Πολύτεκνες οικογένειες στο έλεος του Θεού-Αφήνουν τα παιδιά τους χωρίς σπουδές

Σε δυσχαιρή κατάσταση βρίσκονται δεκάδες πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες δίνουν τον δικό τους αγώνα για επιβίωση, καθώς με την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση και την ακρίβεια που έχει κτυπήσει κόκκινο, πολύτεκνοι γονείς δεν μπορούν να προσφέρουν ακόμη και τα πιο απλά πράγματα στα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να μένουν ακόμη και χωρίς σπουδές ορισμένα παιδιά, αφού δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα των οικογενειών.

Σήμερα, υπάρχουν παγκύπρια περίπου 4,000 πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες λαμβάνουν επίδομα τέκνου από την αρμόδια υπηρεσία επιδομάτων. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές τις οικογένειες, δεν καταφέρνει να τα βγάλει εις πέρας, καθώς είναι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, με αποτέλεσμα να στερούν από τα παιδιά τους βασικά αγαθά, αλλά ακόμη και σπουδές, αφού δεν είναι σε οικονομική θέση να προσφέρουν μερικές χιλιάδες, για σπουδές στο εξωτερικό.

Λόγω και των οικονομικών προβλημάτων που υπάρχουν, οφθαλμοφανής είναι άλλωστε και η πτώση που υπάρχει στον αριθμό των πολύτεκνων οικογενειών. Ενδεικτικό, είναι το γεγονός ότι για το 2020 οι πολύτεκνες οικογένειες απαριθμούσαν συνολικά 4,300 οικογένειες, για το 2021 ήταν 4.000 οι πολύτεκνοι, ενώ για το 2022, αναμένεται ότι αυτός ο αριθμός θα μειωθεί ακόμη περισσότερο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε αυτούς τους αριθμούς, προστίθενται και οι μητέρες που λαμβάνουν το επίδομα μάνας, με τον αριθμό τους να είναι στις 16,500. Έτσι συνολικά, πρόκειται για 20,000 πολύτεκνες οικογένειες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε στον REPORTER, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, Ντίνος Ολύμπιος, είναι μια πρόσφατη περίπτωση μητέρας, «η οποία έχει τέσσερα παιδιά, εκ των οποίων οι τρεις είναι φοιτητές. Τον πιο μεγάλο της γιο αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να τον στείλει για σπουδές γιατί δεν βγαίνει από πάνω και έτσι αποφάσισε να τον στείλει για δουλειά, μέχρι να τελειώσει άλλος της γιος και μετά να πάει για σπουδές. Δεν είναι τιμωρία για εκείνο το παιδί; Ποιος γονιός θέλει να αφήσει πίσω από τις σπουδές ένα μωρό του γιατί δεν τα βγάζει πέρα;».

Υπάρχουν κάποιες πολύτεκνες οικογένειες, πρόσθεσε ο κ. Ολύμπιος, «που καταφέρνουν να τα βγάζουν πέρα, όμως οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και ζητούν συνεχώς βοήθεια. Γι’ αυτό και ως πολύτεκνοι, θέλουμε να συναντηθούμε με τον Πρόεδρο για να βάλουμε κάτω όλα τα προβλήματα. Αλλά ακόμη και ο Πρόεδρος να επιλύσει δυο-τρεις περιπτώσεις, δεν λύνεται το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε».

