Συνεργασία, ενέργεια και Κυπριακό στην ατζέντα της συνάντησης Αννίτας-Ανολίκ

Τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας και γειτονίας με το Ισραήλ, ενέργεια και Κυπριακό, συζήτησε τη Δευτέρα η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου, με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, Oren Anolik, στα γραφεία του κόμματος.

Η κ. Δημητρίου ανέφερε σε δηλώσεις της, μετά τη συνάντηση ότι, συζήτησαν, πρωτίστως τρόπους εμβάθυνσης  της «άριστης» σχέσης συνεργασίας και γειτονίας  με το Ισραήλ αλλά και πως οι δύο χώρες, να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις, ιδιαίτερα για την περιοχή.

Ο κ. Anolik ανέφερε ότι είχαν «μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση» για θέματα που άπτονται των άριστων, όπως είπε, σχέσεων Ισραήλ-Κύπρου. Σημείωσε ότι ακόμα πιστεύουν ότι υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης αυτών των σχέσεων και αυτό είναι που συζήτησαν. Ανέφερε ακόμη ότι, «ήταν πολύ ενδιαφέρον» για τον ίδιο να ακούσει την ιδέα της κ. Δημητρίου για το Κυπριακό ενώ ευχήθηκε για επίλυση, σύντομα, του Κυπριακού με ειρηνικό τρόπο σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα.

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είπε ότι πρέπει να  προστατευθεί και να ενισχυθεί η σχέση των δύο χωρών, η οποία όπως ανέφερε «σήμερα είναι στο καλύτερο σημείο από ότι ήταν ποτέ», ενώ συζήτησαν και την ενεργότερη συνεργασία μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ισραήλ και μεταξύ πολιτικών ομάδων και ευρύτερα τομέων στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω δραστηριοποίηση και συνεργασία.

Είπε ότι συζήτησαν και για το θέμα της ενέργειας, όπου, όπως σημείωσε, «χρειάζεται προσεκτικός χειρισμός» και ανέφερε ότι, ως Δημοκρατικός Συναγερμός θα επιμένουν σε αυτή την προσέγγιση. «Εμείς θα διατηρήσουμε τη γραμμή μας και θα στηρίξουμε ακριβώς την θέση ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει κλειδί όσον αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό της περιοχής, πόσω μάλλον αν καταφέρουμε να επανεκκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις και να επιλύσουμε το Κυπριακό», είπε η κ. Δημητρίου. Τότε, πρόσθεσε, η Κύπρος μπορεί να είναι και παράδειγμα σταθερότητας και προτύπου ειρηνικής συμβίωσης στην περιοχή.

Η κ. Δημητρίου, ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Πρέσβη και για την πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ για ενημέρωση της κοινωνίας για το Κυπριακό, «ότι χρειάζεται πάση θυσία να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», σημειώνοντας ότι αναφέρεται στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και συνεργάτες της κ. Δημητρίου.

Δειτε Επισης

Κυπριακό, περιφερειακά και διμερή σχέσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Προέδρου-ΥΠΕΞ Σ. Αραβίας
Προανήγγειλε θετικές εξελίξεις εντός του 2024 για ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα απαλλαγής θεωρήσεων εισόδου των ΗΠΑ ο ΠτΔ
ΒΙΝΤΕΟ: Το παράπονο Κύπριου στον Κασσελάκη για το ολίσθημα για κατεχόμενα και η ανεύθυνη αντίδραση
Τίμησε τον Χριστοδουλίδη με Προεδρικό μετάλλιο το Queens College
Συλλυπητήρια Προέδρου στην οικογένεια του αδικοχαμένου αστυνομικού που σκοτώθηκε στο καθήκον
Επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του για τη Δημαρχεία του Δήμου Παραλιμνίου-Δερύνειας ο Λούκας Πολυκάρπου
Διμερείς σχέσεις και Κυπριακό στις συναντήσεις Κόμπου στη Νέα Υόρκη
Επιμένει για τις υπερωρίες της Κωμοδρόμου το ΑΚΕΛ-«Ο ΚΕ διαψεύδει το έντυπο που επανειλημμένα υπόγραφε»
Μέτσολα προς Αμμοχωστιανούς-«Ακλόνητη η θέση του ΕΚ για την Κύπρο»
Διεκδικεί το χρίσμα του ΔΗΣΥ για Δήμαρχος Παραλιμνίου-Δερύνειας ο Παναγιώτης Κύζας