Με παρατράγουδα και σοβαρές καταγγελίες σημαδεύτηκε ο β΄γύρος εκλογών στην Τουρκία

Με πολλά παρατράγουδα και σοβαρές καταγγελίες της αντιπολίτευσης έκλεισαν οι κάλπες στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τουρκικό αντιπολιτευόμενο Τύπο, ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ) στην Ούρφα, Μαχμούτ Τανάλ, δέχθηκε επίθεση κατά τη συμμετοχή του στη σημερινή εκλογική διαδικασία. Ο κ. Τανάλ δήλωσε ότι «Μου επιτέθηκαν. Υπάρχει αδυναμία του κράτους εδώ! Δεν θα ενδώσουμε σε απειλές και επιθέσεις, θα προστατεύσουμε τις κάλπες!».

Την ίδια ώρα, η βουλευτής του Κόμματος Πράσινης Αριστεράς στο Ερζουρούμ, Μεράλ Ντανίας Μπεστάς, σε ανάρτησή της σε λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατήγγειλε ότι μια ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) απείλησε τους υπαλλήλους των εκλογικών τμημάτων.

Ο βουλευτής του ΡΛΚ στα Άδανα, Μπουρχανετίν Μπουλούτ, κατήγγειλε ότι το ΑΚΡ έστειλε SMS σε ψηφοφόρους την ώρα που η ψηφοφορία ήταν σε εξέλιξη, μια πρακτική που απαγορεύεται από τον εκλογικό νόμο της Τουρκίας.

Το προεδρείο της περιφέρειας του ΡΛΚ, στο Τσάνκαγια της Άγκυρας ζήτησε την προστασία των καλπών. Σε μήνυμα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης της τοπικής οργάνωσης αναφέρθηκε ότι «βουλευτές του ΑΚΡ εισέβαλαν σε σχολεία με ομάδες των 30 και 40 ατόμων».

Το στέλεχος του αντιπολιτευόμενου κόμματος ΝΤΕΒΑ, Μουράτ Τζουμάν Σιρίν, κατήγγειλε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι στο Καβακλίντερε της Ούρφα στήθηκε κάλπη στην αγροτική συνοικία του κοινοτάρχη που υποστηρίζει την τουρκική κυβέρνηση.

Για μια άλλη περιοχή της Ούρφα, το Γιαζλίτζα, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Ούρφα κατήγγειλε ότι ομάδα νομικών δέχθηκε επίθεση καθώς διερευνούσε καταγγελία για μαζική ψηφοφορία.

Στο γειτονικό Μπίνγκιολ υπήρξε παρόμοια καταγγελία για «μαζική ψηφοφορία». Ομάδα του ΡΛΚ που διερευνά την καταγγελία ανέφερε ότι δέχθηκε επίθεση.

Στη Γιάλοβα, ο υπεύθυνος ψηφοφορίας του κόμματος Πράσινη Αριστερά κατήγγειλε ότι «φάκελοι που είχαν έρθει από έξω ρίχτηκαν στην κάλπη». Στη συνέχεια κατατέθηκε αναφορά για την ακύρωση των παράτυπων ψήφων.

Στην Αντιόχεια ομάδα παρατηρητών διαμαρτυρήθηκε για σοβαρές παρατυπίες. Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι διαμαρτυρόμενοι παρατηρητές δέχθηκαν στη συνέχεια επίθεση.

Στη Χαλκηδόνα της Κωνσταντινούπολης, μια ομάδα επιτέθηκε σε μια ομάδα πολιτών στον κήπο ενός εκλογικού κέντρου. Υποστηρίχθηκε ότι η ομάδα που επιτέθηκε ήταν από το AKP.

Ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι ένα μέλος του δέχθηκε επίθεση στην Αντιόχεια.

Στη Ριζούπολη, ένας πολίτης εισήλθε σε εκλογικό περίπτερο με όπλο. Σημάδεψε με το όπλο τη φωτογραφία του Κεμάλ Κιλιτνστάρογλου στο ψηφοδέλτιο και τον φωτογράφισε με ένα κομμάτι χαρτί που έγραφε: «Όσοι τρώνε το ψωμί αυτής της χώρας και την προδίδουν θα πυροβοληθούν».

Σύμφωνα με τα αντιπολιτευόμενα μέσα, το μεσημέρι της Κυριακής αναφέρθηκε ότι ξέσπασε καβγάς σε εκλογικό κέντρο του Γκιόλμπασι της Άγκυρας.

Στο Μίντιατ του Μάρντιν, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής ξυλοκοπήθηκε όταν διαφώνησε με την εξέλιξη της ψηφοφορίας.

Στο Ντιγιάρμπακιρ, ομάδες του ΑΚΡ και του συντηρητικού κόμματος HÜDA PAR εισέβαλαν σε σχολεία και διαπληκτίστηκαν με τους εκλογικούς υπαλλήλους.

Τέλος, στην Ούρφα, αντιπροσωπεία της Πράσινης Αριστεράς μετέβη σε εκλογικό κέντρο όπου υπήρξε η καταγγελία ότι νωρίτερα οι παρατηρητές δεν επέτρεπαν στους πολίτες να ψηφίσουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