Πώς σχολιάζει ο τουρκοκυπριακός Τύπος τη νίκη Ερντογάν-«Από το σκοτάδι στο θεοσκόταδο»

Το αποτέλεσμα του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία και η επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία αποτελεί το κύριο θέμα του σημερινού τουρκοκυπριακού Τύπου.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, με τίτλο «Κέρδισε ο ένας και μόνος άνδρας», η Αβρούπα γράφει ότι για άλλα 5 χρόνια δεν θα υπάρχει ησυχία τόσο στην Τουρκία όσο και στην Κύπρο και προσθέτει ότι «η Τουρκία παραδόθηκε για άλλη μια φορά στο ψέμα, στην πλαστογραφία, στην αμάθεια και στην τυραννία». «Η 28η Μαΐου έγινε η μέρα που η Τουρκία πέρασε από το σκοτάδι στο θεοσκόταδο. Αυτό το θεοσκόταδο θα ζώσει και την κοινότητά μας βεβαίως. Αν δεν αφήσουμε την υποταγή και δεν αρχίσουμε να οργανωνόμαστε από σήμερα, θα επιταχυνθεί ακόμα πιο πολύ ο αφανισμός μας».  

Με τίτλο «Δύο διαφορετικές Τουρκίες», η Γενί Ντουζέν γράφει ότι η Τουρκία έκανε τις εκλογές της και βγήκε νικητής ο Έρντογαν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο δεύτερος γύρος των εκλογών ήταν αμφίρροπος μέχρι την τελευταία στιγμή, όμως ο Έρντογαν κέρδισε με μικρή διαφορά. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι στην Τουρκία χωρίστηκαν στα δυο, εμφανίστηκε το προφίλ δύο διαφορετικών Τουρκίων», υποστηρίζει σημειώνοντας ότι ο Έρντογαν έλαβε το 52,14% των ψήφων και ο Κεμάλ Κιλιτσαντάρογλου το 47,86%. 

«Συνέχεια στον δρόμο με τον Έρντογαν» είναι ο τίτλος της Χαλκίν Σεσί, η οποία επισημαίνει ότι ο Έρντογαν έλαβε 2,5 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον Κιλιτσντάρογλου και ήρθε πρώτος σε 52 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, ενώ ο αντίπαλός του κατάφερε να εξασφαλίσει την πρωτιά μόνο στις 29 επαρχίες. Στην ψηφοφορία στα κατεχόμενα νικητής ήταν και πάλι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με το 58,15% των ψήφων έναντι 41,85% του Έρντογαν.

Η εφημερίδα προβάλλει την δήλωση Έρντογαν ότι «Ο κερδισμένος των εκλογών είναι τα 85 εκατομμύρια [Τούρκοι πολίτες]. Σήμερα κέρδισε μόνο η Τουρκία. Ανοίξαμε την πόρτα στον Αιωνα της Τουρκίας χωρίς παραχωρήσεις από την δημοκρατία μας, την ανάπτυξή μας, τους στόχους μας». 

Με τίτλο «Ενέκρινε ο τουρκικός λαός», η Ντιαλόγκ γράφει ότι ευχαριστώντας τους πολίτες που τον στήριξαν, ο Έρντογαν έστειλε και μήνυμα για τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2024, ρωτώντας τους οπαδούς του αν είναι έτοιμοι να κερδίσουν την Κωνσταντινούπολη.

Με τίτλο «Η Τουρκία έλαβε την απόφασή της στον 2ο γύρο: Πάλι Έρντογαν», η Βατάν γράφει ότι μετά την νίκη του ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε: «Αφού τέλειωσαν οι εκλογές, πλέον θα αφιερώσουμε όλο τον χρόνο μας και όλη την ενέργειά μας στην εργασία, στην παραγωγή έργων, στην προσφορά υπηρεσίας. Το πιο επείγον θέμα των προσεχών ημερών είναι να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που πηγάζουν από τις αυξήσεις τιμών που προκαλεί ο πληθωρισμός, να αποκαταστήσουμε τις απώλειες ευημερίας». 

Με τίτλο «Δεν τον άλλαξε η Τουρκία», η Γενί Μπακίς γράφει ότι παρά το γεγονός πως ο Κιλιτσντάρογλου κέρδισε τις εκλογές σε μέρη όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, η Άγκυρα, η Αττάλεια, τα Άδανα και το Ντιγιάρμπακιρ, τα ποσοστά του Ερντογάν ήταν μεγαλύτερα σε επαρχίες που βίωσαν τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό όπως η Χατάι και το Αντίγιαμαν. 

