαρμογή του μέτρου αύξησαν τις τιμές.

Χαιρετίζει την απόφαση για ΦΠΑ η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής

Εξάλλου, η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής σε ανακοίνωσή της, χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και της νέας κυβέρνησης «να ασχοληθεί με τους καταναλωτές και τα προβλήματα της αγοράς και να αποδώσει ύστερα από πολλά χρόνια κάτι καλό και μια διέξοδο στα καθημερινά προβλήματα της ακρίβειας».

Η απόφαση για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντων και η αναμενόμενη υιοθέτηση της πλατφόρμας e-kalathi, σημειώνεται, «είναι πρακτικά βήματα που δείχνουν καλές προθέσεις που θέλουμε να χαιρετίσουμε». Επισημαίνουν και την έγνοιά τους, όμως, για μέτρα που θα διασφαλίζουν την όλη μεταφορά των θετικών επιπτώσεων στους καταναλωτές και την πάταξη τυχόν περιπτώσεων αισχροκέρδειας «από κάποιους επιτήδειους εμπόρους που δυστυχώς πάντα υπάρχουν και προσπαθούν με κόλπα να σφετεριστούν οι ίδιοι το όφελος». Η οργάνωση σημειώνει ότι θα αναμένουν τις περαιτέρω αποφάσεις της Κυβέρνησης για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και σε μια άλλη σειρά άλλων βασικών προϊόντων για να ανακουφίσουν επιπρόσθετα την τσέπη των καταναλωτών.

Τέλος, αναφέρουν ότι θα αναμένουν, «η τάση προς βελτίωση της γενικής κατάστασης των καταναλωτών» να συνεχισθεί από την νέα Κυβέρνηση και ως προς την απόφαση της πλήρους ανεξαρτοποίησης της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, κατά το πρότυπο του θεσμού του Επιτρόπου Καταναλωτή «επου λειτουργεί στις προοδευμένες στην προστασία του καταναλωτή χώρες».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε μια σειρά από βασικά αγαθά της καθημερινότητας και συγκεκριμένα σε ψωμί, γάλα, αυγά, παιδικές τροφές, παιδικές πάνες, προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία και πάνες ενηλίκων. Η ελάφρυνση αυτή, που θα έχει διάρκεια έξι μήνες, θα εφαρμοστεί από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας αυτή την Παρασκευή και θα είναι σε ισχύ μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2023.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα ηλεκτροδότησης-Ποιες περιοχές επηρεάζονται
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Προβλήματα ηλεκτροδότησης
Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και χαλάζι-Πότε τίθεται σε ισχύ
Το ξεχωριστό φαινόμενο που έκλεψε και φέτος τις εντυπώσεις στην Πλατεία Ελευθερίας (pics&vid)
O εθισμός στα social media, οι διαδικτυακοί καυγάδες και ο κύκλος ασφαλείας των χρηστών
Εθνική Στρατηγική για Τρίτη Ηλικία-Εθνικό Σχέδιο Δράσης ανακοίνωσε η Ευαγγέλου
ΒΙΝΤΕΟ: Περηφάνια και συγκίνηση στην παρέλαση για την Ανεξαρτησία της Κύπρου
Υπουργός Παιδείας: Να οδηγήσουμε την πατρίδα σε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη και ευημερία
«Ζητούν μόνο τον σεβασμό»-Επιδιώκει ανάπτυξη μηχανισμών κατά της βίας το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας