Πρόβα τελετής στέψης στο Λονδίνο μετά από τη σύλληψη άνδρα στο Παλάτι

Τη γενική πρόβα ενόψει της στέψης του βασιλιά Καρόλου πραγματοποίησαν τη νύχτα της Τρίτης οι στρατιωτικές μονάδες που θα λάβουν μέρος στις πομπές από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ μέχρι το Αβαείο του Γουέστμινστερ και αντίστροφα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, πάνω από 8.000 μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων θα συμμετάσχουν στο μεγαλοπρεπές τελετουργικό, συνοδεύοντας το βασιλικό ζεύγος ή όντας παρατεταγμένα κατά μήκος της διαδρομής.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί και η πρόβα των 400 στρατιωτών από 33 χώρες της Κοινοπολιτείας (χωρίς τη συμμετοχή της Κύπρου), που θα αποτελέσουν μέρος της πομπής.

Η πρόβα τη νύχτα της Τρίτης άρχισε λίγες ώρες μετά από τη σύλληψη άνδρα ο οποίος πέταξε αντικείμενα εντός του προαύλιου χώρου του Παλατιού του Μπάκιγχαμ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα αντικείμενα ήταν φυσίγγια πυροβόλου όπλου. Πραγματοποιήθηκε δε ελεγχόμενη ανατίναξη τσάντας που είχε στην κατοχή του ο συλληφθείς. Πάνω του βρέθηκε μαχαίρι αλλά όχι πυροβόλο όπλο.

Η αστυνομία δήλωσε ότι δεν αντιμετωπίζει το περιστατικό ως τρομοκρατικό, αλλά μάλλον ως μεμονωμένο περιστατικό με δράστη άτομο που έχει προβλήματα ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με μάρτυρες, ο συγκεκριμένος άνδρας ήταν και προηγούμενα βράδια έξω από το Παλάτι και είχε ακουστεί να μονολογεί «θα σκοτώσω το βασιλιά».

Σε πρωινές δηλώσεις του ο Υφυπουργός Ασφαλείας Τομ Τούγκεντχατ διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας δεν εφησυχάζουν ενόψει της τελετής στέψης.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την αντιμοναρχική οργάνωση Republic, 1.600 οπαδοί της θα είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Τραφάλγκαρ κατά τη διάρκεια της πομπής για να αποδοκιμάσουν το νέο βασιλιά, με το γνωστό σύνθημά τους «Δεν είναι ο βασιλιάς μου».

Η οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1983, ζητά την κατάλυση της μοναρχίας και την ανάδειξη εκλεγμένης κεφαλής κράτους.

Εξάλλου, ο κ. Τούγκεντχατ απέφυγε να προσδιορίσει το κόστος της επιχείρησης ασφαλείας του Σαββάτου, με την Daily Mirror να επικαλείται πηγές από την κυβέρνηση που ανεβάζουν το κόστος για τα μέτρα ασφαλείας σε 150 εκατομμύρια λίρες. 

Το συνολικό κόστος για την τελετή προσδιορίζεται με βάση αυτές τις πηγές σε 250 εκ. λίρες.

Δημοσκόπηση δείχνει πως το 51% των πολιτών δεν υποστηρίζουν την κάλυψη των εξόδων με χρήματα των φορολογουμένων, έναντι πόσο του 32%.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτό είναι το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο–Σκοτώθηκε μεταδίδουν Ισραηλινά μέσα (pics)
Συνεχής ενημέρωση Μπάιντεν για την πτώση του ελικοπτέρου με τον Ιρανό πρόεδρο Ραϊσί
Δύσκολες οι συνθήκες για εντοπισμό του ελικοπτέρου του Ιρανού Προέδρου- Αγνοούνται και διασώστες
Sky News: Θα υπάρξει μεγάλη μυστικότητα από το Ιράν για το περιστατικό με το ελικόπτερο του προέδρου
Περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Γάζα
Επίθεση με ουκρανικό drone εναντίον μίνιμπας στη Χερσώνα–Ένας νεκρός
BINTEO: Θρίλερ στο Ιράν-Αγνοείται ο Προέδρος λόγω αναγκαστικής προσγείωσης του ελικοπτέρου που τον μετέφερε
Έφηβος παραλίγο να χάσει τη ζωή του μετά από ατύχημα που είχε με τον φορτιστή τηλεφώνου
Τεχεράνη: Aναγκαστική προσγείωση του ελικοπτέρου που επέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι
Ατύχημα με ελικόπτερο από το κομβόι του Ιρανού προέδρου