Με τίτλο «Κέρδισε ο αιώνας της Τουρκίας», η Γκιουνές γράφει ότι «η Τουρκία είπε σταθερότητα» και ότι ο Έρντογαν βγήκε νικητής άλλη μια φορά κάνοντας ρεκόρ σε εκλογές στις οποίες συμμετέχει από το 1994.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι μετά την νίκη του Έρντογαν άρχισαν να «έρχονται βροχή» τα συγχαρητήρια μηνύματα από όλα τα μέρη του κόσμου. Συγχαρητήρια στον Έρντογαν έστειλε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος είπε «συγχαίρω με τα πιο ειλικρινή και εγκάρδια μου αισθήματα για την νίκη που πετύχατε στις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν με ένα μεγάλο παράδειγμα δημοκρατίας και την μεγάλη συμμετοχή του τουρκικού λαού».

Δηλώσεις και άρθρα

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν που εξελέγη 13ος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Αναμφίβολα, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην εξουσία στην Τουρκία, είναι προς το κοινό συμφέρον και των δύο πλευρών να εργαστούν αρμονικά και σε στενή συνεργασία, ιδιαίτερα στο Κυπριακό και στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού (ΚΛ), Κουντρέτ Όζερσαϊ.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε ξεκάθαρα για το Κυπριακό και τα συναφή ζητήματα, καθώς και για τις οικονομικές, κοινωνικές και διοικητικές πολιτικές, οι οποίες θεωρούμε ότι είναι λανθασμένες. Τα αποτελέσματα της κάλπης στην τδβκ θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη. Σε αυτό το πλαίσιο, νομίζω ότι υπάρχει η ανάγκη αναθεώρησης ορισμένων προσεγγίσεων» είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Εξάλλου σε άρθρο του ο αρθρογράφος, Τζενκ Μουτλούγιακαλι με τίτλο «Η διάσπαση στην Τουρκία, η ένσταση στην Κύπρο» αρχίζει γράφοντας ότι «η τελευταία θητεία του Ερντογάν ξεκίνησε στην Τουρκία. Το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα αποτυπώθηκε στην κάλπη. Δεν το εννοώ από την άποψη της νίκης του Ερντογάν... Είναι διαφορετικό… Η χώρα κυριολεκτικά χωρίστηκε στα δύο».

Ο Μουτλούγιακαλι πρόσθεσε ότι ήταν μια πολύ αντιδημοκρατική εκλογική διαδικασία,  όλες οι δυνατότητες του κράτους χρησιμοποιήθηκαν υπέρ της εξουσίας. Αλλά, σημειώνει, «από εδώ και πέρα ο Ερντογάν θα ζει σε κάθε λέξη και πράξη με την αίσθηση ότι 'η μισή χώρα δεν σκέφτεται όπως εσύ'. Θα ξέρει ότι δεν έχει την έγκριση ενός εκ των δύο ανθρώπων που βλέπει στο δρόμο. Ο ένας από τους δύο ανθρώπους το έχει πάρει απόφαση, δεν θα τα παρατήσει, θα το καταλάβει (ο Ερντογάν). Θα αντιμετωπίσει μια πολύ ισχυρότερη και πιο σθεναρή αντίθεση».

«Η Τουρκία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει με τέτοιο 'καταπιεστικό' ύφος, αυτή η «πόλωση» κάποια στιγμή θα καταρρεύσει. Δεν μπορείς να βλέπεις τη μισή χώρα ως 'τρομοκράτες'. Πώς θα έρθετε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν ομοφυλόφιλο, με ένα μέλος του HDP; Η κοινωνική ειρήνη έχει κλονιστεί τόσο πολύ, πολλές διαφορετικές ομάδες έχουν στοχοποιηθεί. Με αυτή την αλήθεια, μια χώρα δεν μπορεί να ομαλοποιηθεί».

Για την Κύπρο ο Μουτλούγιακαλι θεωρεί ότι έχει χάσει η παρεμβατική αντίληψη της Τουρκίας για το νησί. «Το τουρκικό εκλογικό σώμα στην Κύπρο - το οποίο περιλαμβάνει τόσο Κύπριους όσο και σημαντικό αριθμό πολιτών της τδβκ - δεν ενέκρινε τη νοοτροπία Ερντογάν» ανέφερε.

«Νομίζω ότι το κύριο μέλημά μας θα είναι η τουρκική λίρα...Υπάρχει μια τρελή απώλεια της ΤΛ» λέει. Το 80% των καταθέσεων στις τράπεζες είναι σε ξένο νόμισμα, σημειώνει λέγοντας ότι ακόμη και οι δημόσιοι πόροι εξοικονομούνται σε ξένο νόμισμα. Αλλά και οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ασφαλισμένοι αμείβονται με TΛ, προστίθεται τονίζοντας ότι η αγοραστική δύναμη μειώνεται μέρα με τη μέρα, τα λεφτά στις τσέπες τους εξαφανίζονται, το επίδομα συνταξιοδότησης χάνει το νόημά του.

«Ιδού, γι' αυτό η Κύπρος χρειάζεται να απελευθερωθεί από όλες αυτές τις συνιστώσες. Όταν οι άνθρωποι κοιτάζουν την Τουρκία, θέλουν να δουν χαμογελαστά πρόσωπα, μια ευτυχισμένη κοινωνία, μια αναπτυσσόμενη οικονομία… Θέλουν επίσης σεβασμό. Σεβασμος στην ταυτότητα, την προσωπικότητα, τους θεσμούς, τις αξίες και τις ελευθερίες τους… Αυτό έδειξαν και τα εκλογικά αποτελέσματα».

Θεωρεί, καταλήγοντας ότι «πρέπει να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία μας, την θέλησή μας και τις ελευθερίες μας τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και δημοκρατίας. Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό για να το πετύχουμε αυτό. Αυτοί που θέλουν να προστατέψουν την Κύπρο από την οπισθοδρομική αντίληψη στην Τουρκία είναι πολύ περισσότεροι στη χώρα μας από τους δουλοπρεπείς» καταλήγει.

Με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζουν τα γαλλικά μέσα την επικράτηση Ερντογάν

Ο Ερντογάν έχει πλέον στη διάθεσή του χρόνο έως το 2028 για να επανασχεδιάσει την Τουρκία όπως εκείνος νομίζει, χτίζοντας μια δημοκρατία την οποία φαντάζεται «πιο θρησκευτική, πιο αυταρχική και πιο προσανατολισμένη προς τον Κόλπο, τη Ρωσία και την Κίνα».

Αυτό επισημαίνει αναφερόμενη στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία η γαλλική εφημερίδα Le Monde σημειώνοντας πως «μετά από είκοσι χρόνια στην εξουσία, τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να τσαλακώσει το χάρισμά του. Ούτε ο αχαλίνωτος αυταρχισμός του (200.000 δικαστικές έρευνες έχουν ξεκινήσει για προσβολές του Προέδρου) ούτε ο πληθωρισμός (44% κατά μέσο όρο ετησίως) που πλήττει σκληρά τον πληθυσμό».

Η επανεκλογή του για τρίτη θητεία επιβεβαιώνει την ιδιότητά του ως «αβύθιστου Προέδρου» που έχει κατακτήσει την τέχνη της ανάκαμψης, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, υπογραμμίζοντας πως «μέσα σε είκοσι χρόνια, τον έχουμε δει να ξεπερνά τα πάντα: πολιτικές κρίσεις, μαζικές διαμαρτυρίες, σκάνδαλα διαφθοράς, απόπειρες στρατιωτικού πραξικοπήματος και την εγκατάλειψη των πρώην συνοδοιπόρων του».

Κατά την γαλλική εφημερίδα, ο Ερντογάν είναι «ένας λαϊκιστής ηγέτης με ισχυρές αυταρχικές ρίζες, ο οποίος στα είκοσι χρόνια της βασιλείας του έχει ενισχύσει σημαντικά τον έλεγχό του στη χώρα».

«Αυτή η δύναμη είναι πολιτική και ψυχολογική αλλά και υλική, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι 15 εκατομμύρια άνθρωποι, σε έναν συνολικό πληθυσμό 85 εκατομμυρίων, ζουν αποκλειστικά από την κοινωνική βοήθεια που διανέμεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το «κρατικό κόμμα», μια υπερδομή που παίζει με την υποτέλεια και τις πελατειακές σχέσεις», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Journal de Dimanche επισημαίνει πως παρά τις πολυάριθμες επικρίσεις για την κατάσταση της οικονομίας, αλλά και για τη διαχείριση του σεισμού που έπληξε την Τουρκία τον Φεβρουάριο, ο Ερντογάν συνεχίζει να ενσαρκώνει έναν παράγοντα «σταθερότητας» στην Τουρκία.

O Ζαν Μαρκού, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ και ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνει στην εφημερίδα την επιμονή του Τούρκου Προέδρου, κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, στο «μεγαλείο της Τουρκίας», αναφέροντας ως επιχείρημα τον διπλωματικό ρόλο της χώρας «στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, όπου οι μεσολαβητικές του προσπάθειες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας του επέτρεψαν να τεθεί ξανά στο επίκεντρο του διπλωματικού παιχνιδιού.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται και στον γαμπρό του Ερντογάν, τον Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, χαρακτηρίζοντάς τον «πρόσωπο του τουρκικού εξοπλισμού και όχι μόνο», ο οποίος «κατέληξε να αποκτήσει το στάτους του εθνικού ήρωα» και θα μπορούσε να προωθηθεί σε υψηλό αξίωμα ή να είναι υποψήφιος για την δημαρχία της  Κωνσταντινούπολης.

Στις επιπτώσεις που ενδέχεται να υπάρξουν στις σχέσεις της Γαλλίας με την Τουρκία αναφέρεται εξάλλου ο αναλυτής Ζαν Ντομινίκ Μερσέ σε άρθρο του στην εφημερίδα Opinion υπογραμμίζοντας πως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τον Ερντογάν, αλλά και ότι η Τουρκία, που γίνεται όλο και πιο εθνικιστική, είναι ένας δύσκολος, αλλά αναπόφευκτος εταίρος για την Γαλλία.

Όπως αναφέρεται, ο Μακρόν και ο Ερντογάν θα μπορούσαν να συναντηθούν την Πέμπτη 1 Ιουνίου, με αφορμή τη συνεδρίαση της νέας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στο Κισινάου της Μολδαβίας, ενώ θα ξαναβρεθούν επίσης στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα, αντί για ισλαμιστής, ο επανεκλεγείς Ερντογάν θα είναι περισσότερο παρά ποτέ ένας εθνικιστής, αφού, όπως αναφέρει, δεν έχει ένα υπερεθνικό όραμα μιας κοινότητας πιστών, που θα υπερέβαινε τα συμφέροντα της Τουρκίας, ούτε είναι καθαρός ιδεολόγος, ακόμα κι αν διαθέτει σταθερές πεποιθήσεις.

Η εφημερίδα Liberation τέλος σε δημοσίευμά της με τίτλο "Ερντογάν forever", υπογραμμίζει ότι ο Τούρκος ηγέτης είναι ένα μείγμα εθνικισμού και θρησκευτικού φονταμενταλισμού, υπογραμμίζοντας την αδυναμία της αντιπολίτευσης να τον ανταγωνιστεί αλλά και την απογοήτευση ενός μεγάλου τμήματος του τουρκικού πληθυσμού μετά τα τελικά αποτελέσματα.

Συγχαρητήρια αλλά και κριτική από Γερμανούς πολιτικούς για εκλογές Τουρκίας

Σε σημερινή ανακοίνωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ, συγχαίρει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του και τονίζει ότι «ενόψει των ιδιαιτέρως στενών ανθρώπινων, οικονομικών και πολιτικών δεσμών μεταξύ των χωρών μας, οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία», ενώ σημειώνει ότι προσβλέπει στο να συνεισφέρουν ο ίδιος και ο Eρντογάν στην εδραίωση των καλών διμερών σχέσεων.

Ο Γερμανός Πρόεδρος εύχεται στην Τουρκία ειρήνη, ελευθερία και ευημερία και προσωπικά στον Ερντογάν για την εκτέλεση των καθηκόντων του «καλή τύχη».

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε ανάρτησή του στο twitter υπογραμμίζει τη βούληση για συνέχιση της συνεργασίας με τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο της Τουρκίας, τον οποίο και συνεχάρη, σημειώνοντας ότι «τώρα πρέπει να προωθήσουμε με νέα ζέση τα κοινά θέματα που μας αφορούν». Ο Γερμανός Καγκελάριος επισημαίνει ότι η Γερμανία και η Τουρκία είναι στενοί εταίροι και σύμμαχοι, καθώς και ότι τις δύο χώρες συνδέουν ισχυροί δεσμοί και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά, ο Υπουργός Γεωργίας, Τζεμ Εζντεμίρ, άσκησε δριμεία κριτική στην εκλογική συμπεριφορά των Τούρκων στη Γερμανία, όπου ο Eρντογάν αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής των εκλογών.