Σημειώνεται, ότι ανάμεσα σε αυτές τις 4.000 πολύτεκνες οικογένειες, που λαμβάνουν το επίδομα τέκνου, συμπεριλαμβάνονται και οι οικογένειες των αλλοδαπών, οι οποίες είναι πάρα πολλές, όπως φαίνεται από τα στοιχεία. «Προσωπικά ανέφερα και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι είναι και ο ίδιος πολύτεκνος και καταλαβαίνει τι σημαίνει να είσαι πολύτεκνος και πρέπει να συζητήσουμε εφ όλης της ύλης και να βρούμε τρόπους και λύσεις. Δεν είναι μόνο τα επιδόματα το πρόβλημα, αλλά πρέπει να δημιουργηθεί επίσης ένα ταμείο, να παίρνουν υποτροφίες και να εμπλακεί ακόμη και η εκκλησία. Έχω εισηγήσεις από κάποιους ανθρώπους που εισηγήθηκαν όπως δημιουργηθεί ένα ταμείο εκκλησίας και κράτους, όπου θα μπορούν να προσφέρουν επώνυμοι και να βοηθούν παιδιά πολυτέκνων για σπουδές».

Ιδιαίτερο προβληματισμό την ίδια ώρα, προκαλεί το γεγονός ότι, ζευγάρια σκέφτονται ακόμη και στο να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας καθώς υπάρχουν φανερά οικονομικά προβλήματα, ενώ την ίδια ώρα, δεν τους παρέχονται κίνητρα. «Δηλαδή, μια οικογένεια που έχει δυο παιδιά, εάν τους πούμε ότι κάνοντας τρίτο, θα τους μειωθεί ο φόρος εισοδήματος κατά 50%, είναι ένα ισχυρό κίνητρο. Σε αυτές τις οικογένειες που έχουν τρία παιδιά επίσης, εάν κάνουν τέταρτο παιδί, να απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος. Αυτά δεν είναι κίνητρα;».

Όταν παιδιά τα οποία λαμβάνουν 800 και 900 ευρώ τον μήνα, χρειάζονται μάλιστα 500 ευρώ για να ενοικιάσουν ένα διαμέρισμα, τότε, διερωτάται ο κ. Ολυμπίου, «πώς θα παντρευτούν και θα κάνουν οικογένεια και πόσο μάλλον να κάνουν και τρία-τέσσερα παιδιά; Γιατί το κράτος να μην κτίσει ακόμη και πολυκατοικίες και να πει ότι αυτές θα είναι για παιδιά φτωχών οικογενειών; Και σε αυτά τα διαμερίσματα, μπορεί για παράδειγμα η Κυβέρνηση, να πληρώνουν μεν 500 ευρώ τον μήνα αυτά τα παιδιά, αλλά όταν το ξοφλήσουν θα είναι δικό τους και εάν σε περίοδο πέντε χρόνων, κάνουν τρία ή τέσσερα παιδιά, θα τους χαριστεί το υπόλοιπο ποσό και θα τους μεταβιβάζεται το σπίτι».

Γενικώς, κατέληξε ο κ. Ολυμπίου, υπάρχουν κίνητρα τα οποία μπορούν να δοθούν στα νεαρά ζευγάρια, αλλά, «πρέπει να αποφασίσουμε ότι πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να τα στηρίξουμε, διαφορετικά δεν θα περάσει μια δεκαετία και θα περπατάς στον δρόμο και δεν θα βρίσκεις ούτε ένα άνθρωπο να μιλήσεις ελληνικά».

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από συντριβή μικρού αεροπλάνου στο κέντρο τουριστικής πόλης της Βραζιλίας
Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των υπηρεσιών που διέθεταν πληροφορίες για τον 50χρονο δράστη στο Μαγδεμβούργο
Πυκνή τροχαία κίνηση στον Καλοπαναγιώτη λόγω του Χριστουγεννιάτικου Χωριού-Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε
Νέες απειλές από τον Βλαντίμιρ Πούτιν-Υποσχέθηκε περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Συνελήφθησαν 42 παράνομοι αλλοδαποί έπειτα από επιχείρηση της Αστυνομίας-Οι εννέα επαναπατρίστηκαν
Αυξάνονται οι περιπολίες και οι έλεγχοι της Αστυνομίας ενόψει εορταστικής περιόδου
Διακόσιες οικογένειες θα στηριχθούν με δωροκουπόνια και τρόφιμα ενόψει εορτών στην Πάφο
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»