Στο Elysee προσβλέποντας σε στήριξη της πρότασης του από Μακρόν ο Χριστοδουλίδης

Με βασική επιδίωξη να καταστήσει τον Γάλλο ομόλογο του, Εμανουέλ Μακρόν, κοινωνό και εκφραστή της πρότασης του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, με απώτερο στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών, βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εγκαινιάζοντας ένα σαφάρι επαφών, που όπως προανήγγειλε θα περιλαμβάνει και άλλες ευρωπαϊκές πρωετεύουσες το επόμενο διάστημα.

Το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Παρίσι, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου ομολόγου του, έρχεται σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης στο εσωτερικό της Γαλλίας, παρόλαυτά, αναμένεται οτι ο Εμανουέλ Μακρόν, θα δώσει την απαιτούμενη προσοχή και θα αποτυπώσει εμπράκτως την προφορική στήριξη που όλο το προηγούμενο διάστημα παρείχε στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Άλλος ένας στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την παραμονή του στο Παρίσι, είναι να ανιχνεύσει και τις προθέσεις των Γάλλων σε σχέση με τα ενεργειακά. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνάντηση που θα έχει με ανώτατα στελέχη της ΤOTAL που ως γνωστό συμμετέχει σε κοινοπραξία με την Ιταλική ΕΝΙ σε αρκετά θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Παρίσι, όπου σήμερα θα έχει γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αφιχθεί αύριο, στις 2μμ (ώρα Κύπρου) στο Προεδρικό Μέγαρο (Elysee), στο Παρίσι, όπου θα τον υποδεχθεί ο Γάλλος ομόλογος του. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο Προέδρων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τις οποίες θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων. Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν το γεύμα εργασίας και την κατ΄ιδίαν συνάντηση είναι το Κυπριακό και η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ ώστε να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη λύσης, οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ουκρανία, θέματα που άπτονται της ατζέντας της ΕΕ, περιλαμβανομένου του Μεταναστευτικού και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Αυτό που σημειώνεται από τη Λευκωσία, ενόψει της σημερινής συνάντησης, είναι πως, όπως έχει ήδη αναφερθεί δημόσια από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει επισκέψεις και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ώστε να παρουσιάσει περαιτέρω την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, πάντα υπό την αιγίδα των ΗΕ, και πώς αυτή μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην άρση του αδιεξόδου και στην επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο να αναδειχθούν τα οφέλη και τα κίνητρα που μπορεί η ΕΕ να παρέχει, και τα οποία θα οδηγήσουν σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων.

Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθήσει σε δείπνο με μέλη της κυπριακής παροικίας στο Παρίσι. Την επομένη, 4 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί ανώτατα στελέχη της εταιρείας TOTAL. Στο Παρίσι, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Παρίσι κ. Γιώργος Σιακαλλής, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κα Μαριλένα Ραουνά και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το ταξίδι στο Λονδίνο

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για το Λονδίνο, όπου θα παραστεί στη στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ’. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 27 εκατομμύρια Βρετανοί και 300 εκατομμύρια θεατές παγκοσμίως, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται ανάμεσα στη λίστα των δύο χιλιάδων καλεσμένων, μαζί με πολλούς ξένους ηγέτες.

Η στέψη του Βασιλιά, πάντως, δεν προσφέρεται για επαφές στο περιθώριο της εκδήλωσης, από τη στιγμή που τόσο η Βρετανική Κυβέρνηση αλλά και τα στενά χρονοδιαγράμματα των ηγετών που θα παρευρεθούν στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, δεν αναμένεται να αφήσουν περιθώρια για ζητήματα υψηλής πολιτικής.

Δειτε Επισης

Ερημιά στα σοκάκια και τους δρόμους της Σαντορίνης-Έφυγαν πάνω από 10.000 κάτοικοι και εργαζόμενοι
Συγκλονίζει ο χειρουργός για την δωρεά οργάνων του Άγγελου-«Είδα το κορμί και είπα "Θεέ μου, τι πάμε να κάνουμε;"»
Στους 11 οι νεκροί στη χειρότερη επίθεση σε σχολείο στην ιστορία της Σουηδίας-Το προφίλ του δράστη
Κάνει βουτιά η θερμοκρασία, έρχονται βροχές και χιόνια-Αναμένεται ψυχρό Σαββατοκύριακο
Ο Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος για απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν
Ανακτήθηκαν όλες οι σοροί της αεροπορικής τραγωδίας στην Ουάσινγκτον-Στους 67 οι νεκροί
Παγκόσμια ανησυχία από τις εξαγγελίες Τραμπ-Θέλει να κατακτήσει τη Λωρίδα της Γάζας και να διώξει τους Παλαιστίνιους
Στο σκοτάδι η Αστυνομία για εφαρμογή διαταγμάτων των ΤΑΚΑΤΑ-Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το χρονοδιάγραμμα
«Ανακρίνεται» από την Βουλή το Υπουργείο Παιδείας για το «Γονέας 1 και 2»-Ζητούν εξηγήσεις οι βουλευτές
Πρόταση νόμου για ρύθμιση των προεκλογικών δημοσκοπήσεων ενώπιον της Βουλής