Πέρασε τον σκόπελο του Ανωτάτου η Μεταρρύθμιση της ΤΑ-Με μέτρο οι όποιες αλλαγές

Απαλλαγμένοι από τα προσκόμματα και τα προβλήματα που θα δημιουργούσε μια ενδεχόμενη δικαίωση του Δήμου Αγλαντζιάς από το Ανώτατο Δικαστήριο, στην προσφυγή για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προχωρούν πλέον προς την εφαρμογή της, Κυβέρνηση, και τοπικές αρχές, όπου σε συνεργασία με τη Βουλή, πλέον εστιάζουν στην επίλυση των όποιων προβλημάτων αναδείχθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Όπως είναι γνωστό, το γεγονός ότι η ψήφιση της Μεταρρύθμισης από τη Βουλή, συνοδεύτηκε με αρκετές τροπολογίες, που προκάλεσαν ασάφειες αλλά και άλλων ειδών κωλύματα, άρχισαν πλέον να είναι ορατές από όσους ασχολούνται με την προετοιμασία για εφαρμογή της Μεταρρύθμισης και ως εκ τούτου, ξεκίνησε μια προσπάθεια καταγραφής τους, ούτως ώστε να γίνουν οι διορθώσεις από τη Βουλή για να λειτουργήσει όσο το δυνατό πιο απρόσκοπτα η Μεταρρύθμιση, από τον Μάιο του 2024.

Σημειώνεται πως οι όποιες αλλαγές γίνουν το επόμενο διάστημα, δεν πρόκειται να αλλοιώνουν τη φιλοσοφία ή άλλες βασικές πτυχές της Μεταρρύθμισης, αλλά θα επιλύουν τυχών προβλήματα που εντοπίστηκαν ή θα έχουν ως βασικό στόχο τη μείωση του κόστους της Μεταρρύθμισης.

Πάντως η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προκάλεσε ανακούφιση σε όλους τους εμπλεκόμενους στην προσπάθεια για εφαρμογή της Μεταρρύθμισης, αφού οποιαδήποτε διαφορετική απόφαση, θα έριχνε στα βράχια το όλο εγχείρημα και την προσπάθεια που έγινε μέχρι σήμερα.

Στο μεταξύ, σε όλες τις Επαρχίες πλην της Αμμοχώστου, έχει ήδη προχωρήσει το έργο των Προσωρινών Συντονιστικών Συμβουλίων, αλλά και των ομάδων των διαφόρων δήμων και κοινοτήτων που προγραμματίζονται για τις συνενώσεις από τον ερχόμενο Μάιο. Τόσο στο επίπεδο οργανογράμματος και εντοπισμού των κενών ή υπερπλήρων θέσεων όσο και σε επίπεδο ενοποίησης μηχανογραφικού, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αν και υπολείπεται ακόμα αρκετό έργο.

Υπάρχουν μάλιστα δήμοι, που λόγω της άρνησης συγκεκριμένων κοινοτήτων να συνεργαστούν, έχουν μείνει αρκετά πίσω και το όλο θέμα έχει τεθεί πλέον ενώπιον της εκτελεστικής εξουσίας για να εξευρεθούν συγκεκριμένες λύσεις. Λύσεις που αναζητούνται και σε άλλα επιμέρους ζητήματα που έχει να κάνει με την ενοποίηση των συστημάτων αλλά και των οργανικών θέσεων των Δήμων, αφού ειδικά στους μητροπολιτικούς δήμους της Λεμεσού και της Λευκωσίας, αναμένεται πως θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές και μετακινήσεις προσωπικού.

Και παρά το γεγονός ότι η Μεταρρύθμιση ψηφίστηκε, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν πιέσεις από συγκεκριμένες τοπικές αρχές ή κοινωνίες, για αλλαγή του χάρτη των συνενώσεων ή για άλλες σημαντικές αλλαγές που θα άλλαζαν ριζικά τη Μεταρρύθμιση. Αυτές οι φωνές, φτάνουν τόσο στα αυτιά των βουλευτών όσο και της Κυβέρνησης, ωστόσο ειδικά σε επίπεδο κομμάτων, έχει αποφασιστεί πως οι όποιες συζητήσεις γίνουν και οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν, δεν θα είναι τέτοιες που θα αλλάζουν τις βασικές αρχές της Μεταρρύθμισης.

Υπήρξε δηλαδή μια συμφωνία κυρίων, ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να μην μπουν στον πειρασμό να προτείνουν ή να προωθήσουν στη Βουλή τέτοιου είδους αλλαγές. Αντιθέτως, τα κόμματα επεξεργάζονται μια σειρά από ζητήματα που τους τέθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών και εντός των ημερών αναμένεται να καταθέσουν γραπτώς τις απόψεις τους, για να ακολουθήσει η συζήτηση και η κατάληξη σε συγκεκριμένες αλλαγές, ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στις σκέψεις που γίνονται στην προσπάθεια να μειωθούν τα ψηφοδέλτια, είναι η εκλογή των Προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) από το δεκαεξαμελές Συμβούλιο κάθε Επαρχίας, αντί από τους πολίτες.

Ένα άλλο θέμα για το οποίο γίνονται σκέψεις, είναι αν η εκλογή των αντιδημάρχων μπορεί να γίνεται, αντί από τους πολίτες, από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως συμβαίνει και σήμερα. Ειδικότερα, γίνονται σκέψεις για τους Δήμους Πάφου και Στροβόλου, οι οποίοι δεν επηρεάζονται σχεδόν καθόλου από τη Μεταρρύθμιση.

Επιπλέον, μετά από διάφορα δημοσιεύματα, αλλά και υπολογισμούς που έγιναν, διαπιστώθηκε το μεγάλο κόστος που θα καλούνται να πληρώνουν οι δήμοι για τις θέσεις αντιδημάρχων, αφού θα πρέπει να λαμβάνουν, με βάση τον Νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, το 70% της αντιμισθίας των Δημάρχων. Σε περιπτώσεις νέων δήμων, που προβλέπεται να συνενωθούν με κοινότητες, οι οποίες αντί κοινοτάρχη θα έχουν πλέον αντιδήμαρχο σε μεγαλύτερο δήμο, το κόστος θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο, ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτές του δήμου Πόλεως Χρυσοχούς και του δήμου δυτικής Λεμεσού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα κόμματα κλήθηκαν να καταθέσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους, σε σχέση με τις λεπτομέρειες του εκλογικού συστήματος που θα ισχύσει από τις εκλογές του 2024. Συγκεκριμένα θα πρέπει να αποφασιστεί εάν ένας ανεξάρτητος υποψήφιος ή συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων, που δεν κατεβάζει υποψήφιους σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, θα μετέχει ή όχι στη δεύτερη κατανομή εδρών.

Επιπλέον επιμέρους ζητήματα που τα κοινοβουλευτικά κόμματα, θα πρέπει να συζητήσουν και να αποφασίζουν τι μέλλει γενέσθαι, είναι για το όριο θητειών κι αν αυτό θα μπει σε εφαρμογή άμεσα ή το 2029, όπως επίσης και αν η μεταφορά των ΧΥΤΥ και τον ΟΕΔΑ στους ΕΟΑ, θα γίνει άμεσα ή το 2029.

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 20χρονο-Εντόπισαν στο διαμέρισμα του ναρκωτικά και εκρηκτικές ύλες
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Χάθηκαν τα ίχνη 30χρονου στη Λάρνακα-Ζητά τη βοήθεια των πολιτών η Αστυνομία
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»