Ο Εζντεμίρ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το τι συμβαίνει στη Γερμανία, όπου οι υποστηρικτές του Eρντογάν πανηγυρίζουν χωρίς να χρειάζεται να υποστούν τις συνέπειες της ψήφου τους, όπως χαρακτηριστικά έγραψε στο twitter, διευκρινίζοντας ότι τις συνέπειες αυτές θα υποστούν πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία που είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια και την ανελευθερία.

«Δικαίως είναι οργισμένοι. Θα πρέπει να συζητήσουμε επ’ αυτού!», τονίζει ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός Υπουργός Γεωργίας, ο οποίος συμπληρώνει ότι λυπάται κυρίως για τους νέους και καλά καταρτισμένους ανθρώπους στην Τουρκία που έχασαν κάθε ελπίδα.

Ο Εζντεμίρ εκφράζει μάλιστα, τον φόβο ότι ο υπερεθνικισμός και ο φονταμενταλισμός θα διαδοθούν ακόμα περισσότερο στη Γερμανία μέσω των νέων ιμάμηδων από την Άγκυρα.

Την έκβαση των τουρκικών εκλογών σχολίασε επίσης ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, Mίκαελ Ρότ, ο οποίος έκανε λόγο για «θλιβερή ημέρα» για πολλούς Τούρκους, που ήλπιζαν σε μια δημοκρατική, ελεύθερη και βασισμένη στα πρότυπα του κράτους δικαίου Τουρκία.

Το γεγονός ότι παρά την πολύ αρνητική οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να επικρατήσει, δείχνει πόσο διχασμένη είναι η χώρα και πόσο επηρεάζεται η επιλογή των ψηφοφόρων από ζητήματα πολιτισμικής ταυτότητας, υποστήριξε ο Ροτ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει, επιπλέον, να ξεχνάμε ότι οι εκλογές ναι μεν ήταν ελεύθερες, αλλά σε καμία περίπτωση δίκαιες, διότι ο Eρντογάν και το ΑΚΡ ελέγχουν μεγάλο μέρος των ΜΜΕ και των κεντρικών θεσμών της χώρας».

Ο Mίκαελ Ροτ εκτίμησε ότι η Τουρκία βρίσκεται ενώπιον δύσκολων μηνών και ετών και ότι η οικονομική καθίζηση προβλέπεται να συνεχιστεί, ενώ ο προεκλογικός αγώνας επέτεινε για μία ακόμη φορά την κοινωνική πόλωση και αναζωπύρωσε την απόρριψη και το μίσος έναντι των προσφύγων από τη Συρία. 

Η Γερμανία θα πρέπει και στο εξής να συνεργαστεί με την Τουρκία, υπογράμμισε ο βουλευτής του SPD, εφιστώντας την προσοχή στο ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει πολιτική επιείκεια ή εκπτώσεις.

«Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να διαδραματίσει πιο εποικοδομητικό ρόλο στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να εφαρμόσει χωρίς περιορισμούς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν δεν το κάνει, αυτό θα πρέπει να έχει συνέπειες για τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης», τόνισε στη συνέχεια, παρατηρώντας ότι η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει για τη μελλοντική συνεργασία της με την Τουρκία υπό το φως των περαιτέρω εξελίξεων στη χώρα, καθώς δεν μπορεί να συνεχίσει απλά όπως πριν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Mάνφρεντ Βέμπερ (CSU), ο οποίος μάλιστα υποστήριξε τον τερματισμό της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας: «Τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι είναι σημαντική μια στενή εταιρική σχέση, ωστόσο κανείς δεν θέλει πια την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ - ούτε η Τουρκία ούτε η ΕΕ. Αυτή τη διαδικασία πρέπει να την αφήσουμε στην άκρη, διότι περισσότερο μπλοκάρει τη βελτίωση των σχέσεων παρά την στηρίζει».

Όπως διευκρίνισε, χρειαζόμαστε τη συνεργασία με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την επίτευξη ειρήνης ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, τη μεταναστευτική πολιτική, τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και το Κυπριακό ζήτημα, ενώ ο Eρντογάν θα πρέπει άμεσα να συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη